Országos Kerékpáros Körtúra
AZ ORSZÁGOS KERÉKPÁROS KÖRTÚRA TÚRALEÍRÁSAI

Eddig 2626 kilométert tettem meg az Országos Kerékpáros Körtúra kiírás szerint 4139 kilométer hosszú útvonalán, ezzel a táv mintegy 63 %-át teljesítettem 34 nap alatt. Ennek a 34 napnak a leírását olvashatjátok el, ha a cimkék szövegére kattintotok.

Többen jeleztétek, hogy letöltenétek a túraleírásokat, de a formátumuk nem éppen nyomtatóbarát a háttér, a fényképek és egyéb ikonok miatt. Ezért a túraleírások alján az MS Word ikonra kattintva letölthetőek a túraleírások eredeti forrásszövegei Microsoft Word „.doc” formátumban!Tartalom cimkék
Székesfehérvár - Indulás előtt az Országalmánál

Székesfehérvár - Dunaföldvár

Az Országos Kerékpáros Körtúrát Székesfehérváron kezdtem el, rövid kitérőt tettem Nádasdladányba és Polgárdiba, meglátogattam Tác-Gorsium romjait, aztán nekivágtam a Mezőföldnek. Cecén és Előszálláson keresztül érkeztem meg első szállásomra, Dunaföldvárra.
A Mezőföld szélesen nyújtózó szántóföldjei között

Dunaföldvár - Gánt

Túrám első napján délkelet felé vágtam át a Mezőföldön, most visszafelé is megtettem ezt az utat és értem el a Velencei-tavat. Gárdony és Velence után megkerültem a tó keleti sarkát, majd a Velencei-hegységen keresztül érkeztem meg a Vértesbe. Szállásom Gánton volt a Gránás turistaházban.
Kilátás a Velencei-tóra a Bence-hegyi kilátótól

Pótlás: (Velence) – Lovasberény – Csákvár – (Székesfehérvár)

A második túranapból kimaradt Lovasberény - Alcsútdoboz- Csákvár szakasz pótlása egy Velence - Székesfehérvár túra keretein belül.
Neszmély - A Hajóskanzen egyik öreg gőzhajója

Gánt - Dunaalmás

Gántról a Vértesen átvágva Majkpuszta érintésével Tatabányára vezetett az utam. Pár percre megálltam Tatán, a várnál, majd a Gerecse hegyeit-dombjait megkerülve érkeztem a Duna partjára. Megnéztem Neszmélyen a Hajóskanzent, a szállásom pedig Dunaalmáson volt.
Szentendre - A Fő téren

Dunaalmás - Budapest

Dunaalmásról a Dunát követve indultam tovább. Esztergom érintésével jutottam el a Dunakanyarba, majd a kisoroszi révnél átkeltem a Szentendrei-szigetre. A tahi hídon tértem vissza a jobb partra és Szentendrén keresztül érkeztem meg Budapestre. A városon áttekerve Budafokon fejeztem be a túrát.
Nagytétény - Rövid pihenő a Kastélymúzeumnál

Budapest - Dánszentmiklós

Budapestet is a Dunát követve hagytam el. Érden keresztül értem át Százhalombattára, ahonnan átkompoztam a Csepel-szigetre. Szigetszentmiklósnál keltem át a hídon a Duna-Tisza közére, Pusztavacs mellett felkerestem az ország közepét, majd Dánszentmiklós határában ütöttem fel a sátramat.
Hatvan - A Grassalkocich kastély

Dánszentmiklós - Verseg

Dánszentmiklóstól a Gödöllői-dombság déli peremén átvágva Pilisen és Nagykátán keresztül érkeztem meg Jászberénybe, innen a forgalmas 31-es úton, aztán a mellette futó kerékpárúton jutottam el Hatvanba. Verseg határában vertem végül sátrat késő délután.
Szirák - A Teleki-Degenfeld kastély

Verseg - Pásztó

Ezen a túranpon a Cserhát dombvilágában csavarogtam, egymás után mászva meg a dombgerinceket. Acsán keresztül érkeztem meg Becskére, majd innen délkelet felé fordulva Vanyarcon és Szirákon keresztül Jobbágyiba vezetett az utam. Pásztó után vertem fel a sátramat a Mátra lábánál.
Salgótarján látképe Salgó várával

Pásztó - Salgótarján

Ezen a rövid túranapon már csak Pásztótól kellett a Zagyva völgyén keresztül feltekernem Salgótarjánig, de közben kitérőt tettem a Tari sztúpához a mátraverebélyi Szentkúthoz. A túrát a salgótarjáni vasútállomáson fejeztem be és utaztam haza vonattal.
Kilátás a Megyorósi kilátóból Rónafalura és a Karancsra

Salgótarján - Galyatető

Salgótarjánból továbbindulva először feltekertem a Medves fennsíkjára, majd a Tarna völgyén keresztül értem el Pétervásárát. Innen Nemtiig a 23-as főúton tekertem, majd Szuhán és Mátraalmáson keresztül kapaszkodtam fel Galyatetőre, ahol megszálltam éjszakára.
Emlékfotó a Kékestető csúcsán, a magasságjelző kőnél

