Országos Kéktúra


ALMENÜ: Általános információk


BEVEZETŐ

Ebben a fejezetben próbáltam összegyűjteni mindazon kérdésekre adott válaszaimat, amit a honlap fennállásának körülbelül tizenöt esztendeje alatt e-mailben, illetve a Vendégkönyv hasábjain Tőletek, Olvasóktól kaptam. Témacsoportok szerint válogattam össze őket, így talán könyebb lesz a választ megtalálni a kérdéseitekre. Amikor mindent összerendezgettem, észrevettem az „információs hézagokat”, ezeket természetesen a levelekhez hasonló stílusban befoltozgattam! A rengeteg téma közötti eligazodásban segíthet a kérdéscsoportok tematikus elrendezése - a csoportok között az ALMENÜ gombjaival lehet manőverezni - illetve az a rövid Tartalomjegyzék, ami itt alább lesz látható, és ennek a fejezetnek a témáit sorolja fel.

Talán néhány kérdés és a rájuk adott válasz nagyon egyszerűnek és magától értetődőek tűnhet a gyakorlott turisták szemében, de egy dolgot ők se felejtsenek el: valamennyien voltunk kezdők! Amennyiben a kérdéseitekre nem találtok választ itt, írjatok egy e-mailt! Természetesen arról is kérnék visszajelzést, ha valami nem úgy van, ahogy itt leírtam. Ezt a fejezetet a saját tapasztalataim alapján írom, de ahogy az idő múlik, a dolgok változhatnak, sőt lehet olyan is, hogy valamit rosszul tudok! E-mail címem:

horvabe@freemail.hu

Ezt a postafiókat naponta nézem (ez alól már a többnapos túrák időszaka sem jelent kivételt, hiszen ha valahol van mobilnet vagy free wifi, akkor menet közben is megtehetem ezt), a levelekre pedig eredendő lustaságomat legyőzve igyekszem egy (1) napon belül mindíg válaszolni. Nagyon sokszor fogok hivatkozni az alábbiakban az Országos Kéktúra (OKT) hivatalos kiírására, ez megtalálható az igazolófüzetek elején, illetve ezen a honlapon is A kéktúra kiírása című fejezetben.A KÉKTÚRA ELKEZDÉSE ELŐTT

TARTALOMJEGYZÉK
(Nyomasek Boborján kezdő kéktúrázó ajánló megjegyzéseivel)

Mi is pontosan a kéktúrázás?

Ezt már tudom: a kéktúrázók a fákra felfestett kék jelzéseket követik, úgy gyalogolnak végig az országon! A kéktúrázás meg maga ez az egész izé... a mozgalom! Ugye ez az egész lényege?

Mi az igazolófüzet és mire kell használni?

Hát ebbe kell nyomni a stempliket! Meg vannak benne térképek is, és távolság adatok is, hogy tudjuk, mennyit kell menni az egyik helyről a másikra! Ja, meg van benne egy hosszú görbe, ami azt mutassa, hogy hol van magas hegy, meg völgy a kéktúrán!

Hol lehet az igazolófüzetet beszerezni?

Hát mink a szövetségnél vettük a Károly körúton, de lehet az interneten is rendelni, de ott sem adnak rá kedvezményt. Pedig mink négyet is vettünk: a gyerkőcöknek, meg az asszonnyal magunknak!

Milyen térképet érdemes a kéktúrához megvásárolni?

Van nekünk az a spirálfüzetes térkép a kéktúráról, na az nagyon jó! Térkép is van benne, meg le is írják, hol fordulj jobbra, meg balra, meg hogy hol van látnivaló! Még nem használtuk, de nagyon szép!

Hol lehet beszerezni Másfélmillió lépés Magyarországon felmsorozatot?

Ez már nekünk is megvan, a három DVD összesen csak 3000 Forint volt és már végig is néztük odahaza mind a 14 részt!

Szükséges-e turista egyesületi tagnak lenni a kéktúra teljesítéséhez?

