Országos Kerékpáros Körtúra
AZ ORSZÁGOS KERÉKPÁROS KÖRTÚRA TÚRALEÍRÁSAI

Eddig 1420 kilométert tettem meg az Országos Kerékpáros Körtúra kiírás szerint 4139 kilométer hosszú útvonalán, ezzel a táv mintegy 34%-át teljesítettem 18 nap alatt. Ennek a 18 napnak a leírását olvashatjátok el, ha a cimkék szövegére kattintotok.

Többen jeleztétek, hogy letöltenétek a túraleírásokat, de a formátumuk nem éppen nyomtatóbarát a háttér, a fényképek és egyéb ikonok miatt. Ezért a túraleírások alján az MS Word ikonra kattintva letölthetőek a túraleírások eredeti forrásszövegei Microsoft Word „.doc” formátumban!Tartalom cimkék
Székesfehérvár - Indulás előtt az Országalmánál

Székesfehérvár - Dunaföldvár

Az Országos Kerékpáros Körtúrát Székesfehérváron kezdtem el, rövid kitérőt tettem Nádasdladányba és Polgárdiba, meglátogattam Tác-Gorsium romjait, aztán nekivágtam a Mezőföldnek. Cecén és Előszálláson keresztül érkeztem meg első szállásomra, Dunaföldvárra.
A Mezőföld szélesen nyújtózó szántóföldjei között

Dunaföldvár - Gánt

Túrám első napján délkelet felé vágtam át a Mezőföldön, most visszafelé is megtettem ezt az utat és értem el a Velencei-tavat. Gárdony és Velence után megkerültem a tó keleti sarkát, majd a Velencei-hegységen keresztül érkeztem meg a Vértesbe. Szállásom Gánton volt a Gránás turistaházban.
Neszmély - A Hajóskanzen egyik öreg gőzhajója

Gánt - Dunaalmás

Gántról a Vértesen átvágva Majkpuszta érintésével Tatabányára vezetett az utam. Pár percre megálltam Tatán, a várnál, majd a Gerecse hegyeit-dombjait megkerülve érkeztem a Duna partjára. Megnéztem Neszmélyen a Hajóskanzent, a szállásom pedig Dunaalmáson volt.
Szentendre - A Fő téren

Dunaalmás - Budapest

Dunaalmásról a Dunát követve indultam tovább. Esztergom érintésével jutottam el a Dunakanyarba, majd a kisoroszi révnél átkeltem a Szentendrei-szigetre. A tahi hídon tértem vissza a jobb partra és Szentendrén keresztül érkeztem meg Budapestre. A városon áttekerve Budafokon fejeztem be a túrát.
Nagytétény - Rövid pihenő a Kastélymúzeumnál

Budapest - Dánszentmiklós

Budapestet is a Dunát követve hagytam el. Érden keresztül értem át Százhalombattára, ahonnan átkompoztam a Csepel-szigetre. Szigetszentmiklósnál keltem át a hídon a Duna-Tisza közére, Pusztavacs mellett felkerestem az ország közepét, majd Dánszentmiklós határában ütöttem fel a sátramat.
Hatvan - A Grassalkocich kastély

Dánszentmiklós - Verseg

Dánszentmiklóstól a Gödöllői-dombság déli peremén átvágva Pilisen és Nagykátán keresztül érkeztem meg Jászberénybe, innen a forgalmas 31-es úton, aztán a mellette futó kerékpárúton jutottam el Hatvanba. Verseg határában vertem végül sátrat késő délután.
Szirák - A Teleki-Degenfeld kastély

Verseg - Pásztó

Ezen a túranpon a Cserhát dombvilágában csavarogtam, egymás után mászva meg a dombgerinceket. Acsán keresztül érkeztem meg Becskére, majd innen délkelet felé fordulva Vanyarcon és Szirákon keresztül Jobbágyiba vezetett az utam. Pásztó után vertem fel a sátramat a Mátra lábánál.
Salgótarján látképe Salgó várával

Pásztó - Salgótarján

Ezen a rövid túranapon már csak Pásztótól kellett a Zagyva völgyén keresztül feltekernem Salgótarjánig, de közben kitérőt tettem a Tari sztúpához a mátraverebélyi Szentkúthoz. A túrát a salgótarjáni vasútállomáson fejeztem be és utaztam haza vonattal.
Kilátás a Megyorósi kilátóból Rónafalura és a Karancsra

