Országos Kéktúra
AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRA JELVÉNYEI
(Utolsó módosítás: 2024. április 1.)

Az Országos Kéktúra és úgy általában a kéktúra mozgalmak úgynevezett „jelvényszerző” túramozgalmak. Tehát ha valaki kéktúrázásra adja a fejét és elhatározza, végigjárja az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, vagy az Alföldi Kéktúra útvonalát, és mindezt igazolja is a túramozgalmak Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) által terjesztett igazolófüzeteiben, már a túra közben is, bizonyos megtett szakaszok után, de a teljes túramozgalom befejezése után is jelvények viselésére jogosult. Ha úgy tetszik, ez a megtett kilométerek elismerése. Olyan, mint a sportolóknál az aranyérem. Ez a fajta elismerés azonban annyiban különbözik az érmektől, hogy itt minden teljesítő jogosult azok viselésére attól függetlenül, hogy milyen nemű, korú, vagy milyen gyorsan vagy éppen lassan teljesítette a Kékkör részeit, vagy egészét.

A jelvények bélyeg-képeire kattitva azok nagyobb méretben is megnyithatóak!

Lássuk hát akkor az elismeréseket:A Kék Kör jelvénye
A Kék Kör jelvénye - A kép megnyitásához kattints ide!

No, ez egy kicsit kakukktojás itt, az OKT jelvények között, de nem tudtam hová tenni! Ezt a jelvényt ugyanis abban az esetben lehet megszerezni, ha a kéktúrázó igazoltan teljesíti az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra teljes útvonalát, vagyis a Kék Kört. Ez a táv azért nem piskóta, hiszen a három túramozgalom össztávja körülbelül 2650 km!

A jelvény babérkoszorúval övezve tartalmazza mindhárom túramozgalom jelvényét, alattuk az MTSZ - OKK felirat a Magyar Természetjáró Szövetség és az Országos Kék Kör rövidítése. Legalul a három különböző árnyalatú kék színű nyílból fomált kör a Kék Kör emblémája. Legfelül a virág az MTSZ emblémájából lett átvéve. A jelvény szép egy darab, az átmérője 50 mm!

A plecsnit 3810 Ft-ért vásárolhatják meg azok, akik az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) túramozgalmait teljesítették, és ezt a pecsételőfüzeteikkel igazolni is tudják, illetve a harmadik mozgalom teljesítésekor megadják a másik két mozgalom általuk történt teljesítésének sorszámát.A 4097. sorszámú Országos Kéktúra jelvény előlapja
Az Országos Kéktúra jelvénye - A kép megnyitásához kattints ide!

Ezt a jelvényt abban az esetben lehet megszerezni, ha a kéktúrázó igazoltan teljesíti az OKT teljes távját az Írott-kő csúcsa alatti kis tisztás bélyegzőhelyétől a Hollóházán felépített kéktúra emlékműig, illetve az utolsó pecsétlőhelyig. A kiadási sorszám a jelvény hátoldalába van belegravírozva. A jelvény magassága a jobb felső csúcsától a bal alsóig körülbelül 42 mm.

Maga a jelvény szabálytalan négyszögben hegyek felé vezető utat ábrázol kék útjelző táblával, alul piros sávban „ORSZÁGOS KÉK-TÚRA M.T.SZ” felirattal.

Az MTSZ 2018. januárjában jelentette be, hogy minden olyan kéktúrázó, aki a teljesítés befejezése után leadja az igazolófüzetét ellenőrzésre, és azt az ellenőrök rendben találják, ingyen kapja meg az OKT jelvényt! Mivel a jelvény ára benne foglaltatik az igazolófüzet árában, az MTSZ nem is fogadja el a teljesítés igazolását másban, csakis a hivatalosan az MTSZ által forgalmazott füzetben! Fénymásolással, vagy szkenneléssel és nyomtatással sokszorosított igazolófüzettel nem érdemes próbákozni, mert át sem veszik értékelésre!A 4097. sorszámú Országos Kéktúra jelvény hátoldala
Az Országos Kéktúra jelvényének hátoldala - A kép megnyitásához kattints ide!

Jól látható, hogy a hátoldalba bele van gravírozva a teljesítés sorszáma. Az MTSZ lajstromot vezet a mozgalom kezdete óta a hivatalosan igazolt teljesítésekről, és az én első teljesítésem 4097-es sorszám alatt került fel a listára. A 4096. teljesítő egyébként Gábor fiam. Nagyon sokan többször is teljesítik az Országos Kéktúrát, így mindegyik hivatalosan igazolt teljesítés után igényelhetnek ilyen jelvényt. Természetesen akkor újabb teljesítési sorszámot is kapnak.

