Országos Kéktúra
MEGVÁLTOZOTT AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRA KIÍRÁSA!

Tehát a meghirdetése óta eltelt majdnem hatvan év után megváltozott az Országos Kéktúra kiírása. Ez persze így túl egyszerű lenne, a helyzet ennél kissé bonyolultabb! A Magyar Természetjáró Szövetség (továbbiakban: MTSZ), az Országos Kéktúra „gazdája” 2017. december 19-én egy újfajta OKT igazolófüzetet jelentetett meg, és ebben már egy új kiírás található. Ezzel kapcsolatban ide is betenném az MTSZ honlapján megjelent cikket. A cikk alapján mindkét kiírás érvényben marad: a régi füzettel teljesítőknek a régi kiírás szabályait kell követniük továbbra is, az új füzettel kéktúrát járóknak pedig már az új szabályok szerint kell a teljesítést végezni. A következőkben szó szerint közlöm az MTSZ iránymutató levelének ide volnatkozó részét, valamint az Országos Kéktúra új és régi kiírását. A részletes magyarázatot a honlapom Általános információs fejezetében találjátok a pecsételésről szóló részben!


TARTALOMJEGYZÉK

Az MTSZ iránymutató levelének ide vonatkozó része

Kérek minden kéktúrázót, figyelmesen olvassa át a következő fejezetet és a rá vonatkozó kiírás szerint járja az Országos Kéktúrát! Nagyon fontos, hogy az igazolófüzetében a pecsételések és dátumozások feleljenek meg a kiírásban foglaltaknak, így a füzetek értékelésre való leadásánál sok felesleges komplikációtól kímélheti meg magát!

Az Országos Kéktúra kiírása az új típusú igazolófüzetet használók számára

Ez a kiírás azokra vonatkozik, akik a 2017 decembere után megjelent, úgynevezett színes térképes igazolófüzetekkel járják a kéktúrát

Az Országos Kéktúra kiírása a régi típusú igazolófüzetet használók számára

Ez a régi kiírás pedig azon kéktúrázókra vonatkozik, akik még bármelyik régebbi, fekete-fehér térképes igazolófüzetekkel járják az Országos Kéktúra útvonalátAZ MTSZ IRÁNYMUTATÓ LEVELÉNEK IDE VONATKOZÓ RÉSZE

Tisztelt kéktúrázók, természetjárók!

A 2018. január 1-ji dátum után ellenőrzésre beküldött és leigazolt, sikeres teljesítők az OKT egyedi sorszámozott jelvényét térítésmentesen kapják. Mindez a teljesítés számától már független, azaz mindegyik teljesítés után ingyenesen adjuk a sorszámozott jelvényt. A gomblyukjelvényt, amely azonos grafikájú, de kisebb és nem sorszámozott, a teljesítők továbbra is csak egy alkalommal és térítés ellenében tudják megvásárolni. Természetesen a régebbi kiadású igazolófüzetek is alkalmasak a térítésmentes jelvényszerzésre, hiszen az nem a füzet típusától, hanem az ellenőrzésre való beküldésének dátumától függ.

Tehát a régebbi kiadású, megvásárolt, már használt, vagy még el nem kezdett, ki nem töltött füzetek továbbra is érvényesek. A régi típusú füzetet új kiadásúra cserélni viszont semmilyen formában nem áll módunkban.

A régebbi kiadású füzetek tulajdonosai a teljesítések igazolását tetszés szerint folytathatják a régi vagy egy új füzetben is. Az utóbbi esetben az igazoláshoz mindkét füzetet be kell küldeniük.

A régebbi kiadású igazolófüzetekben szereplő igazolt (bélyegzett) szakaszt vagy szakaszokat nem kell az időközben esetleg megváltozott nyomvonalon újra bejárni. Ezeknek az igazolásához nem szükséges bélyegezni az új ellenőrző pontokon.

Az OKT teljesítése és annak ellenőrzése kizárólag az eredeti (új vagy régi kiadású) füzetben dokumentálódhat. A hiteles teljesítés igazolása végett mindenki egyedi, minőségi oklevelet kap. Az oklevelet a jelvénnyel együtt adjuk át.