Salgótarján - Galyatető

Salgótarjánból továbbindulva először feltekertem a Medves fennsíkjára, majd a Tarna völgyén keresztül értem el Pétervásárát. Innen Nemtiig a 23-as főúton tekertem, majd Szuhán és Mátraalmáson keresztül kapaszkodtam fel Galyatetőre, ahol megszálltam éjszakára.
Emlékfotó a Kékestető csúcsán, a magasságjelző kőnél

Galyatető - Eger

Galyatetőről folytatva a túrát feltekertem a Kékestetőre is, majd Mátraházára visszaereszkedve a 24-es úton indultam tovább. Parádon, Parádfürdőn és Recsken keresztül érkeztem meg Sirokra, majd Tarnaszentmárián, Verpeléten és Egerszalókon keresztül Egerig tekertem ezen a napon.
Lillafüred, Palotaszálló

Eger - Miskolc

Ezen a túranapon Egerből indulva Felsőtárkányban belekezdtem a kapaszkodásba és végigtekertem a Bükk-szerpentinen, majd Hollóstetőről ereszkedtem le Lillafüredre, aztán Miskolcra. A város hátárában vertem sátrat a Csorba-tó partján.
Edelény, L'Huillier-Coburg kastély

Miskolc - Felsőgagy

A Csorba-tótól továbbindulva átverekedtem magam a Miskolc keleti határában épülő autópálya csomóponton, aztán a Bódva völgyében eltekertem Boldván keresztül Edelénybe. A Cserehát dombvilágában Damak, Lak, Monaj, Abaújszolnok és Baktakék érintésével érkeztem meg Felsőgagy határába.
Kilátás a határon futó keskeny aszfaltútról Szlovákiába

Felsőgagy - Les-hegy nyerge

Folytatva csereháti kalandozásom Felsőgagyon, Büttösön és Szemerén keresztül érkeztem Novajidrányba, majd a Hernád széles völgyén átvágva Vizsolyba. Megnéztem a Biblia Látogatóközpontot, majd Vilmányon, Göncön és Kékeden keresztül belevágtam már a Zempléni-hegységben a Les-hegy nyergébe felvezető kaptatóba.
Kilátás Füzér várára

Les-hegy nyerge - Sátoraljaújhely

Négynapos túrám utolsó napján a Les-hegy nyergéből legurultam Hollóházára, Füzérkomlósról kitérőt tettem a Füzér előtti dombtetőre, majd megálltam a volt Hegyközi kisvasút végállomásán. Nyírin, Pálházán és Mikóházán keresztül érkeztem meg Sátoraljaújhelyre, ahonnan vonattal hazautaztam.
Sárospatak - Rákóczi vár

Sátoraljaújhely - Nyíregyháza

Újabb nágynapos túrám Sátoraljaújhelyen kezdtem, áttekertem Sárospatakra, kicsit körülnéztem a várnál, majd Olaszliszkán és Bodrogkeresztúron keresztül érkeztem meg Tokajba. Kereszteztem a Tiszát, majd a 38-as úton Rakamazon keresztül Nyíregyháza keleti határáig gurultam, ahol egy erdőfoltban vertem fel a sátrat.
Tákos - Református templom

Nyíregyháza - Márokpapi

Ezen a napon a sátorozóhelyről indulva Nyíregyházán, Nagykállón, Máriapócson és Baktalórántházán keresztül eltekertem Vásárosnaményba, majd a Tiszát ismét keresztezve megnéztem a tákosi, csarodai és márokpapi fatornyos református templomokat. Végül Márokpapi után ütöttem fel a sátrat a kaszálókon.
A Tisza Tivadarnál

Márokpapi - Kocsord

Ezen a napon Márokpapi határából indulva Tarpán keresztül értem el Tivadart, ahol ismét kereszteztem a Tiszát. Szatmárcsekén felkerestem Kölcsey Ferenc sírját, elgurultam Garbolcra, Magyarország legkeletibb településére, majd Csengersimán és Porcsalmán keresztül értem el Kocsord határát, ahol sátoroztam.
Nyírbátor - Minorita templom

Kocsord - Debrecen

Négynapos túrám utolsó napján Mátészalkán és Nyírbátoron keresztül folytattam az utam és a 471-es út melletti hosszú kerekpárúton eltekertem egészen Debrecenig. A városban vonatra szálltam, és hazautaztam.


A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!