A jelvény átadásakor az MTSZ hivalalos nyilatkozatban kéri a teljesítő válaszát abban a kérdésben, hogy nyilvánossá teheti-e a nevét abban a névsorban, mely a kéktúra hivatalos honlapján található, vagyis ITT. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy egy nyomtatványon alá kell húzni a megfelelő választ. Minden teljesítő annyiszor kerülhet fel erre a istára, ahányszor teljesítette az Országos Kéktúrát. Az én nevem háromszor is megtalálható a teljesítők között, ugyanis mindhárom jelvényem átvételekor úgy nyilatkoztam, hogy a nevem nyilvánosságra kerülhet (a teljesítések sorszámai 4097, 4751 és 5969). Érdekesség, hogy Csernus L. Gábor kéktúrázó neve már 11-szer szerepel a listán! :-)Az Országos Kéktúra gomblyukjelvény
Az Országos Kéktúra gomblyukjelvény - A kép megnyitásához kattints ide!

Minden Országos Kéktúrát igazoltan teljesített személy külön vásárolhat az MTSZ központban úgynevezett Kéktúra gomblyukjelvényt is. Kialakításában, formájában nagyon hasonlít a „nagy” OKT jelvényhez, de kisebb annál, a jelvény magassága körülbelül 21 mm. Azért szép emlék ez is!

Ez a jelvény a „nagy” Országos Kéktúra jelvénytől eltérően csak egy alkalommal igényelhető, tehát többszörös teljesítés esetén sem lehet többet beszerezni belőle! Viszont ez a jelvény nem ingyen van, jelenleg 800 Ft-ért lehet megvásárolni az MTSZ központjában a teljesítés igazolása után.TÁJEGYSÉGI JELVÉNYEK

Az Országos Kéktúra teljesítésének ösztönzése érdekében egyes megyei természetjáró szövetségek - sőt, mostanában már magánszemélyek is - túramozgalmakat hirdettek meg az OKT résztávjaiak teljesítésére. A mozgalmak száma egyre gyarapszik, jelenleg ezek a következők:


Az Országos Kéktúra Vas megyei jelvénye
Fgyelem! Változás történt a mozgalom kiírásában!
Az Országos Kéktúra Vas megyei jelvénye - A kép megnyitásához kattints ide!

Ezt a túramozgalmat a Vas Megyei Természetbarát Bizottság írta ki a Kéktúrát járók számára.
Útvonal:
Írott-kőtől Ötvösig az Országos Kéktúra útvonalán. A kitűzőn Vas megye sematikus térképe a túraútvonallal, valamint az Országos Kéktúra jelvénye látható.
Igazolás:
A teljesítés igazolása az Országos Kéktúra igazolófüzetéből lefotózott ill. beszkennelt megfelelő oldalak (Vas megyei szakasz), vagy az MTSZ-től kapott hivatalos - a teljesítést igazoló - levél elektronikus másolatának elküldésével történik, melyet a teljesítést követően kell emailben eljuttatni a borostyankose@gmail.com címre.

A jelvény ára 500 Ft + postaköltség

A Borostyánkő TBSE számlaszáma, ahová a pénzt utalni lehet: 12094507-00128905-00100002

Elérhetőség: borostyankose@gmail.com, Borostyánkő Természetbarát Sportegyesület
Honlap: http://borostyankotse.5mp.eu
Facebook: https://www.facebook.com/borostyanko.tbseÚJ! Vasban-Kéken jelvényszerző túramozgalom ÚJ!
A Sakura Egyesület által kiadott Vasban-Kéken jelvény - A kép megnyitásához kattints ide!

A Sakura Egyesület meghirdeti a Vasban-Kéken jelvényszerző túramozgalmat!. Vas megyében két kéktúra útvonal halad, az OKT és az RP-DDK. Az egyesület méltóképpen szeretné díjazni a vas megyei szakaszok teljesítőit, ezért létrehozták a „Vasban-Kéken,” a vasi kéktúra szakaszok teljesítését járó jelvényeket. A túramozgalom megcélozza a természetjárókat és a teljesítménytúrázókat is. Ez a jelvény az Országos Kéktúra vas megyei szakaszának teljesítéséért jár. A túramozgalom teljesítéséhez elegendő a vas-megyei szakaszok bélyegzőjét bemutatni az igazolófüzetben. A jelvény fém, vert és festett. Mérete 28x35mm.