Az új füzeteknél a túra megszakításának igazolására egy bélyegzőhelyhez dupla dátumhely áll a rendelkezésre. Megszakítás/újrakezdés esetén az igazoláshoz mindkét dátumot fel kell tüntetni. A régi füzetben ilyenkor duplán kellett bélyegezni, a szükséges dátumozással kiegészítve. Ez most leegyszerűsödik.

Mivel a régebbi kiadású füzetek is érvényesek, értelemszerűen használatban maradnak. Az áttekinthetőség és ellenőrizhetőség folytonossága érdekében kérünk mindenkit, hogy aki a régi füzetben végzi a teljesítés dokumentációját, azt továbbra is annak a szabályzata szerint, vagyis dupla bélyegzéssel és dátumozással tegye.

A 2018. január 1. után ellenőrzésre beküldött és leigazolt Gyermekkéktúra jelvényei szintén ingyenesek lesznek, tehát a fő jelvény mellett a tájegységi szakaszjelvényekhez is térítésmentesen juthatnak hozzá a teljesítők. Azonban szakaszonként, személyenként továbbra is csak egy jelvény adható.

Az új igazolófüzet tartalmi adatait a szerkesztés lezárásának időpontjában (2017. október elején) ismert állapot szerint rögzítettük. Ennek megfelelően az addig ismert változások már szerepelnek benne, míg a későbbiek a következő kiadásokban fognak megjelenni. Az aktuális állapot megtalálható a kektura.hu oldalon.

...
Az új kiírás értelmezése

Amit a kéktúrázók közül nem mindenki szokott elolvasni, az a jelvényszerző túramozgalom kiírása, amelyben a legfontosabb „játékszabályok” le vannak fektetve.

Hogy ez még érthetőbb legyen, Csernus L. Gábor, aki 2017 nyarának elején már tizedszer fejezte be az OKT-t, így jól ismeri a korábbiakat is, egy tesztpéldány alapján az igazolófüzet használati oldaláról nézve elemzi a megjelenés előtt álló új kiadványt.
Fedezzük fel együtt az új Kéktúra igazolófüzetet!

A cikk kissé hosszabb, érdemes elolvasni eredetiben is, de az ide bekopizott rész a lényeg. A teljes levél itt található: http://mtsz.org/cikk/tajekoztatas_az_uj_okt_igazolo_fuzet_megjelenesehez. Tehát, aki régebbi típusú füzetbe pecsétel, annak az abban található kiírást kell figyelembe venni a bélyegzéseknél, aki már az új füzetet használja, az pedig az abban leírtak szerint kell, hogy pecsételjen! És most lássuk a kiírásokat:


AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRA KIÍRÁSA AZ ÚJ TÍPUSÚ IGAZOLÓFÜZETET HASZNÁLÓK SZÁMÁRA:
(forrás: Országos Kéktúra útvonalvázlat és igazolófüzet, 2017-es kiadás, sorszám: 000199)


Szerepvállalás

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) az Országos Kéktúra (OKT) mindenkori kezelője és kiírója.

Küldetés

Az Országos Kéktúra célja, hogy a jelvényszerző túra résztvevői a rendszeres természetjárás során megismerjék hazánk természeti szépségeit, tájait, lakóinak életét, országunk történelmét, kulturális kincseit.

Útvonal

Az Országos Kéktúra igazolófüzetében vázlatosan ábrázolt útvonalon haladó, a jelölt igazolópontokat érintő, kék sáv jelzésű turistaút a Vas megyei Írott-kőtől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóházáig vezet. Hossza 1162,1 km. A tényleges túratáv, valamint a nyomvonal a füzet kiadását követően az időnként elkerülhetetlen módosítások miatt változhat. Az új nyomvonal kijelölése vagy a nyomvonal megváltoztatása minden esetben a Magyar Természetjáró Szövetség joga és feladata. A mindenkoron aktuális útvonalat a www.kektura.hu oldalon találod.

Igazolópontok

Az útvonalvázlatban bélyegzőszimbólummal jelzett helyek, amelyek megnevezése a bélyegzéssel történő igazolás céljára bekeretezett felületeken olvasható. A bélyegzők helyének pontos leírását a www.kektura.hu oldalon találod meg.