Galyatető - Eger

Galyatetőről folytatva a túrát feltekertem a Kékestetőre is, majd Mátraházára visszaereszkedve a 24-es úton indultam tovább. Parádon, Parádfürdőn és Recsken keresztül érkeztem meg Sirokra, majd Tarnaszentmárián, Verpeléten és Egerszalókon keresztül Egerig tekertem ezen a napon.
Lillafüred, Palotaszálló

Eger - Miskolc

Ezen a túranapon Egerből indulva Felsőtárkányban belekezdtem a kapaszkodásba és végigtekertem a Bükk-szerpentinen, majd Hollóstetőről ereszkedtem le Lillafüredre, aztán Miskolcra. A város hátárában vertem sátrat a Csorba-tó partján.
Edelény, L'Huillier-Coburg kastély

Miskolc - Felsőgagy

A Csorba-tótól továbbindulva átverekedtem magam a Miskolc keleti határában épülő autópálya csomóponton, aztán a Bódva völgyében eltekertem Boldván keresztül Edelénybe. A Cserehát dombvilágában Damak, Lak, Monaj, Abaújszolnok és Baktakék érintésével érkeztem meg Felsőgagy határába.
Kilátás a határon futó keskeny aszfaltútról Szlovákiába

Felsőgagy - Les-hegy nyerge

Folytatva csereháti kalandozásom Felsőgagyon, Büttösön és Szemerén keresztül érkeztem Novajidrányba, majd a Hernád széles völgyén átvágva Vizsolyba. Megnéztem a Biblia Látogatóközpontot, majd Vilmányon, Göncön és Kékeden keresztül belevágtam már a Zempléni-hegységben a Les-hegy nyergébe felvezető kaptatóba.
Kilátás Füzér várára

Les-hegy nyerge - Sátoraljaújhely

Négynapos túrám utolsó napján a Les-hegy nyergéből legurultam Hollóházára, Füzérkomlósról kitérőt tettem a Füzér előtti dombtetőre, majd megálltam a volt Hegyközi kisvasút végállomásán. Nyírin, Pálházán és Mikóházán keresztül érkeztem meg Sátoraljaújhelyre, ahonnan vonattal hazautaztam.
Sárospatak - Rákóczi vár

Sátoraljaújhely - Nyíregyháza

Újabb nágynapos túrám Sátoraljaújhelyen kezdtem, áttekertem Sárospatakra, kicsit körülnéztem a várnál, majd Olaszliszkán és Bodrogkeresztúron keresztül érkeztem meg Tokajba. Kereszteztem a Tiszát, majd a 38-as úton Rakamazon keresztül Nyíregyháza keleti határáig gurultam, ahol egy erdőfoltban vertem fel a sátrat.
Tákos - Református templom

Nyíregyháza - Márokpapi

Ezen a napon a sátorozóhelyről indulva Nyíregyházán, Nagykállón, Máriapócson és Baktalórántházán keresztül eltekertem Vásárosnaményba, majd a Tiszát ismét keresztezve megnéztem a tákosi, csarodai és márokpapi fatornyos református templomokat. Végül Márokpapi után ütöttem fel a sátrat a kaszálókon.
A Tisza Tivadarnál

Márokpapi - Kocsord

Ezen a napon Márokpapi határából indulva Tarpán keresztül értem el Tivadart, ahol ismét kereszteztem a Tiszát. Szatmárcsekén felkerestem Kölcsey Ferenc sírját, elgurultam Garbolcra, Magyarország legkeletibb településére, majd Csengersimán és Porcsalmán keresztül értem el Kocsord határát, ahol sátoroztam.
Nyírbátor - Minorita templom

Kocsord - Debrecen

Négynapos túrám utolsó napján Mátészalkán és Nyírbátoron keresztül folytattam az utam és a 471-es út melletti hosszú kerekpárúton eltekertem egészen Debrecenig. A városban vonatra szálltam, és hazautaztam.
Keleti-főcsatorna

Debrcen - Tisza-gát

Háromnapos túrám első napján Debrecenből indulva Hajdúböszörményen és Balmazújvároson keresztül tekertem el Újszentmargitára, majd az ajánlott útvonalról letérve Tiszacsegén keresztül érkeztem meg a Tisza-partra. Az aszfaltos gáton indultam tovább és sátoroztam a folyóparton.
A Tisza aszfaltozott gátján

Tisza-gát - Poroszló

Ezen a napon utam döntő többségét az aszfaltozott Tisza-gátakon tettem meg. A folyó bal partján feltekertem Tiszaújvárosig, átkeltem a hídon, majd a jobb parti gáton jutottam el Tiszadorogmáig, majd onnan országúton Poroszlóig.
A Tisza a Kiskörei Vízerőmű tetején futó útról fényképezve