A teljesítés módja: gyalogosan és futva.

Az igazolás módja: a kéktúra igazolófüzet megfelelő lapjainak fotózott, vagy szkennelt másolatát kérjük elküldeni az egyesület email címére.

Díjazás: OKT Vasban-Kéken jelvény és oklevél.

Költség: a jelvény és az oklevél ára 2021-ben 2.000,-Ft, melyet a Sakura Egyesület bankszámlaszámára lehetséges átutalni. Aki nem tudja személyesen átvenni, annak az egyesület postázza a jelvényt, az oklevelet PDF formátumban elküldi a megadott email címre. Posta és csomagolási költsége 500,-Ft

Elérhetőségek: www.sakuraegyesulet.hu Sakura Egyesület Szombathely
Email: sakuraegyesulet@gmail.comA Veszprém Megyei Kéktúra túramozgalom jelvénye
Az Országos Kéktúra Veszprém megyei jelvénye - A kép megnyitásához kattints ide!

Ezt a túramozgalmat a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség (VMTSz) írta ki a kéktúrát járók számára. Útvonal: Sümegtől Bodajkig az Országos Kéktúra útvonalán.
Igazolás:
A teljesítés igazolása itt is az Országos Kéktúra névreszóló igazolófüzetéből kifénymásolt megfelelő oldalak elküldésével történik, melyet a szakasz teljesítését követően kell postán eljuttatni a 8200 Veszprém, Wartha Vince utca 3. alatti címre. Ha az OKT teljes bejárása után kérjük a szakaszjelvényt, akkor elegendő elküldeni az MTSZ hivatalos igazolólevelének a másolatát is (ezt az OKT jelvénnyel együtt adja át a teljesítőknek az MTSZ). A jelvény ára 400 Ft plusz postaköltség.
A számlaszám, ahová a pénzt utalni lehet: 11748007-20138949
Az Országos Kéktúra jelvényéhez hasonlóan ez is szabálytalan négyszög alakú, felső részén a Balaton sematikus térképe mögött emelkedő hegyekkel, a tóparton útjelző tábla a kék jelzéssel. Alul piros alapon a következő felirat: „VESZPRÉM MEGYEI KÉK-TÚRA SÜMEG - BODAJK”. A jelvény magassága 24 mm.

E-mail cím: vmtsz@citromail.hu,

Honlap: vmtsz.hupont.huÚJ! Végig a kéken a Balaton-felvidéken túramozgalom jelvénye ÚJ!

Végig a kéken a Balaton-felvidéken mozgalom jelvénye - A kép megnyitásához kattints ide!

Jelvényszerző túramozgalom a Balaton-felvidék kék sáv jelzésű turistaútjain. A mozgalom nyílt, egyesületi tagságtól függetlenül bárki részt vehet benne.
A teljesítés feltétele:

Tehát ez nem szimpla OKT szakaszjelvény, hanem az OKT Nagyvázsony - Keszthely szakasz ÉS a külön álló Balaton-felvidéki kéktúra (Pétfürdő-Badacsony) teljesítéséért jár!

Igazolás: pecsételés a mozgalmak hivatalos bélyegzőivel és önarcképes igazolófotók készítésével.

A túramozgalom leírása, igazolófüzet letöltése: LINK

Nem csak a letölthető igazolófüzettel, hanem korábbi teljesítésekkel is igazolható, jelvénye többször is megszerezhető.
A díjazáshoz elég egy fotó a Balaton-felvidéki Kéktúra igazolófüzetről a teljesítés számával ill. a befejezett Országos Kéktúra teljesítés igazolófüzetének hasonló oldaláról (nem kell az összes vonatkozó igazolófüzet oldal, a teljesítés száma, elismerése önmagában is elég, de ha nincs még teljesített OKT, akkor a vonatkozó oldalak fotója/másolata szükséges az igazoláshoz)
A díjazás ára: 1000 Ft.
Elérhetőség:
E-mail: cs.edu85@gmail.com
Telefon: 70/622-3552ÚJ! Balatoni Vulkánok 100 túramozgalom ÚJ!
Balatoni Vulkánok 100 túramozgalom jelvénye - A kép megnyitásához kattints ide!