Aszondták a szövetségben, amikor a füzeteket vásároltuk, meg le is van bennük írva, hogy nem kell belépni sehova! Se egyesületbe, se a szövetségbe. Mondjuk én tag vagyok az önkéntes tűzoltó egyesületben a faluba', de az itt nem számít.
Mi is pontosan a kéktúrázás?

Jó ezt már most, a legelején tisztázni! Magyarországon jelen pillanatban több mint 20.000 km turistaút található, több tucatnyi féle-fajta-formájú jelzéssel ellátva. Ezeket a jelzéseket kell követnünk, ha végig akarunk menni a turistaúton. Ezek között a jelzések között van a kék sáv turistajelzés is (felfestve nagyjából így néz ki: kék sáv jelzés), ez azonban mégsem csak egy jelzés a sok közül. Minden jelzett turistaútnak van eleje és vége, a kék sáv jelzések azonban egy körülbelül 2650 km-es úton körbejárják Magyarországot! Ezt az útvonalat hívják kéktúrának, az ezt az útvonalat járókat pedig kéktúrázóknak. Ennek a hatalmas Kékkörnek a legismertebb része a nagyjából 1160 km hosszú Országos Kéktúra, itt ennek az útvonalnak a bejárásával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz válaszokat.

Egy legelőt határoló rozzant fakerítésre festett kék sáv jelzés a Borsodi dombok között, Zádorfalva határában

Egy legelőt határoló rozzant fakerítésre festett kék sáv jelzés a Borsodi dombok között, Zádorfalva határában

A kék sávval jelzett útvonalnak már létrehozása kezdetekor, az 1930-as években is az volt a célja, hogy mint egy nyaklánc szemeit, felfűzze a különféle, turisztikai szempontból érdekes tájegységeket egyetlen sorba, egyetlen hosszú láncba. Így született meg az Országos Kéktúra, aztán később a Kékkör másik két tagja, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és legutoljára az Alföldi Kéktúra is. Ez a három útvonal alkotja a Kékkört.

Az útvonal végigjárása egyáltalán nem könnyű! Az Országos Kéktúra körülbelül 1160 km hosszú, napi 20 km-es távokkal számolva mintegy 58 túranap kell a bejárásához! Nagyon kevesen rendelkeznek annyi szabadidővel, hogy egyvégtében le tudják túrázni ezt a gyalogszerrel óriásinak tűnő távolságot, a kéktúrázók zöme évekig járja az útvonalat, egy-egy napot, vagy hétvégét áldozva rá arra, hogy valamennyit mindig lejárjon a több mint ezer kilométerből. Kitartás kell hozzá, nem is kevés! Főleg akkor, amikor már évek óta járjuk az útvonalat, és azt látjuk, hogy még mindig milyen sok van hátra belőle!

Riport Tóth Viktóriával

Nos, úgy gondolom, tövig koptathatnám az ujjaimat a klviatúrán azzal, hogy megpróbáljam megragadni a kéktúrázás lényegét, az élményt, amit az útvonal végigjárása jelent a számomra, de nem kell megtennem, mert Tóth Viktória, a A KÉK - Túranapló kezdő kalandoroknak című könyv szerzője (erről itt a honlap főoldalán olvashatsz, a könyvajánlóban), aki maga is végigjárta két nyár alatt az Országos Kéktúrát, megtette már ezt egy interjúban. Mivel ez fel van töltve a YouTube-ra, nincs más dolgod, Kedves Látogatóm, mint a fentebbi képre kattintani, és végignézni a mintegy 13 perces filmet.

