Közép-dunántúli Piros túra
KEDVES LÁTOGATÓ!

Miután 2017 nyarán befejeztem a harmadik Országos Kéktúra teljesítésemet, úgy gondoltam, egy időre felhagyok a kéktúrázással és más elfoglaltságot keresek magamnak! Így esett a választásom a túrakerékpározásra, aztán 2018 tavaszán és nyarán teljesítettem a Dunazug 300 Kerékpáros Jelvényszerző Körtúrát és utána belevágtam az Országos Kerékpáros Körtúra több mint 4100 kilométeres távjába is. A kerékpáros szezon végén, október elején azonban, amikor a bicajt eltettem egy kis karbantartás után téli álomra, arra gondoltam, csak bele kellene vágni valamilyen gyalogos túramozgalomba is, hogy ősszel és télen is találjak valamilyen elfoglaltságot magamnak! Egy rövidebb mozgalmat igyekeztem keresni magamnak, és szinte rögtön rá is találtam a Közép-dunántúli Piros túrára, ami egyrészt hosszban csupán negyede az Országos Kéktúrának, másrészt távjának jó része Budapestről indulva egynapos menetekkel is bejárható. Nem is vacilláltam sokáig, még október közepén megvettem az igazolófüzetét és az ünnepek alatt bele is vágtam a teljesítésébe!

A Közép-dunántúli Piros túra útvonaltérképe

A Közép-dunántúli Piros túra útvonaltérképe
Ha a térképre kattintasz, nagyobb méretben is megnyílik egy külön lapon.
A térkép forrása: http://mtsz.org/turamozgalmak/kozep-dunantuli_piros

Kilátás a dombokról Lábatlanra és a Dunára

Kilátás a dombokról Lábatlanra és a Dunára
Pusztamarót - A törökök ellen vívott vesztes csata emlékműve

Pusztamarót - A törökök ellen vívott vesztes csata emlékműve
Az Árpád kori templom romjai Csabdiban

Az Árpád kori templom romjai Csabdiban
Erdei úton a Vértes fennsíkján

Erdei úton a Vértes fennsíkján

Az északi végén, a piszkei vasútállomáson kezdtem meg a Közép-dunántúli Piros túra (KDP) teljesítését, és a szokatlanul hosszúra nyúlt vénasszonyok nyarán végigjártam a túra gerecsei szakaszát és vértesi rész nagyját is. Ezek egynapos túrák voltak, hiszen ezek a szakaszok könnyen elérhetőek voltak lakóhelyemről, Budapestről. Vértessomlyóról azonban már egy négynapos, sátras túrán jutottam el a Vértes maradékán és a Keleti-Bakonyon keresztül Inotára, aztán egy újabb négynapos túrán csavarogtam egy jót a Magas-Bakonyban és érkeztem meg Vinyére. Innen továbbindulva már egy, a Cuha-patak völgyében tett rövid kirándulással érkeztem meg Zircre, a KDP végpontjára.

A Közép-dunántúli Piros túra útvonala ismerős lehet a kéktúrázók számára, hiszen a Gerecsében, a Vértesben és a Bakonyban is sokszor keresztezik a piros és a kék sáv jelzések egymás útvonalát! Nem volt tehát ismeretlen a terep a számomra, de úgy gondolom, megérte a kéktúra útvonalán már többször végigjárt tájegységeket megismerni egy más nézőpontból, egy másik útvonalat járva is! Tapasztalatból írom, budapesti kiindulóponttal a túra gerecsei és vértesi szakasza is jól szakaszolható, erre utalok a túraleírásokban is, viszont a fővárostól távolodva már többnapos, sátras túrákat tettem meg az útvonalon.

Ettől függetlenül másféle szervezéssel, szakaszolással is megoldható a KDP teljesítése! Én szeretek a természetben nomádkodni, de nem muszáj mindenkinek a hátán cipelnie a sátrát, naponta szállást is kereshetünk magunknak az útvonal mentén, sőt, az utolsó három napi menet megoldható zirci szállással is. A lehetőségek végtelenek, csakis rajtunk múlik az, hogyan teljesítjük ezt a szép túramozgalmat!

A KDP-ről szóló fejezetek is hasonló felépítésűek a már meglévő kéktúrás és kerékpáros oldalakhoz: a hivatalos kiíráson túl itt is megtalálható a túraleírások szekciója, természetesen a túra közben felvett GPS track kiértékelése után elkészítem a teljes útvonal szintmetszeteit, a távokat és szinteket táblázatos formában is közreadva. Mivel a túra közben készített fényképeknek csupán egy töredékét tudtam a leírásokban bemutatni, ezért valószínűleg egy fényképalbumot is készítek majd, hogy minden szép tájat, kilátást, minden érdekességet megmutathassak az olvasóknak!

Azt remélem, mindezzel egy kicsit népszerűsíteni is tudom majd ezt a túramozgalmat, ugyanis az egyre népszerűbb kéktúrázás mellett egy kicsit elhanyagolja a legtöbb túrázó az egyéb jelzések útvonalaira kiírt mozgalmakat! Rajtam tehát nem múlik, és arra bíztatok mindenkit, hogy bakancsot fel, mert várnak ránk az erdei utak és ösvények!Horváth Béla
horvabe1959@gmail.com


A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!