A túramozgalom célja a kéktúrázás népszerűsítése a Balaton-felvidék vulkánjain, a Balaton-felvidéken található természeti és történelmi értékek felkeresése.
A Sümeg-Nagyvázsony, a kitérőkkel kb. 150 km-es útvonalból kell végigjárni 100 km-t
Útmegszakítás esetén újra kell bélyegezni az induláskor.
A teljesítés nincs időkorláthoz kötve.
A túramozgalom igazolása az igazolólapon történő bélyegzéssel, belépőjegy, vagy ahol a kéktúra bélyegző hiányzik, fénykép elhelyezésével lehetséges.
A teljesítés után az igazolólapot a szervező címére kell postázni, vagy lefényképezni és e-mailben elküldeni (a szervező ezt a változatot javasolja).
A kiértékelés és díjazás + postaköltség befizetése után a szervező megküldi a díjazást.

Túramozgalom díjazésa: jelvény és oklevél
A díjazás ellenértéke: 1.500 Ft (jelvény+oklevél+postaköltség)
Túramozgalom iránytója: Orbán Imre (+36/70/942-4410)
Elérhetősége: 8523 Egyházaskesző, Kossuth Lajos utca 7.
E-mail címe: bakonyturistaja@googlemail.com

A Balatoni Vulkánok 100 túramozgalom igazolólapja letölthető PDF formátumbanÚJ! Téli Bakony 100 túramozgalom ÚJ!
A Téli Bakony 100 túramozgalom jelvénye - A kép megnyitásához kattints ide!

A túramozgalom célja a téli kéktúrázás népszerűsítése a Bakony hegységben, a Bakonyban található természeti és történelmi értékek felkeresése.
A Nagyvázsony - Bodajk közti 122.6 km-es OKT útvonalból kell teljesíteni 100 km-t
Útmegszakítás esetén újra kell bélyegezni az induláskor.
A teljesítési időszak: december 1. - február 28 között.
A túramozgalom igazolása az igazolólapon történő bélyegzéssel, belépőjegy, vagy ahol a kéktúra bélyegző hiányzik, fénykép elhelyezésével lehetséges.
A teljesítés után az igazolólapot a szervező címére kell postázni, vagy lefényképezni és e-mailben elküldeni (a szervező ezt a változatot javasolja).
A kiértékelés és díjazás + postaköltség befizetése után a szervező megküldi a díjazást.

Túramozgalom díjazésa: jelvény és oklevél
A díjazás ellenértéke: 1.500 Ft (jelvény + oklevél + postaköltség)
Túramozgalom iránytója: Orbán Imre (+36/70/942-4410)
Elérhetősége: 8523 Egyházaskesző, Kossuth Lajos utca 7.
E-mail címe: bakonyturistaja@googlemail.com

A Téli Bakony 100 túramozgalom igazolólapja letölthető PDF formátumbanÚJ! Kab-hegyről a Kőris-hegyre túramozgalom ÚJ!
A Kab-hegyről a Kőris-hegyre túramozgalom jelvénye - A kép megnyitásához kattints ide!

A túramozgalom célja a kéktúrázás népszerűsítése a Bakony hegységben, a Bakonyban található természeti és történelmi értékek felkeresése.
A Kab-hegy és Kőris-hegy közötti OKT szakaszt kell teljesíteni
Útmegszakítás esetén újra kell bélyegezni az induláskor.
A túramozgalom igazolása az igazolólapon történő bélyegzéssel, vagy ahol a kéktúra bélyegző hiányzik, fénykép elhelyezésével lehetséges. A képnek az ellenőrzőpontot és a teljesítőt együttesen kell ábrázolnia.
A teljesítés után az igazolólapot a szervező címére kell postázni, vagy lefényképezni és e-mailben elküldeni (a szervező ezt a változatot javasolja).
A kiértékelés és díjazás + postaköltség befizetése után a szervező megküldi a díjazást.

Túramozgalom díjazésa: jelvény
A díjazás ellenértéke: 1.500 Ft (jelvény + oklevél + postaköltség)
Túramozgalom iránytója: Orbán Imre (+36/70/942-4410)
Elérhetősége: 8523 Egyházaskesző, Kossuth Lajos utca 7.
E-mail címe: bakonyturistaja@googlemail.com

A Kab-hegyről a Kőris-hegyre túramozgalom igazolólapja letölthető PDF formátumbanÚJ! Fejér Megye Kéktúrázója jelvényszerző túramozgalom ÚJ!
A Fejér Megye Kéktúrázója jelvényszerző túramozgalom jelvénye - A kép megnyitásához kattints ide!

