Alföldi Kéktúra
FONTOS VÁLTOZÁSOK AZ ALFÖLDI KÉKTÚRÁN!
Az új Alföldi Kéktúra igazolófüzet borítója

Az új Alföldi Kéktúra igazolófüzet borítója

2020. március 23-án a Magyar Természetjáró Szövetség kiadta a legújabb Alföldi Kéktúra igazolófüzetet, amely kialakításában jól illeszkedik az Országos Kéktúra és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra már régebben megjelentetett színes térképes igazolófüzeteihez. Az új igazolófüzet már tartalmazza mindazon útvonalváltozásokat, melyeket a tavalyi év folyamán festettek fel (lásd lentebb a pirossal kiemelt cím), azonban a szövetség úgy döntött, az útvonal mentén kialakít húsz újabb ellenőrzőpontot, valamint az Alföldi Kéktúra kiírásában csak a gyalogos teljesítést engedélyezi ezentúl, a kerékpáros bejárást nem. Ezzel kapcsolatban megjelent egy közlemény a Magyar Természetjáró Szövetség honlapján.

FOLYTATÁS A TÉRKÉP ALATT!

A Magyar Természetjáró Szövetség nagyjából két tucatnyi útvonalváltoztatást hajtott végre az Alföldi Kéktúrán 2019. negyedik negyedévében! Ezen útvonalváltozásokat több cikkben ismertették, melyek a szövetség hivatalos honlapján jelentek meg. Ezen cikkek jegyzékét a következőkben közre is adnám, azon szakaszok megjelölésével, melyekre vonatkoznak.

A Magyar Természetjáró Szövetség ennek kapcsán 2020 kora tavaszán új igazolófüzetet jelentet majd meg, amely tartalmazza már ezeket az útvonalváltoztatásokat!

Természetesen továbbra és érvényben van az M4-es autópálya építése miatti ideiglenes útvonalváltozás:

A túrázók biztonsága védelmében ideiglenes jelleggel jelentős mértékű nyomvonal áthelyezés történt az Alföldi Kéktúra útvonalán az M4-es autópálya Berettyóújfalu és Nagyvárad között épülő szakasza miatt. Az építkezési munkálatok és a szállító útvonalak az eredeti túraútvonal bejárását balesetveszélyessé, néhol lehetetlenné teszik.

A Magyar Természetjáró Szövetség a körülményekre való tekintettel úgy döntött, hogy a Hencida-Bojt-Nagykereki-Kismarja-Pocsaj szakaszt ideiglenesen lerövidíti 17,5 kilométerrel, továbbá a rövidítés miatt az útvonalból kieső nagykereki és a kismarjai ellenőrző pontokon 2020. április végéig nem kötelező a bélyegzés. Az ideiglenes nyomvonal Szentpéterszegtől délnyugatra, a Berettyó gáton haladva keresztezi az építési területet.

Az útvonalváltozásról további információt és térképeket találsz a Magyar Természetjáró Szövetség honlapján!

MIELŐTT TÚRÁRA INDULNÁNK AZ ALFÖLDI KÉKTÚRÁN, FELTÉTLENÜL ELLENŐRIZZÜK, HOGY VAN-E AZ ÚTVONALAT ÉRINTŐ VÁLTOZÁS!!


- hörpölin -

AZ ALFÖLDI KÉKTÚRA RÉSZLETES ÚTVONALA

Az Alföldi Kéktúra részletes útvonala

Az Alföldi Kéktúra részletes útvonala
Ezt a térképet a saját Alföldi Kéktúra bejárásom alapján készítettem úgy, hogy a GPS track nyomvonalat rávetítettem a térképre, tehát eléggé pontosnak tekinthető. A térkép 2020 áprilisában frissítve lett az időközben bekövetkezett útvonalváltozásokkal. Az alaptérkép a Topográf Térképészeti Kft. engedélyével került felhaszálásra. A teljes méretű kép megnyitásához kattints a térképre! Mérete nagyon nagy: 5667 X 5452 pixel, 7557 kiloBájt!


Egy vadregényes holtág partján vezet az Alföldi Kékúra útvonala a Gemenci-erdőben

Egy vadregényes holtág partján vezet az Alföldi Kékúra útvonala a Gemenci-erdőben
A hajósi Pincefalu csupán egy kis kitérő, de itt pecsételnünk is kell!

A hajósi Pincefalu csupán egy kis kitérő, de itt pecsételnünk is kell!
Földúton át a rónaságon Dévaványa és Körösladány között

Földúton át a rónaságon Dévaványa és Körösladány között
Hamisítatlan alföldi hangulat Körösszakál és Furta között

Hamisítatlan alföldi hangulat Körösszakál és Furta között
A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOKRÓL NÉHÁNY SZÓBAN

Az alábbiakban a dőlt betűs mondatok a Magyar Természetjáró Szövetség közleményéből származnak, a többi az én magyarázatom a szöveghez.

Az útvonalon a bélyegzőhelyek száma 20-szal bővült (Pörböly, Ólom-hegy, Császártöltés, Kis Keceli út, Jánostelek, Rúzsa-fa, Ördöngös, Túrkeve, Folyás-ér, Begécsi-víztároló, Szilaspuszta, Belec, Szentpéterszeg, Bojt, Pipóhegy, Fancsika, Petőrészi-kilátó, Gút, Rétközberencs, Karos), valamint 3 helyen változott a bélyegzőgumi lenyomata: Bárányfok (AKPH_02), Ligeti-földek (Álmosd régi bélyegzőjét váltja ki, AKPH_49_02), Felsőberecki (Alsóberecki régi bélyegzőjét váltja ki, AKPH_67).