Ez az információs fejezet - és úgy általában az egész honlap - azért készült, hogy a saját Kékkör bejárásomat alapul véve jó tanácsokkal láthassam el azokat, akik csak most vágnak bele ebbe a túraútvonalba, vagy éppen teljesítik azt!
Mi az igazolófüzet és mire kell?
Az Országos Kéktúra jelvénye
Az Országos Kéktúra jelvénye. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.
Az Országos Kéktúra jelvény hátoldala
Az Országos Kéktúra jelvény hátoldala. Bele van gravírozva a teljesítés sorszáma. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

Az Országos Kéktúra egy úgynevezett jelvényszerző túramozgalom, tehát a teljesítéséért díjat, jelen esetben egy szép jelvényt lehet kapni (lásd a szöveg mellett jobb oldalon). Bár a valóságban kicsit kisebb a képen láthatónál, a jobb felső csúcsától a bal alsóig körülbelül 45 milliméter a távolság, de a tűzizománcozott jelvény ragyogó színeit nem tudja visszaadni a legnagyobb felbontóképességű szkennelés sem!

Ide kapcsolódik a Magyar Természetjáró Szövetség egy bejelentése, miszerint aki 2018. január 1. után adja be bírálatra az igazolófüzetét, az ingyen kapja meg a itt látható szép jelvényt, sőt a 6-14 éves gyermekek számára kiírt Gyermekkéktúra jelvényei is ingyenessé válnak! Eddig sem voltak túl drágák a jelvények, de úgy gondolták a szövetségben, talán a jelvények ingyenes volta még jobban ösztökéli a teljesítésre a kéktúrát járókat!

Természetesen szinte senki sem csak a jelvényért járja végig az Országos Kéktúrát, de nagyon sokan úgy vagyunk vele, ha már egyszer végigjártuk, akkor szeretnénk megkapni érte a díjazást is! A jelvényt kiadó szervezetnek, a Magyar Természetjáró Szövetségnek viszont igazolnunk kell azt, hogy az útvonalat teljesítettük. Erre az igazolásra szolgál az „Országos Kéktúra útvonalvázlat és igazolófüzet” című A5-ös formátumú füzetecske - a továbbiakban már csak igazolófüzetnek fogom nevezni - amiben össze kell gyűjtenünk az Országos Kéktúra útvonalán található pecsétek lenyomatait (a címlapját lejjebb szkrollozva láthatjátok).

Az igazolófüzetet természetesen vinnünk kell magunkkal minden olyan túrára, amit a kéktúra útvonalon teszünk meg, és a bejárásunk során folyamatosan gyűjtenünk kell bele a bélyegzéseket. A pecsételés mikéntje a következő fejezetben részletesen ismertetésre kerül, elöljáróban csak annyit jegyeznék meg, hogy valamennyi - szám szerint 150 - az Országos Kéktúra útvonalán lévő pecsételőpont bélyegző lenyomatait össze kell gyüjtenünk, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség szóba álljon velünk és az alaposan megszolgált jelvényt megkaphassuk tőlük. Általában évekig tart, mire valaki végigjárja az útvonalat, és a túrák során bizony a szívünkhöz nő az igazolófüzet, nem szívesen válnánk meg tőle, ezért is fontos, hogy a füzetet a teljesítés hivatalos igazolása után visszakapjuk a jelvénnyel együtt! Jelen pillanatban (2020. január) 6701-nél tart a teljesítések száma, tehát a mozgalom fennállása alatt ennyi sorszámozott jelvényt adott ki a teljesítőknek a szövetség. A teljesítők rendszeresen frissített névsora megtalálható az Országos Kéktúra hivatalos honlapján. Csak azok nevei találhatóak a listában, akik ennek a közléséhez a jelvényük átvételekor írásban hozzájárultak.