A túramozgalom célja az Országos kéktúra Csőszpusztától Várgesztesig terjedő 79 km-es szakaszának teljesítése.
Igazolópontok: Csőszpuszta, Kisgyón, Bakonykúti, Fehérvárcsurgó, Bodajk, Csókakő, Gánt, Mindszentpuszta, Kőhányás, Várgesztes.
A teljesítés igazolása:

A jelvények átvétele:A Dorogtól Nógrádig túramozgalom jelvénye
A Dorogtól Nógrádig túramozgalom jelvénye - A kép megnyitásához kattints ide!

Ezt a túramozgalmat a Csongrád Megyei Természetjáró Szövetség (CsMTSz) írta ki az Országos Kéktúra útvonalát járók számára. Útvonala: Dorog vasútállomástól Nógrád vasútállomásig az OKT útvonalán.
Igazolás:
Nincs saját igazolófüzete, az EREDETI OKT igazolófüzet szükséges hozzá, kiírásával ellentétben akár egyesületi tagság nélkül is. Intézni személyes lehet a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség Szeged, Tábor utca 7/B. szám alatti irodájában szerdánként 18 és 19 óra között, vagy postázni kell az igazolófüzetet a 6701 Szeged, pf.: 548 címre. A jelvény ára 2500 Ft + postaköltség, MTSZ tagoknak és TEKA kártyával 2000 Ft + postaköltség.
A számlaszám, ahová a pénzt utalni lehet: Budapest Bank, 10102842-44233400-01004009

E-mail cím:
toboz.csmtsz@gmail.com

Honlap: www.csmtsz.huMátra-Bükk útjain túramozgalom jelvénye
Fgyelem! Változás történt a mozgalom kiírásában!
A Mátra-Bükk útjain túramozgalom jelvénye - A kép megnyitásához kattints ide!

Ami változott: Megszűnt a szövetség irodája, csak online működnek tovább, továbbá megszűntek a korábbi e-mail címek is! A szövetség honlapja megújult.

Ezt a túramozgalmat a Heves Megyei Természetjáró Szövetség írta ki a kéktúrát járók számára. Útvonala: Mátraverebélytől Putnok vasútállomásig az Országos Kéktúra útvonalán.

Igazolás:
Kétféleképpen lehet megszerezni a jelvényünket:

A jelvényeket kizárólag postai úton küldi ki a szövetség az igények bejelentése, elbírálása és a költségek - 2000 Ft - a szövetség számlaszámára való 11739009-20196769 megérkezését követően.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az igénybejelentéskor a postázási és számlázási címet pontosan írják meg!

Az ovális jelvény közepén Heves-megye címere látható: a bal felé néző gólyamadár csőrében kígyóval, egyik lábával szőlőfürtöt tartva áll a mezőn. Az ovális forma keretén, kék-sárga alapon a következő szöveg látható: „BÜKK MÁTRA ÚTJAIN 1963.”. Az ovális jelvény magassága (nagyobbik átmérője) 27 mm.

Elérhetőségek:
Heves Megyei Természetbarát Szövetség
Telefon: +36 70 3149169
E-mail cím: gts92010@t-online.hu
Honlap: https://www.hevesmtsz.huÚJ! Putnok-Hollóháza a Kéken ÚJ!
A Putnok-Hollóháza a Kéken jelvényszerző túramozgalom jelvénye - A kép megnyitásához kattints ide!
Kiírás
Az MHV Folyamhajó Túraszakosztály meghirdeti "Putnok-Hollóháza a Kéken" jelvényszerző túramozgalmát.

Tárgy
Az Országos Kéktúra Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében futó szakaszának értő és megvigyázó végigjárása Putnok vasútállomás és Hollóháza buszforduló között teljességgel saját lábon gyalogszerrel vagy megiramodással egyénileg vagy csoportosan, szervezeti tagságtól függetlenül, időkorlát nélkül, valamint a tudomány által elfogadott időtengelyre felcsavarodva (múlt, jelen és jövő) bármikor, tetszőleges irányban és bontásban. Díjazásra kizárólag magát természetes személynek valló élő emberi lény jogosult, teljesítésenként.

Igazolás módja
Kérjük az MTSZ által kiadott Kéktúra Igazolófüzet Putnok-Hollóháza közötti szakaszainak oldalait fotózva vagy szkennelve mellékelni, végzős sporttársak tekintetében pedig Kéktúra-jelvény(ei)nek sorszámát leközölni a kiíró honlapján linkelt űrlap kitöltésével. Személyes bemutatásra nem nyílik mód.