Poroszló - Törökszentmiklós

Túrám harmadik, utolsó napján Sarudon és Tiszanánán keresztül érkeztem meg Kiskörére, majd a vízerőmű tetején futó úton ismét kereszteztem a Tiszát. Abádszalókon keresztül tekertem el Kunhegyesre, majd ott a javasolt útvonalról letérve érkeztem meg Törökszentmiklsóra, ahol találkoztam egy 40 évvel ezelőtti OKKT teljesítővel!
A Tiszaroff és Tiszasüly közötti komp

Fegyvernek-Örményes vá. - Abony

Egy egynapos túrát téve Fegyvernek-Örményes vasútállomásról visszatekertem Kunhegyesre, majd már az OKKT útvonalán érkeztem meg a tiszaroffi komphoz. Átkeltem a folyón, majd a jobb parton bicajozva jutottam el Szolnokra, majd a 32-es úton Abonyba.
A kecskeméti Városháza részlete

Abony - Nagyrév, komp

Egy háromnapos túra első napján Abonyból indulva Cegléden, Nagykőrösön, Kecskeméten és Tiszakécskén keresztül tekertem el a Tiszához és a nagyrévi kompon kereszteztem a folyót. A Tisza keleti partján ütöttem sátrat az ártári erdőben.
Részlet Mini Magyarországból

Nagyrév, komp - Dévaványa határa

Túrám második napján Nagyréven, Tiszaföldváron és Mezőtúron keresztül kerekeztem el Szarvasra, ahol megnéztem a Mini Magyarország makettparkot. Utána Gyomaendrődön keresztül jutottam el Dévaványa határába, ahol aztán sátrat vertem.
A Sebes-Körös Körösladány határában

Dévaványa határa - Békéscsaba

Túrám befejező napján Dévaványán, Körösladányon, Köröstarcsán, Mezőberényen és Békésen keresztül tekertem el Szanazugba, majd Gyulán is körülnéztem. Innen már egyenesen Békéscsabára vezetett az utam, ahol befejeztem a háromnapos túrát.
Végtelen napraforgótáblák kísérték az utam

Békéscsaba - Mezőkovácsháza határa

Ötnapos túrám Békéscsabán kezdve először egy rövid sétát tattem a városban, aztán Kondoroson keresztül értem el a romos Batthyány-Geist kastélyt. Innen Nagyszénáson és Orosházán keresztül érkeztem meg a nap végére Mezőkovácsháza határába, ahol sátrat vertem.
Szemtől szembe a Hagymatikummal

Mezőkovácsháza határa - Tiszasziget

Mezőkovácsháza határából továbbindulva eltekertem Battonyára, majd megnéztem egy kétszáz éves zabsilót és egy hasonló korú magtárat. Mezőhegyesen keresztül érkeztem meg makóra, ahol kicsit körülnéztem. Végül Tiszasziget határában sátoroztam.
A szegedi Fogadalmi templom hátulnézetben

Tiszasziget - Kiskunhalas határa

Tiszaszigetről betekertem Szegedre, ahonnan csak egy rövid városnézés és kerékpárjavíttatás után indultam tovább. Ópusztaszeren megálltam a Történelmi Emlékparknál, majd Kisteleken és Kiskunmajsán keresztül Kiskunhalas határáig tekertem tovább.
Baja, Városháza

Kiskunhalas határa - Baja

Kiskunhalas határából betekertem a városba, majd Tompán keresztül értem el a Redl-Nyéki-Podmanitzky kastélyt és a Szent Anna templomot. Csikérián, Bácsalmáson és Bácsbokodon keresztül folytatva az utam Baján vertem sátrat késő délután a kempingben.
Ázik a bringa a Duna-gáton a Vajas-fok torkolatánál

Baja - Dunaföldvár

Ötnapos túrám utolsó napján esős időben tekertem Bajáról a Duna gátjain és az 51-es főúton Ósükösdön, Fajszon, Kalocsán, Dunapatajon és Solton keresztül Dunaföldvárig. Dunaföldvár előtt kereszteztem a Dunát, így visszaérkeztem a Dunántúlra!
A bölcskei pincefalu

Dunaföldvár - Szálka

Dunaföldvárról továbbindulva nagyrészt a Duna gátjain tekertem el Paksig, onnan Nagydorogon és Harcon keresztül értem el Szekszárdot. Kicsit körülnéztem a városban, majd feltekertem a dombok közé a Szálkai-víztároló partján fekvő strandig és kempingig.
A Völgység dombjai között

Szálka - Tolnanémedi

Ezen a napon főként a Völgység dombjai között karikáztam, a Szálkai-víztárolótól indulva értem el Bonyhádot, majd apróbb faluk következtek, Kisdorogon, Hőgyészen és Gyönkön keresztül érkeztem meg Pincehelyre. Innen már csak Tolnanémediig tekertem tovább.
A Balaton partján parkol a kerékpárom

Tolnanémedi - Siófok

Tolnanémeditől továbbkerekezve megnéztem Simontornya várát, majd a Dégi Festetics kastély következett. A somogyi dombok között folytattam az utam, Mezőkomáromon, Somon és Ságváron keresztül keresztül érkeztem meg Siófokra, ahol ezt a háromnapos túrát befejeztem.


A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!