Ez a szám egyáltalán nem azt jelenti, hogy ennyien teljesítették a mozgalmat, hiszen elég sokan többször is végigjárták már az útvonalat, és amennyiben minden teljesítéskor új füzetet kezdtek és tele is pecsételték őket az Országos Kéktúra bejárása folyamán, akkor minden teljesítésük után jár nekik az újabb jelvény! Személy szerint nekem is három jelvényem van már, az egyiknek 4097 a sorszáma, ezt 2006 szeptemberében kaptam, a másodiknak pedig 4751, ezt pedig öt évvel később, 2011 szeptemberében vettem át a Magyar Természetjáró Szövetségben. A harmadik teljesítésemnek 5969 a száma, ezt 2017 nyarán fejeztem be, de én nem vagyok valami kirívó eset ezzel, hiszen van olyan ismerősöm, aki már tizenegyszer(!) teljesítette az Országos Kéktúrát, és minden alkalommal megkapta a jelvényt! Ráadásul ezt a nyilvántartást csak azóta vezeti a Magyar Természetjáró Szövetség a teljesítésekről, amióta átvette a mozgalmat a Budapesti Lokomotív Sportklubtól 1961-ben, és akkor 1-ről indította a számlálást, előtte a vasutasoknak egy másik nyilvántartásuk volt a teljesítőkről, amit az MTSZ nem folytatott (további részleteket lásd az Országos Kéktúra történetéről írt fejezetben).

Persze úgy is végigjárhatjuk az útvonalat, hogy nem pecsételünk, de akkor nem is kapunk jelvényt a teljesítés végén! Vannak olyan ismerőseim is, akik számára nem fontos ez a kis elismerés, de ők vannak abszolút kisebbségben. Tehát mielőtt nekilátsz a teljesítésnek, kedves Olvasóm, Te is gondolkodjál el azon, megéri-e Neked a pecsétek megkeresése, a bélyegzés és úgy általában a papírmunka a már korábban is mutatott jelvényt, és dönts a belátásod szerint! Természetesen a későbbiekben a pecsételésről szóló fejezetet csak akkor kell elolvasnod, ha úgy döntesz, jelvényt fogsz kérni a teljesítés végén!

Az igazolófüzetek külalakja természetesen időről-időre változik, a következőkben megmutatom három fajtájának is a címlapját. A legfelső a legújabb, ez a típus 2017 decemberében jelent meg, jellemzője az, hogy már nem csak a címlapja, de a belsejében lévő térképek is színesek, bár a léptékük miatt nem elég részletesek a terepen történő tájékozódáshoz. A nevük is térképvázlat éppen emiatt. Ebbe a füzetbe más szabályok szerint kell pecsételni, mint a korábbi kiadásokba, ezt részletesen ismertetem a fentebb már linkelt, pecsételésről szóló fejezetben!

A kéktúra igazolófüzet legújabb kiadásának címlapja (2017 decemberétől)

A kéktúra igazolófüzet legújabb kiadásának címlapja (2017 decemberétől), ennek már nem csak a fedőlapja színes, hanem a benne lévő térképek is!

Az alábbiakban megmutatom kétfajta, régebbi kiadású igazolófüzet címlapját is, ezeknek közös jellemzőjük, hogy a belsejükben lévő térképvázlatok még fekete-fehér vonalrajzok, amolyan igazi térképvázlatok, semmi többek. Még nagyon sok kéktúrázó ilyenekkel járja az útvonalat, hiszen egy kéktúra teljesítés sok-sok évig is eltarthat, és nem kell ezeket a füzeteket cserélni, ha egy újabb megjelenik!


A kéktúra igazolófüzet 2007-es kiadásának címlapja A kéktúra igazolófüzet régi kiadásának címlapja

A régebbi Országos Kéktúra igazolófüzetek címlapjai. Balra egy 2007-es, mellette egy 2002-es kiadás látható.
Hol lehet az igazolófüzetet beszerezni?