Díjazás
1 db vert, antik sárgaréz, 5 színnel festett jelvény. Központi alakja a Boldogkői vár a látótorony perspektívájából, a tornyot és a várat összekötő járó a kék turistajelzéssel ellátott útvonalat szimbolizálja, mely szalagalakban végződik a kompozíció szabályos kör alakú határait szabálytalanná feszegetvén, mintegy kihatolván a jelvényből. Az ég tiszta, a fű zöld, madarak most nem repülnek által. Mérete 33 x 35 mm.

Költségek és postázás
Nem szakosztályi tagoknak a jelvény ára 2024. évben 2.900,- Ft, melyet a válaszlevélben megadott bankszámlaszámra kérünk átutalni. A jelvény a megadott címre ajánlott borítékban kerül postázásra, posta és postaadminisztrációs költsége 1.000,- Ft. Mindösszesen tehát 3.900,- Ft.

Igénylőlap
Ide kattintva érhető el.


ÚJ! Kilátók az Országos Kéktúra mentén túramozgalom jelvénye ÚJ!
Kilátók az Országos Kéktúra mentén - A kép megnyitásához kattints ide!

Huszonhat, az Országos Kéktúra útvonalán található kilátót kell a túramozgalom teljesítéséhez felkeresni. A mozgalomnak saját igazolófüzete van, amelyben a kilátók felkeresését a füzetben jelölt, a kilátók közelében lévő OKT pecsételőpontokon való bélyezgéssel kell igazolni. A túramozgalom igazolófüzete erre a LINKRE kattintva letölthető.

Az Országos Kéktúrát járóknak - akik rendelkeznek OKT igazolófüzettel - azonban nem szükséges a mozgalom igazolófüzetébe is pecsételni a kilátók felkeresésénél, mert a jelvényt minden OKT teljesítő igényelheti, aki már végigjárta az útvonalat, és azt hitelt érdemlően igazolni tudja.
A „hitelt érdemlő igazolás” gyakorlatilag azt jelenti, hogy az OKT teljesítése után a jelvénnyel együtt az MTSZ-ben megkapott hivatalos levelet kell beszkennelni (lefényképezni) és a mozgalom kiírójának email-ben, vagy postai úton elküldeni.

Igazolás: A túramozgalom a saját igazolófüzetével és az OKT igazolófüzettel is teljesíthető!
Díjazás: jelvény és emléklap
A jelvény ára: 1000.Ft + felbélyegzett A5-ös válaszboríték
A túramozgalom szervezője: Orbán Imre
Címe: 8523 Egyházaskesző, Kossuth Lajos utca 7.
Információ: 06/70/942-4410 és bakonyturistaja@googlemail.comÚJ! Várak az Országos Kéktúra mentén túramozgalom jelvénye ÚJ!

Várak az Országos Kéktúra mentén - A kép megnyitásához kattints ide!

Harminc, az Országos Kéktúra útvonalán található várat, várromot kell a túramozgalom teljesítéséhez felkeresni. A mozgalomnak saját igazolófüzete van, amelyben a várak felkeresését a füzetben jelölt, a várak közelében lévő OKT pecsételőpontokon való bélyezgéssel kell igazolni. A túramozgalom igazolófüzete erre a LINKRE kattintva letölthető.

Az Országos Kéktúrát járóknak - akik rendelkeznek OKT igazolófüzettel - azonban nem szükséges a mozgalom igazolófüzetébe is pecsételni a kilátók felkeresésénél, mert a jelvényt minden OKT teljesítő igényelheti, aki már végigjárta az útvonalat, és azt hitelt érdemlően igazolni tudja.
A „hitelt érdemlő igazolás” gyakorlatilag itt is azt jelenti, hogy az OKT teljesítése után a jelvénnyel együtt az MTSZ-ben megkapott hivatalos levelet kell beszkennelni (lefényképezni) és a mozgalom kiírójának email-ben, vagy postai úton elküldeni.

Igazolás: A túramozgalom a saját igazolófüzetével és az OKT igazolófüzettel is teljesíthető!
Díjazás: jelvény és emléklap
A jelvény ára: 1000.Ft + felbélyegzett A5-ös válaszboríték
A túramozgalom szervezője: Orbán Imre
Címe: 8523 Egyházaskesző, Kossuth Lajos utca 7.
Információ: 06/70/942-4410 és bakonyturistaja@googlemail.com

GYERMEK KÉKTÚRA JELVÉNYEK

A gyermekek természetjárásának ösztönzésére az MTSZ a 6 - 14 éves korosztály részére kiírta a Gyermek Kéktúra mozgalmat.

A Gyermek Kéktúra jelvény - A kép megnyitásához kattints ide!