Teljesítési feltételek

Az Országos Kéktúra teljesítése csak gyalogosan, hatéves kortól, tetszőleges irányban haladva, tetszőleges hosszúságú szakaszokra bontva elfogadott. A teljesítés időtartam nincs korlátozva.

A teljesítés igazolása

Az Országos Kéktúra végigjárását a Magyar Természetjáró Szövetség által kiadott eredeti igazolófüzet összes négyzetébe történő bélyegzéssel és dátumozással kell igazolni. Minden nevesített négyzetbe a megfelelő, ugyancsak névvel és egyedi grafikával ellátott bélyegzőlenyomatot kell elhelyezni. Amennyiben ez bármilyen okból kifolyólag nem lehetséges, az adott szakasz bejárását a GYIK-ben megadott módokon igazolhatod.

A teljesítők nyilvántartása

A Magyar Természetjáró Szövetség 1961 óta vezet nyilvántartást az Országos Kéktúra teljesítőiről. A sikeres teljesítők nevét, születési helyét, évét és a teljesítés igazolásának időpontját az Országos Kéktúra hivatalos oldalán (www.kektura.hu) jelenítjük meg. Kérjük, amennyiben hozzájárulsz ehhez, a jelvény átvételekor ennek megfelelően nyilatkozz!

Az Országos Kéktúra jelvénye

Minden igazolt teljesítő térítésmentesen jogosult az Országos Kéktúra sorszámozott jelvényére. A gomblyukjelvényt, amely azonos grafikájú, de kisebb és nem sorszámozott, a teljesítők egy alkalommal vásárolhatják meg. A jelvényeket a Magyar Természetjáró Szövetség bocsátja ki.


A Gyermekkéktúra kiírása

A 6-14 éves gyermekek a Gyermekkéktúrát (GYKT) is teljesíthetik.

Amennyiben a végigjárt útvonalak összesített hossza eléri a 300 km-t, az ifjú teljesítő megkaphatja a Gyermekkéktúra jelvényét.

Azok a 6-14 éves túrázók, akik egy-egy tájegységi szakaszon belül legalább 50 km-t igazoltan megtettek, a Gyermekkéktúra tájegységi szakaszjelvényeit is megkaphatják.

Tájegységi szakaszok:

 1. Kőszegi-hegység – Kemeneshát
 2. Balaton-felvidék
 3. Bakony
 4. Vértes – Gerecse
 5. Pilis – Budai-hegység
 6. Börzsöny – Cserhát
 7. Mátra
 8. Bükk – Aggteleki-hegység
 9. Cserehát – Zempléni-hegység

Szakaszonként – a megtett kilométerek számától függetlenül – csak egy jelvény kapható.

A Gyermekkéktúra jelvénye és a tájegységi szakaszok jelvényei egymástól függetlenül is megszerezhetőek.

A Gyermekkéktúra igazolásának módja azonos az Országos Kéktúráéval.

A Gyermekkéktúra keretében teljesített utak beszámítanak az Országos Kéktúra teljesítésébe is.

A Gyermekkéktúra jelvényét és a tájegységi szakaszok jelvényeit igazolt teljesítés esetén a Magyar Természetjáró Szövetségnél lehet átvenni.


GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Ki lehet az Országos Kéktúra teljesítője?

Az Országos Kéktúra útvonalát bárki szabadon végigjárhatja, de hivatalos teljesítőjévé, így a sorszámozott kéktúrajelvény jogos birtokosává csak a füzetben szereplő előírások betartásával válhatunk.

Hol kell bélyegezni?

Bélyegezni azokon a helyeken kell, ahol azt az igazolófüzetben bélyegzésre szolgáló, üresen hagyott négyzetekben jelöljük. Bélyegzéshez az Országos Kéktúra egyedi grafikákkal ellátott bélyegzőit használd! Vannak olyan helyek, ahol egymáshoz közel több, azonos grafikájú bélyegzőt is elhelyeztünk. Ezek közül elegendő csak az egyikkel bélyegezned. Az egyforma grafikájú bélyegzőket az útvonalvázlatban vékony vonallal összekapcsolva jelöljük. Ha másféle bélyegzők lenyomataival színesítenéd a füzeted, lapozz a végére, ahová jegyzetelhetsz is.

Mit vigyek magammal a bélyegzéshez?

