Országos Kéktúra
MAGAMRÓL


Fiammal az első OKT bejárásunk befejezésekor, Hollóházán Egy 2014-es téli túrán

1. Fiammal az első OKT bejárásunk befejezésekor, Hollóházán
2. Egy 2014-es téli túrán

Bármilyen furcsa, de életem első 44 évében egyáltalán nem túráztam! Amikor még a múlt század nyolcvanas éveiben Szombathelyen töltöttem a katonaidőmet, mindennap az Írott-kő látványával keltem és feküdtem, de még a nevét sem tudtam akkor ennek a nevezetes helynek, ahol az Országos Kéktúra kezdődik! De mindig éreztem, hogy valami hiányzik az életemből! Már több, mint harmincöt éve dolgozom erőművekben, és a zajos, stresszes munkahely után mindig vágytam valami olyan hobbira, ahol csend vesz körül, ahol elmélyedhetek a gondolataimban. Kipróbáltam sok mindent, de az áttörés 2003 kora tavaszán jött...

Akkor egy kollégámmal úgy döntöttünk, hogy indulunk május végén a Kinizsi-100 teljesítménytúrán, és a felkészülés során végigjártam több részletben a teljes útvonalat a Pilisben és a Gerecsében. Aztán a túrán indulva teljesítettem a névleg 100 km-es távot a szintidőn belül, de két dologra is rájöttem eközben. Egyrészt a teljesítménytúrák nyüzsgése és rohanása nem hozza meg számomra a várt kikapcsolódást, másrészt viszont beleszerettem a magányos erdőjárásba és főképp az Országos Kéktúrába, hiszen akkoriban a Kinizsi-100 Kesztölctől Szárligetig több, mint 60 km-en keresztül azt követte a Gerecse hullámzó dombjai között.

Aztán persze bele is vágtam az Országos Kéktúrába a fiammal együtt 2003 júniusában, hiszen saját döntése alapján ő is mellém szegődött. Együtt jártuk végig az akkor 1100 km-es útvonalat az első lépéstől a legutolsóig. Amikor 2006 augusztusában befejeztük Hollóházán a teljesítését, már tisztában voltam azzal, hogy bele fogok vágni újból, hogy ismét átélhessem ezt a szinte vég nélküli vándorlást az útvonalán! Természetesen már akkor megfogalmazódott bennem, hogy a Kékkört is folytatni kellene, és a kék sáv jelzéseket követve körbe kéne gyalogolni hazánkban!

Így aztán már magányosan jártam végig a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát 2007 és 2011 között, de ezzel párhuzamosan újra róttam az Országos Kéktúra kilométereit is. Miután 2011-re végigjártam mindkettőt, ismét belevágtam az Országos Kéktúrába, immár harmadszor, ezt a bejárást 2017 júliusának végén fejeztem be, igaz, ebbe belefért még a Dél-dunántúli Kéktúra másodjára történő bejárása és az Alföldi Kéktúra teljesítése is, így 2016 késő őszére végigjártam a Kékkört is! Eközben 2013-ban túravezetői képesítést szereztem, hiszen a honlapon keresztül sok olyan kérdést kaptam az olvasóktól, amiknek a megválaszolásához nem volt elegendő pusztán az útvonal ismerete.

2017 őszén az a megtiszteltetés ért, hogy Magyar Természetjáró Szövetség felkért Csernus Gáborral, egy másik megszállott kéktúrázóval együtt arra, hogy lássam el a kéktúra ellenőri munkát, tehát minden olyan túrázó igazolófüzete, aki befejezi a Kékkör bármelyik szakaszát, az a mi kezünkön halad keresztül, mi fogadjuk el és igazoljuk a benne található teljesítést. Ezt a feladatot társadalmi munkában végezzük hétfő délutánonként a szövetség Károly körúti irodájában.

Még 2004-ben indult útjára ez a honlap, akkor még csak néhány túraleírással és pár tucat fényképpel, aztán ahogy gyűltek a kilométerek, úgy szaporodtak az olvasókkal megosztandó élmények is. Sok év alatt alakult ki az oldal struktúrája a leírásokkal, szintmetszetekkel és az általános információs fejezet lapjaival, ahol az olvasók kérdéseire igyekszem válaszolni. Jelenleg már ott tartok, hogy a honlap gondozása és állandó frissítése lassan annyi időmbe és energiámba kerül, mint maga a túrázás, de az olvasók visszajelzései alapján tudom, hogy az ebbe fektetett energiám maximálisan megtérül! A látogatások már több mint egymilliós száma (a számláló ott található minden oldal legalján) azt mutatja, hogy az oldal megtalálta a helyét és olvasóit az internet virtuális világában!

Nem akarlak feleslegesen terhelni a sóderemmel, Kedves Olvasóm, de ezt a pár gondolatot feltétlenül meg szerettem volna Veled osztani!

Ha fel akarod venni velem a kapcsolatot, küldj egy e-mailt az alábbi címre:

horvabe@freemail.huhörpölin


A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe@freemail.hu
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!