A 300 km teljesítéséért járó Gyermek Kéktúra jelvény

Mit is jelent pontosan a fentebb említett 6 - 14 éves korosztály? Ezt nem árt tisztázni, mert már több félreértés is adódott ebből! Tehát a Magyar Természetjáró Szövetség nem fogad el olyan, két pecsételőpont közötti túraszakasz bejárást, amelyet a fiatal túrázó az előtt teljesített, hogy belelépett volna a 6. születésnapjának naptári évébe. Ennek egyértelműen ki kell derülnie az igazolófüzet Gyermek Kéktúrás oldalának adataiból (ahová be kell írni a gyermek születési dátumát) és a pecsétek dátumozásából. Ugyanezen elv szerint, abban az évben még elfogadja az MTSZ a szakaszok teljesítését, amikor a teljesítő betölti a 14. életévét. Ez az elv vonatkozik az itt látható Gyermek Kéktúra jelvény, és a később bemutatandó szakaszjelvények megszerzésére is!

A jelvény megszerzéséhez 300 km-t kell a gyermek kéktúrázónak legyalogolnia az Országos Kéktúra útvonalán. Nem feltétel az, hogy a teljesített szakaszok egybefüggőek legyenek, ezek lehetnek több tájegységben, egymással össze nem függő szakaszok sorozatai is. A teljesítésbe az igazolt ellenőrző pontok között lejárt távolság számít bele!

Természetesen a Gyermek Kéktúra jelvényért teljesített 300 kilométer beleszámít az Országos Kéktúra teljesítésbe is, nem kell a „nagy” OKT jelvényért újra végigjárni a már megtett távot!

A jelvény színeivel, formavilágával erősen a „nagy testvérre” hajaz: visszatérő motívum a szabálytalan négyszögalak, a hegyek felé kanyarodó gyalogút és az útszéli jelzőtábla is. A jelvény magassága: 41 mm.GYERMEK KÉKTÚRA SZAKASZ (TÁJEGYSÉGI) JELVÉNYEK

Az Országos Kéktúra útvonala kilenc szakaszra lett felbontva. Ezek rendre a következők:

A jelvények akkor igényelhetőek, ha a gyermek az adott szakaszon áthaladó Országos Kéktúra útvonalából az ellenőrző pontokon való pecsételéssel bizonyítottan teljesít minimum 50 km-t. A teljesítésbe az igazolt ellenőrző pontok közötti igazolófüzet szerinti távolság számít bele! Egy adott szakasz jelvénye csak egy alkalommal igényelhető meg, tehát a gyermek hiába teljesít az adott szakaszon újabb 50 km-t (amennyiben a szakasz útvonalának hossza ezt lehetővé teszi), nem kaphat már újabb jelvényt! Ettől függetlenül az összes szakasz jelvény összegyűjthető, amennyiben 14 éves koráig a gyermek összegyűjt 50 km-t mind a kilenc régióban. Ezeket a jelvényeket sokszor nevezik „tájegységi” jelvényeknek is, de jobb ide a szakaszjelvény elnevezés, hiszen sokszor több tájegység is beletartozik egy-egy szakaszba!

Az alábbi keretben szereplő jelvényeket Pethő János Norbert (OKT teljesítési sorszám: 6781) bocsátotta a rendelkezésemre. Ő a saját Országos Kéktúra teljesítése folyamán szerezte meg az alább bemutatott Gyermek Kéktúra jelvényeket.

A Gyermek Kéktúra Kőszegi-hegység és Kemeneshát tájegységének jelvénye - Pethő János Norbert tulajdona A Gyermek Kéktúra Balaton-felvidék tájegységének jelvénye - Pethő János Norbert tulajdona A Gyermek Kéktúra Bakony tájegységének jelvénye - Pethő János Norbert tulajdona A Gyermek Kéktúra Vértes és Gerecse tájegységének jelvénye - Pethő János Norbert tulajdona A Gyermek Kéktúra Pilis és Budai-hegység tájegységének jelvénye - Pethő János Norbert tulajdona A Gyermek Kéktúra Börzsöny és Cserhát tájegységének jelvénye - Pethő János Norbert tulajdona A Gyermek Kéktúra Mátra tájegységének jelvénye - Pethő János Norbert tulajdona A Gyermek Kéktúra Bükk és Aggteleki-karszt tájegységének jelvénye  - Pethő János Norbert tulajdona A Gyermek Kéktúra Cserehét és Zemplén tájegységének jelvénye - Pethő János Norbert