Egy tintával kellőképpen átitatott bélyegzőpárnát, mert ez sehol nem része a kihelyezett bélyegződobozoknak. Olyat szerezz be, amelynek legalább 30 x 30 mm a felülete. Legyen nálad golyóstoll is, hogy beírhasd a dátumokat a bélyegzőablakokba!

Mi van, ha az igazolóponton nem lehetséges a bélyegzés?

Amennyiben nem lehetséges a bélyegzés, az adott szakasz bejárásának igazolására azon bélyegzőlenyomatok is alkalmasak lehetnek, amelyek az érintett bélyegzőponthoz legközelebb fekvő helység nevét tartalmazzák. Ugyancsak igazolásul szolgálhatnak azok a dátumozott fényképek, amelyeken az igazolópont és a túrázó egyaránt hitelt érdemlő módon felismerhető.

Dátumot is kell írni a bélyegzőlenyomat mellé?

Igen, a bélyegzőlenyomat mellé a bélyegzés dátumát a megadott helyre be kell írni.

Mit kell tennem, ha megszakítom a túrát valahol?

Amennyiben a túrát egy igazolóponton megszakítod, majd később ugyaninnen folytatod (vagy éppen ide érkezel), az e célra szolgáló második dátumhely kitöltésével igazolhatod ezt, így második bélyegzésre nincs szükség. A túra megszakításának az számít, ha az utat több mint egy nap kihagyás után folytatod.

Egy igazolófüzetben több ember teljesítését is igazolhatom, vagy átadhatom másnak, ha már nem akarom folytatni a teljesítést?

Nem. Minden füzet személyre, névre szóló, így a teljesítés is csak egy személyhez köthető. Teljesítés közben a füzetben szereplő név nem változtatható meg, ezért nem átruházható, nem adható át másnak.

Meddig használhatom a régi füzetem igazolásait, ha időközben újabb füzet jelent meg, avagy az útvonalak módosultak?

A teljesítések igazolását folytathatod a régi füzetedben akkor is, ha időközben új igazolófüzetet adtunk ki. A régebbi kiadású igazolófüzetekben szereplő igazolt (bélyegzett) szakaszt vagy szakaszokat nem kell az időközben esetlegesen megváltozott nyomvonalú, új útvonalon bejárni. Ezeknek a szakaszoknak az igazolásához az új ellenőrző pontokon sem szükséges bélyegezni. A bélyegzőhelyek aktualizált, pontos listáját a www.kektura.hu–n találod.

Hogyan közelítsem meg a túrák helyszínét?

Ha tehetd, utazz tömegközlekedéssel! A füzetben megadott szakaszhatárok ugyanis tömegközlekedési szempontból könnyen és jól megközelíthető helyek, ezért javasoljuk, hogy túráidnak ezek legyenek a kezdő és/vagy végpontjai. Ennek betartása nem kötelező, hiszen az Országos Kéktúra bejárását bárhol megszakíthatod, illetve folytathatod, ám a tapasztalatok szerint úgy érdemes tervezni, hogy a túra megszakításának helye egy bélyegzőhelynél legyen.

Az utazás és a szállások igénybevétele során élhetsz a Természetjáró Kedvezménykártya (TEKA) által biztosított kedvezményekkel.
További információ: www.termeszetjarokartya.hu

Mit tegyek, ha valamilyen akadályt vagy veszélyt észlelek az OKT útvonalán?

Ha valamilyen, az útvonal biztonságos végigjárását befolyásoló akadályt észlelsz, (pl. fakitermelés, útelzárás, csapadék okozta erózió stb.) illetve ha valamelyik bélyegző megrongálódott, eltűnt, arra kérünk, hogy ezt a Magyar Természetjáró Szövetség felé jelezd a bejelentes@termeszetjaro.hu címre küldött elektronikus levélben, a hely és a probléma pontos megjelölésével. A túráid során tapasztalt további észrevételeidet szintén erre a címre küldheted.