Természetesen, aki az új igazolófüzettel fog bele az Alföldi Kéktúrába, annak már ezeken a helyeken is kell pecsételni, a régi igazolófüzettel járók erre az évre még haladékot kapnak. Mindenesetre célszerű a régi igazolófüzetekhez letölteni az MTSZ oldaláról a plusz pecsételőhelyeket tartalmazó kiegészítő oldalakat és kinyomtatva belefűzni (beleilleszteni) a füzeteinkbe. Kiegészítő lap 1., Kiegészítő lap 2.

Az elsőnek belinkelt oldal tartalmazza az ellenőrző pontok pecsétjei számára szolgáló kockákat, valamint egy kis átnézeti térképet az új pecsételőpontok elhelyezkedéséről, a második lapon pedig a már linkelt közlemény kivonata található a legfontosabb változásokról. Az MTSZ frissítette a pecsételőhelyek listáját is, ebben a táblázatban megtalálható az összes pecsételőpont felsorolása és az ott található bélyegzők hozzáférésének leírása.

A régi igazolófüzetek továbbra is érvényesek, a használatukkal kapcsolatos feltételek nem változnak, cseréjükre éppen ezért nincsen szükség. Ez magyarul azt jelenti, hogy a régi füzetek tulajdonosai még a régi feltételekkel járhatják végig az útvonalat - tehát kerékpárral is teljesíthetik azt - nem kell gyalogolniuk! Az Alföldi Kéktúra teljesítésének igazolása a régi és az új igazolófüzet együttes használatával is történhet. Ebben az esetben mindkét kiadványra szüksége lesz majd a teljesítést ellenőrző kollégáinknak. Tehát, ha valaki szeretné a már megkezdett Alföldi Kéktúra teljesítésének igazolását az új füzetben folytatni, megteheti ezt, de ekkor már tartania kell magát az új feltételekhez!

Az új igazolófüzetben a megszakított és újrakezdett túrák esetében mindössze egyszer szükséges bélyegezni, de mindkét dátumot fel kell tüntetni az erre kijelölt helyen. A régi kiadványokban a korábban bevett gyakorlat továbbra sem változik: megszakítás és újrakezdés esetén marad a kettős bélyegzés és dátumozás. Tehát a kéktúrák közül harmadikként az új füzettel rendelkezőknek itt is megszűnik a dupla pecsételés gyakorlata. Figyelem! A régi füzettel túrázók számára azonban továbbra a régi szabályok vannak még érvényben a pecsételéssel kapcsolatban!

Az Alföldi Kéktúra nyomvonalváltozásait megelőzően bejárt és igazolt szakaszokat nem kell ismét felkeresni, illetve nem kell újból bélyegezni. Fontos dolog ez is, a megváltozott szakaszokat nem kell ismét bejárni, és a már bejárt szakaszokon létrejött új ellenőrző pontok pecsétejeiért nem is kell visszamenni! A bejárás időpontjának azonban egyértelműen ki kell derülnie a dátumozásból! Természetesen ez a kitétel csak a régi füzetekkel kéktúrázókra vonatkozik, az új típusú füzettel rendelkezőknek mindenhol kell pecsételniük, az új helyeken is!

A kerékpárral történő teljesítés az új igazolófüzetben már nem, a használatban lévő régi füzetek esetében ugyanakkor még elfogadható. Ez a mondat azt jelenti, hogy aki már megkezdte a kerékpáros teljesítést (tehát a füzete már használatban van), az folytathatja és végigjárhatja a teljes útvonalat két keréken, de már a régi, mostanáig meg nem kezdett füzetbe sem lehet kerékpáros teljesítést igazolni!

2020. március 23. és 2021. január 1. között úgynevezett türelmi időszak áll rendelkezésre mind a teljesítést ellenőrző kollégáink, mind a kéktúrázók érdekében. Ez a pár hónap lehetőséget biztosít mindenkinek a változások és újdonságok megismerésére. Ez a kitétel csak a régi füzettel az Alföldi Kéktúrát járókra vonatkozik, a 2020-as évben még tarthatják magukat a régi feltételekhez - ez főként az új pecsételőpontokon történő igazolásra vonatkozik - de 2021 januárjától már számukra is kötelező minden új pecsétlenyomat beszerzése az akkortól bejárt szakaszokon!

A Magyar Természetjáró Szövetség 2020. március 23-án megjelent közleménye, valamint az Alföldi Kéktúra új és régi kiírása teljes egészében megtalálható a az Alföldi Kéktúra kiírása című fejezetben. Ez az oldal minden, az Alföldi Kéktúrát járó, vagy azt bejárni szándékozó számára ajánlott olvasmány! Kérek mindenkit, hogy rágja át magát a szövegen és az igazolófüzetének fajtája szerinti szabályokat alkalmazva folytassa a túráit! Azt hiszem, ezzel sok további kellemetlenségtől kíméli meg önmagát is, és a kéktúra ellenőrőket is!

Röviden ennyi lett volna az egész! Végezetül szeretnék szép túrákat kívánni mindenkinek, de ne feledkezzünk el arról sem, hogy a koronavírus terjedésének jelen fázisában a túráink közben tartsuk be a szabályokat, vagyis ne túrázzunk csoportosan, kerüljük a tömegközlekedést és az embertársainkkal való szoros kontaktust! Így korlátozhatjuk ugyanis leghatékonyabban a fertőzés terjedését!Budapest, 2020. április 12.

Horváth Béla
horvabe1959@gmail.com


A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!