A fentebb felsorolt és bemutatott Gyermek Kéktúra jelvények is ingyen átvehetőek az MTSZ központjában a teljesítés elbírálása után!Egy kis történelem

A Gyermek Kéktúra szakasz jelvények kialakítása többször is változott az idők során. Még a rendszerváltás előtt „Úttörő Kéktúra” volt a mozgalom megnevezése, ez a felirat volt megtalálható a jelvényeken is. Ezekből a jelvényekből meglehetősen nagy készlet maradhatott az MTSZ nyakán a rendszerváltás után, mert 2003 és 2005 között még nagyrészt ilyeneket kapott a fiam is (Horváth Gábor, OKT teljesítési sorszám: 4096). Érdekesség, és az MTSZ útkeresését is jól szemlélteti, hogy a Vértes-Gerecse szakaszjelvényen már „Gyermek Kéktúra” a jelvény neve, valamint a bakonyi és cserehát-zempléni szakaszra már egy másik stílusú jelvényt (tulajdonképpen csupán kitűzőt) adtak ki, de a következőkből az derül ki, hogy ez a kialakítás nem volt hosszú életű. Ezeket a jelvényeket az alábbiakban mutatom be, és mint fentebb már írtam, valamennyi a fiam tulajdona.

A Gyermek Kéktúra Kőszegi-hegység és Kemeneshát tájegységének jelvénye - Horváth Gábor tulajdona A Gyermek Kéktúra Balaton-felvidék tájegységének jelvénye - Horváth Gábor tulajdona A Gyermek Kéktúra Bakony tájegységének jelvénye - Horváth Gábor tulajdona A Gyermek Kéktúra Vértes és Gerecse tájegységének jelvénye - Horváth Gábortulajdona A Gyermek Kéktúra Pilis és Budai-hegység tájegységének jelvénye - Horváth Gábor tulajdona A Gyermek Kéktúra Börzsöny és Cserhát tájegységének jelvénye - Horváth Gábor tulajdona A Gyermek Kéktúra Mátra tájegységének jelvénye - Horváth Gábor tulajdona A Gyermek Kéktúra Bükk és Aggteleki-karszt tájegységének jelvénye - Horváth Gábor tulajdona A Gyermek Kéktúra Cserehét és Zemplén tájegységének jelvénye - Horváth Gábor tulajdona

A Magyar Természetjáró Szövetség 2016-ban cserélte le a teljes Gyermek Kéktúra szakaszjelvény kollekciót, mert az elfogyott szakaszjelvények helyett kiadott kitűzők formavilágukban nem voltak még csak hasonlóak sem a többi MTSZ által kiadott kéktúra jelvényhez. Itt szeretném megköszönni Csernus-Lukács Norinának és ifj. Lauthán Károlynak, hogy az Országos Kéktúra bejárásukon szerzett Gyermek Kéktúra jelvényeik képét rendelkezésemre bocsátották! Szerintem ezek a típusú jelvények nagyon szépek voltak, azonban 2019-ben a Magyar Természejáró Szövetség ezeket is lecserélte a legfelül már látható, jelen pillanatban is megkapható sorozatra.

A Gyermek Kéktúra Kőszegi-hegység és Kemeneshát tájegységének jelvénye - ifj. Lauthán Károly tulajdona A Gyermek Kéktúra Balaton-felvidék tájegységének jelvénye - Csernus-Lukács Norina tulajdona A Gyermek Kéktúra Bakony tájegységének jelvénye - Csernus-Lukács Norina tulajdona A Gyermek Kéktúra Vértes és Gerecse tájegységének jelvénye  - Csernus-Lukács Norina tulajdona A Gyermek Kéktúra Pilis és Budai-hegység tájegységének jelvénye - Csernus-Lukács Norina tulajdona A Gyermek Kéktúra Börzsöny és Cserhát tájegységének jelvénye - ifj. Lauthán Károly tulajdona A Gyermek Kéktúra Mátra tájegységének jelvénye  - Csernus-Lukács Norina tulajdona A Gyermek Kéktúra Bükk és Aggteleki-karszt tájegységének jelvénye  - Csernus-Lukács Norina tulajdona A Gyermek Kéktúra Cserehét és Zemplén tájegységének jelvénye  - Csernus-Lukács Norina tulajdona


A honlap átalakítása során a korábbi egyetlen jelvény oldalt különbontottam, és itt az Országos Kéktúrával kapcsolatos jelvények találhatóak már csak meg. Külön fejezetben kaptak helyet a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra jelvényei. Ezek a következő linkeken elérhetőek:
-hörpölin-

A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!