Amennyiben a kiíráshoz, a teljesítéshez vagy az igazoláshoz köthető, ebben a füzetben nem említett kérdésed merülne fel, kérjük, küldd azt el nekünk az info@termeszetjaro.hu címre.AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRA KIÍRÁSA A RÉGI TÍPUSÚ IGAZOLÓFÜZETET HASZNÁLÓK SZÁMÁRA
(forrás: Országos Kéktúra útvonalvázlat és igazolófüzet, 2009-es kiadás, „színes borítós füzet”)

 1. Az Országos Kéktúra (OKT) célja: hogy a túra résztvevői az útvonal végigjárásával rendszeres sporttevékenységet folytassanak és egyúttal képet alkossanak hazánk életéről, fejlődéséről, természeti szépségeiről, bete­kintsenek különféle tájaink életébe, mindennapi munkájába, megismerjék hazánk nagy részének történetét, föld- és vízrajzát, évszázadok alkotásait.
 2. A túra irányítója: a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ).
 3. A túra útvonala: az e füzetben részletesen vázolt és jelölt pontokon áthaladó, a Vas megyei Írott-kőtől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóháza között 1128 km hosszúságban kék sávval jelzett Országos Kék turistaút.
 4. Ellenőrzőpontok: az e füzet vázlatain bélyegzővel jelzett helyek, illetve helységek, amelyek megnevezése az igazolás céljára bekeretezett részeknél található meg.
 5. A túra teljesítése: történhet csoportosan, vagy egyénileg, hatéves kortól, állampolgárságra való tekintet nélkül, bármely irányban, bármilyen szakaszokra bontva, gyalog vagy sível (vegyesen is). A túra időpontja és időtartama nincs korlátozva.
 6. A teljesítés igazolása: a résztvevőknek a Kéktúra teljesítését, valamennyi ellenőrző pont érintését, hitelt érdemlő módon igazolni kell. Ez általában az egyéni igazoló füzet megfelelő helyére beütött bélyegzéssel és keltezéssel történik. Valamennyi ellenőrző ponton kell pecsételni. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy az útvonalon fekvő legközelebbi - erre nem kijelölt - hely bélyegzője is megfelelő.
  A túraszakasz megszakításakor és újrakezdésekor is kell pecsételni.
  Felismerhető - a pontot és személyt együtt ábrázoló - fotók ugyancsak igazolásul szolgálhatnak.
  A túra teljes távjának bejárása után a füzetet a lakóhely szerinti illetékes megyei, illetve budapesti természetbarát bizottsághoz/szövetséghez kell eljuttatni, ahol a teljesítést ellenőrzik, igazolják és a jelvény kiadásáról intézkednek.
 7. Kéktúra jelvény: a túra útvonalának teljesítője elnyeri az MTSZ Kéktúra jelvényét, amelyet az érvényes MTSZ igazolvánnyal rendelkezők térítésmentesen kapnak meg. Érvényes igazolvány hiányában, a teljesítőknek a jelvény mindenkori önköltségi árát kell megtéríteniük.
  A jelvény: szabálytalan négyszögben hegyek felé vezető út kék útjelző táblával, alul piros sávban „Országos Kék-túra MTSZ” felirat.
  A jelvényt az MTSZ központja adja ki. Átadásáról - lehetőleg ünnepélyes keretek között - gondoskodik. A teljesítőkről nyilvántartást vezet.
 8. Az Országos Kéktúra többször is teljesíthető. Többszöri teljesítés esetén a jelvényt külön kell megvásárolni.
 9. A Magyar Természetjáró Szövetség a 6-14 éves gyermekkorosztály részére 9 tájegységre bontott 300 km-nyi csökkentett távolságú un. Gyermek Kéktúrát (GYKT) ír ki.

  A tájegységek a következők:
  1. Kőszeg - Kemeneshát
  2. Balaton-felvidék
  3. Bakony
  4. Vértes - Gerecse
  5. Pilis - Budai-hegység
  6. Börzsöny - Cserhát
  7. Mátra
  8. Bükk - Aggteleki-hegység
  9. Cserehát - Zempléni-hegység

