Országos Kéktúra
MAGAMRÓL


Fiammal az első OKT bejárásunk befejezésekor, Hollóházán Egy 2014-es téli túrán

1. Fiammal az első OKT bejárásunk befejezésekor, Hollóházán
2. Egy 2014-es téli túrán

Bármilyen furcsa, de életem első 44 évében egyáltalán nem túráztam! Amikor még a múlt század nyolcvanas éveiben Szombathelyen töltöttem a katonaidőmet, mindennap az Írott-kő látványával keltem és feküdtem, de még a nevét sem tudtam akkor ennek a nevezetes helynek, ahol az Országos Kéktúra kezdődik! De mindig éreztem, hogy valami hiányzik az életemből! Már több, mint harmincöt éve dolgozom erőművekben, és a zajos, stresszes munkahely után mindig vágytam valami olyan hobbira, ahol csend vesz körül, ahol elmélyedhetek a gondolataimban. Kipróbáltam sok mindent, de az áttörés 2003 kora tavaszán jött...

Akkor egy kollégámmal úgy döntöttünk, hogy indulunk május végén a Kinizsi-100 teljesítménytúrán, és a felkészülés során végigjártam több részletben a teljes útvonalat a Pilisben és a Gerecsében. Aztán a túrán indulva teljesítettem a névleg 100 km-es távot a szintidőn belül, de két dologra is rájöttem eközben. Egyrészt a teljesítménytúrák nyüzsgése és rohanása nem hozza meg számomra a várt kikapcsolódást, másrészt viszont beleszerettem a magányos erdőjárásba és főképp az Országos Kéktúrába, hiszen akkoriban a Kinizsi-100 Kesztölctől Szárligetig több, mint 60 km-en keresztül azt követte a Gerecse hullámzó dombjai között.

Aztán persze bele is vágtam az Országos Kéktúrába a fiammal együtt 2003 júniusában, hiszen saját döntése alapján ő is mellém szegődött. Együtt jártuk végig az akkor 1100 km-es útvonalat az első lépéstől a legutolsóig. Amikor 2006 augusztusában befejeztük Hollóházán a teljesítését, már tisztában voltam azzal, hogy bele fogok vágni újból, hogy ismét átélhessem ezt a szinte vég nélküli vándorlást az útvonalán! Természetesen már akkor megfogalmazódott bennem, hogy a Kékkört is folytatni kellene, és a kék sáv jelzéseket követve körbe kéne gyalogolni hazánkban!

Így aztán már magányosan jártam végig a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát 2007 és 2011 között, de ezzel párhuzamosan újra róttam az Országos Kéktúra kilométereit is. Miután 2011-re végigjártam mindkettőt, ismét belevágtam az Országos Kéktúrába, immár harmadszor, ezt a bejárást 2017 júliusának végén fejeztem be, igaz, ebbe belefért még a Dél-dunántúli Kéktúra másodjára történő bejárása és az Alföldi Kéktúra teljesítése is, így 2016 késő őszére végigjártam a Kékkört is! Eközben 2013-ban túravezetői képesítést szereztem, hiszen a honlapon keresztül sok olyan kérdést kaptam az olvasóktól, amiknek a megválaszolásához nem volt elegendő pusztán az útvonal ismerete. 2017 őszétől három éven keresztül kéktúra ellenőrként is dolgoztam, vagyis az MTSZ-nél én is azok között voltam, akik a kéktúrázók igazolófüzeteit ellenőrizték és a teljesítéseiket igazolták.

Természetesen már rögtön a kéktúrázásunk kezdetén elkezdtük a fiammal a kéktúrával foglakozó honlapok keresését az interneten, és csodálkozva, sőt, némileg megdöbbenve vettük tudomásul, hogy akkor még nem léteztek kéktúrás honlapok! Persze már voltak akkor is képtárak, ahová a kéktúrázók feltöltötték a képeiket, de nem léteztek frissnek mondható útvonalleírások, szintmetszetek, általános információforrások. 2004-ben indítottuk útjára ezt a honlapot, akkor még csak néhány oldalnyi leírással és pár tucat fényképpel. Az azóta eltelt évek alatt persze egyre duzzadt az ide feltöltött anyag mennyisége, hiszen ahogy jártam a kéktúrákat, minden utamról készültek leírások. De nem csak túraleírások olvashatók itt a honlapon, egyebek között megtalálható az OKT és DDK teljes útvonalának szintmetszet gyűjteménye, külön fejezetet kapott a már több tucat nagyfelbontású panorámaképet tartalmazó gyűjtemény, a Rockenbauer Pál életét bemutató oldal, az állandó fejlesztés alatt álló fényképalbumok gyűjteménye, és az általános információk fejezete.

A honlap felépítése azt hiszem eléggé egyszerű: a fenn található gombok segítségével tudsz választani a Kék Kör három szakasza, vagyis az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra között. Az alattuk lévő gombsorral lehet kiválasztani a témaköröket. A kéktúrák közötti átkapcsolás bármelyik aloldalon lehetséges, ilyenkor a másik kéktúra mozgalom főoldalára jutsz. Tavaly óta a Kéktúra Honlap már nem csak a kéktúrázással foglalkozik, mivel belevágtam a Közép-dunántúli Piros túrába, és túrakerékpárral is elkezdtem járni az országot. Önálló oldalt kapott tehát a Dunazug300 Kerékpáros Jelvényszerző Túramozgalom és az Országos Kerékpáros Körtúra is.

Mint már említettem, ez a honlap volt az első az interneten, ami a kéktúrázással foglalkozott, de azóta már több másik oldal is indult, ezek közül szeretnék néhányat ajánlani a Linkek menüpontban. Éppen e sorok írása közben születik meg a Magyar Természetbarát Szövetség, vagyis a kéktúra gazdájának honlapján az Országos Kéktúrával foglalkozó fejezet, azt hiszem, érdemes oda is ellátogatnod. A pecsételő pontokkal kapcsolatos részletes információkat és a túraszakaszok leírásait állandóan frissítjük, így próbáljuk naprakészen tartani őket.


Nem akarlak feleslegesen terhelni a sóderemmel, Kedves Olvasóm, de ezt a pár gondolatot feltétlenül meg szerettem volna Veled osztani!

Ha fel akarod venni velem a kapcsolatot, küldj egy e-mailt az alábbi címre:Horváth Béla
horvabe1959@gmail.comFigyelem!

A már sok-sok éve használt freemail-es postafiókcímemet a rendszer hónapok óta tartó mélyrepülése miatt kénytelen voltam sorsára hagyni, ugyanis volt olyan időszak, hogy napokig nem tudtam belépni a postafiókomba! Helyette lett létrehozva a fentebb is látható gmail-es postafiókcím! Habár a freemail-es címen beállítottam a levélátirányítást, kérlek benneteket, a jövőben csakis a fentebbi új címet használjátok!

hörpölin


A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.hu
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!