Közép-dunántúli Piros túra
KEDVES LÁTOGATÓ!

Miután 2017 nyarán befejeztem a harmadik Országos Kéktúra teljesítésemet, úgy gondoltam, egy időre felhagyok a kéktúrázással és más elfoglaltságot keresek magamnak! Így esett a választásom a túrakerékpározásra, aztán 2018 tavaszán és nyarán teljesítettem a Dunazug 300 Kerékpáros Jelvényszerző Körtúrát és utána belevágtam az Országos Kerékpáros Körtúra több mint 4100 kilométeres távjába is. A kerékpáros szezon végén, október elején azonban, amikor a bicajt eltettem egy kis karbantartás után téli álomra, arra gondoltam, csak bele kellene vágni valamilyen gyalogos túramozgalomba, hogy ősszel és télen is találjak valamilyen elfoglaltságot magamnak! Egy rövidebb mozgalmat igyekeztem keresni magamnak, és szinte rögtön rá is találtam a Közép-dunántúli Piros túrára, ami egyrészt hosszban csupán negyede az Országos Kéktúrának, másrészt távjának jó része Budapestről indulva egynapos menetekkel is bejárható. Nem is vacilláltam sokáig, még október közepén megvettem az igazolófüzetét és az ünnepek alatt bele is vágtam a teljesítésébe!

A Közép-dunántúli Piros túra útvonaltérképe

A Közép-dunántúli Piros túra útvonaltérképe
Ha a térképre kattintasz, nagyobb méretben is megnyílik egy külön lapon.
A térkép forrása: http://mtsz.org/turamozgalmak/kozep-dunantuli_piros

Kilátás a dombokról Lábatlanra és a Dunára

Kilátás a dombokról Lábatlanra és a Dunára
Pusztamarót - A törökök ellen vívott vesztes csata emlékműve

Pusztamarót - A törökök ellen vívott vesztes csata emlékműve
Az Árpád kori templom romjai Csabdiban

Az Árpád kori templom romjai Csabdiban
Erdei úton a Vértes fennsíkján

Erdei úton a Vértes fennsíkján

Az északi végén, a piszkei vasútállomáson kezdtem meg a Közép-dunántúli Piros túra (KDP) teljesítését, és a szokatlanul hosszúra nyúlt vénasszonyok nyarán végigjártam a túra gerecsei szakaszát és vértesi rész nagyját is. Sajnos, az első négy túranap után családi problémák akadtak, aztán a karácsonyi ünnepek alatt belevágtam ennek a honlapnak is az átalakításába, ami már évek óta esedékes volt, de a munka nagysága miatt egyre csak toltam magam előtt ezt a feladatot. Így aztán nem jutott már időm a túrázásra, november közepe óta egyetlen kilométert sem tettem meg a Közép-dunántúli Piros útvonalán, de az eddig megtett túraszakaszok leírásait szeretném megosztani a honlapot látogatókkal, ezért már a honlap új küllemével összhangban létrehoztam ezeket az oldalakat is!

A Közép-dunántúli Piros túra útvonala ismerős lehet a kéktúrázók számára, hiszen a Gerecsében, a Vértesben és a Keleti-Bakonyban is sokszor keresztezik a piros és a kék sáv jelzések egymás útvonalát! Nem volt tehát ismeretlen a terep a számomra, de úgy gondolom, megérte a kéktúra útvonalán már többször végigjárt tájegységeket megismerni egy más nézőpontból, egy másik útvonalat járva is! Tapasztalatból írom, budapesti kiindulóponttal a túra gerecsei és vértesi szakasza jól szakaszolható, erre utalok majd a túraleírásokban is, a túra utolsó kilométerei Zirc környékén tűnnek most csak olyannak, hogy azt a részt egy többnapos túrán éri csak meg teljesíteni a különben hosszú utazások miatt.

Mindenesetre ez még annyira a távoli jövőbe vész, hogy nem is érdemes gondolkodnom rajta, hiszen mostanáig a távnak mindössze alig több, mint a negyedrészét sikerült teljesítenem. De ami késik, az nem múlik - tartja a közmondás, és ebben szívesen egyet is értek vele! Valószínűleg mostanában nem fogom folytatni a KDP bejárását, a honlap átalakításával pedig elleszek - most úgy számolom - március végéig. Tavasszal pedig újra kezdődik majd a kerékpáros szezon, a most számomra elsődleges fontosságú Országos Kerékpáros Körtúra teljesítésével, de a Közép-dunántúli Piros végigjárása fenn van a bakancslistámon, és záros időn belül be is szeretném fejezni!

A KDP-ről szóló fejezetek is hasonló felépítésűek lesznek a már meglévő kéktúrás oldalakhoz: a hivatalos kiíráson túl itt is megtalálható a túraleírások szekciója, természetesen a túra közben felvett GPS track kiértékelése után elkészítem a teljes útvonal szintmetszeteit, a távokat és szinteket táblázatos formában is közreadva. Mivel a túra közben készített fényképeknek csupán egy töredékét tudtam a leírásokban bemutatni, ezért valószínűleg egy fényképalbumot is készítek majd, hogy minden szép tájat, kilátást, minden érdekességet megmutathassak az olvasóknak!

Tehát, mint már fentebb említettem, ez a része a honlapnak még csonka, de úgy gondolom, még így félig készen is érdemes elolvasni a túraleírásokat és végignézni a távolság- és szintadatokat! Azt remélem, mindezzel egy kicsit népszerűsíteni is tudom majd ezt a túramozgalmat, ugyanis az egyre népszerűbb kéktúrázás mellett egy kicsit elhanyagolja a legtöbb túrázó az egyéb jelzések útvonalaira kiírt mozgalmakat! Rajtam tehát nem múlik, és arra bíztatok mindenkit, hogy bakancsot fel, mert várnak ránk az erdei utak és ösvények! Természetesen a leírások folyamatosan készülnek majd, ahogy járom a Közép-dunántúli Piros túra kilométereit, így a honlap olvasói követni tudják majd a bejárásomat.Horváth Béla
horvabe@freemail.hu


A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe@freemail.hu
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!