  Amennyiben a GYKT résztvevői egy-egy tájegységen belül legalább 50 km-t tettek meg, teljesítményükért elnyerhetik a Gyermek Kéktúra tájegységi jelvényt. Ha a végigjárt útvonalak hossza eléri a 300 km-t, nevezettek kiérdemlik a GYKT jelvényt is. Csoportok szervezése és vezetése címén 6 fő fiatal kísérőjeként egy-egy felnőtt is megkaphatja a fenti jelvényeket. (Jelvények árának térítése a 7. pontban leírtak szerint.)
  Tájegységenként - függetlenül a megtett kilométerek számától - csak egy jelvény adható ki. Ugyanez érvényes a GYKT jelvényre is.
  A GYKT keretében teljesített utak beszámítanak az OKT követelményeibe.
  A teljesítés igazolása ugyanúgy történik, mint az OKT-nál.
 10. Egyebek: A Kéktúra útvonalát sem a megyei bizottságok/szövetségek, sem egyéb szervezetek, illetve egyének nem változtathatják meg. Az esetleges ilyen irányú javaslatokat vagy igényeket az MTSZ Gyalogtúra Bizottságához kell eljuttatni.


TANÁCSOK A TÚRA TELJESÍTÉSÉHEZ

A korábbi Kéktúra igazoló füzetben megadott útvonal és ellenőrző pont kiírás alapján már bejárt és igazolt (bélyegzett) - tehát a bejáráskor érvényben volt - útvonalszakaszt nem kell a megváltozott új útvonalon bejárni és az új ellenőrző pontokon bélyegezni. Ugyanakkor a már megváltozott, illetve megszüntetett útvonalszakaszon most már nem ajánlatos elindulni, mert egyrészt nincs a helyszínen bélyegző, másrészt az útvonal elzárt, tiltott területen haladhat, vagy egyéb okok miatt nem járható.

Bélyegezni azon a helyen (község, vasútállomás, turista- és erdészház, stb.) kell, ahol azt a füzet megfelelő bekeretezett rovata előírja. A zárójelbe tett vasútállomásokon csak akkor kell, ha azok egyben a túra kezdő, vagy befejező helyével esnek egybe. Ezek az állomási épületek a Kéktúra útvonalától ugyanis 0,5 km-nél távolabb vannak.

A MÁV-val és több vállalkozóval a bélyegzés kérdése megállapodásban rendezett, ennek ellenére követelő módon sehol ne lépjünk fel.

Bélyegzőpárnát ajánlatos a túrákra magunkkal vinni, mert a kihelyezett MTSZ Kéktúra bélyegzők rendszeres festékellátása nem biztosítható.

Több helyen előfordul, hogy olyan épületek szerepelnek turistaházként (th) a bélyegzési rovatban, amelyeknek más a funkciójuk (pl. vendéglő, vállalati üdülő), vagy éppen átépítés alatt állnak. Ennek oka, hogy az ilyen jellegű változások igen gyakoriak, a füzetnek ebből a szempontból való rendszeres helyesbítése pedig megoldhatatlan.

Amennyiben elháríthatatlan akadályoztatás miatt a kijelölt útvonalon végigmenni nem lehet (pl. bányaművelés, fakitermelés, útelzárás, csapadék okozta erózió stb.) kérjük, hogy ezt az MTSZ Gyalogtúra Bizottságának haladéktalanul jelezzék, pontos helymegjelöléssel.

Ugyancsak kérjük, hogy a túrák során tapasztalt hiányosságokat, gondokat az MTSZ Gyalogtúra Bizottságával lehetőleg írásban közöljék.

A szintadatok Írott-kő Hollóháza irányban az emelkedőket (+) és lejtőket (-) jelentik. A menetidők számítása 4 km/óra alapsebességgel történt, amit minden 10 m szintemelkedés 1 perccel növel. Ehhez külön figyelembe kell venni a különleges terepviszonyokat (hó, jég, sár stb.) a kedvezőtlen időjárást (eső, szél, szürkület, köd stb.) a nehéz felszerelést (több napi élelem, sátor stb.), egyéb lassító körülményeket (kezdő túrázók, gyermekek, esetleg sérült stb.) és természetesen az egyéni kondíciót is, amelyek a percekben megadott időket jelentősen növelhetik.

A menetidő táblázatok alatt a Kéktúra útvonalától 0,2 km-nél messzebb fekvő bélyegzőhelyek, továbbá az egyes túrák kezdési vagy befejezési pontján levő állomásoknak az OKT útvonaltól való távolsága, szint és időadata külön szerepel.

Minden Kéktúrát teljesített személy külön vásárolhat az MTSZ központban úgynevezett Kéktúra gomblyukjelvényt is (csak egyszer!).
-hörpölin-

A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!