A füzet a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) kiadványa, ő maga terjeszti, a szövetség központi irodájában (1075 Budapest, Károly körút 11. VII. emelet) vásárolható meg félfogadási időben. Az igazolófüzet ára 1990 Ft, Természetjáró Kedvezménykártyával valamivel olcsóbb, akkor csak 1590 Ft-ba kerül (2020. januári árak). A pontos információk az ügyfélfogadásról itt találhatóak:
http://mtsz.org/kapcsolat_-_elerhetosegek

Figyelem!
Tehát a Magyar Természetjáró Szövetség központja 2013 áprilisában ismét elköltözött, reméljük most már végleges helyet talált magának a Károly körúti irodaházban! Emiatt most már nem érdemes keresni őket sem a több évtizedig használt Bajcsy-Zsilinszky úti címen (a régebbi pecsételőfüzetekben még ez van feltüntetve), sem pedig a Thököly úti irodaházban, ahol körülbelül két évig működtek! Én már jártam többször a legújabb irodában, az épület földszintjén jelentkezni kell a recepciós pultnál, ezután lehet továbbmenni a folyosó végén a lift előterébe. A VII. emeleten, a szövetség irodájába csengetés után lehet bejutni, amikor belülről oldják a mágneszárat.

A Magyar Természetjáró Szövetség új irodája

A Magyar Természetjáró Szövetség új irodája a középen látható épületben található, a VII. emeleten

Az Országos Kéktúra igazófüzete tehát több más kiadvánnyal együtt megvásárolható az MTSZ központjában, erről bővebben a következő oldalon olvashatsz: http://mtsz.org/kiadvanyok

Ugyanígy beszerezhető az igazolófüzet a megyei természetbarát szövetségek irodáiban is. Ezek címéről, nyitva tartásáról itt találhattok részletes információt:
http://mtsz.org/tagszervezetek

Az igazolófüzet és még számos más természetjáró kiadvány megvásárolható online is a TuristaShopban, a Magyar Természetjáró Szövetség webshopjában. Többen is jelezték már nekem, hogy a TuristaShop nem küld semmilyen kiadványt külföldre, csak belföldre lehet kérni a postázást!

Néhány nagyobb térképbolt is árusítja az MTSZ megbízásából az igazolófüzetet, általában kapható a Cartographia kiadó Földgömb és Térképboltjában, a Bajcsy-Zsilinszky út 37. szám alatt, néhány háznyira az MTSZ már megszűnt központjától. A bolt a Metró3 Arany János utcai megállójától néhány perces sétára található, a Nyugati pályaudvar irányába.

Még valami! A Magyar Természetjáró Szövetség nem fogad el fénymásolt, vagy internetről letöltött igazolófüzeteket, csakis az eredeti, a szövetségben, vagy a boltokban megvásárolható füzetben vezetett teljesítés az elfogadható!
Milyen térképet érdemes a kéktúrához megvásárolni?

Habár - mint már említettem - a legújabb igazolófüzet térképe már színes, és nagyon hasonlatos kivitelében egy turistatérképhez, de a méretaránya miatt kevésbé részletes azoknál, nem mutatja a kéktúra útvonalán kívül a többi jelzett turista útvonalat sem. A Magyar Természetjáró Szövetség sem ajánlja ezt a térképet tájékozódásra, a hivatalos neve is csupán „útvonalvázlat”.

Nekünk nagyon jó szolgálatot tett a már több kiadást is megért, a Cartographia gondozásában megjelenő turistakalauz sorozatban az Országos Kéktúrát bemutató kétrészes kiadvány. A könyvek tájegységi bontásban mutatják be a kéktúra útvonalát, az 1:40.000-es és 1:60.000-es felbontású térképeiken a teljes útvonal jól követhető, útvonalleírásaik pontosak, részletesek. Külön figyelmet érdemel a könyvek azon része, ahol a műemlékek, látnivalók bemutatásával foglalkoznak. Az adott szakaszok leírásait mi már a túráink előtt alaposan végigbogarásztuk, így terveztük meg, milyen látnivalókért állunk meg, vagy térünk majd le a kéktúra jelzett útjáról. Egyetlen hibájuk az, hogy a térképek csak a kéktúra útjának közvetlen - alig néhány kilométeres - környezetét mutatják, ezért az útvonalról történő letéréseknél szükség lehet az adott tájegység turistatérképére is.

A következőkben megmutatom a legújabb kiadás köteteinek címlapját. A korábbi kiadásokkal ellentétben ezeknek a neve csupán „Kéktúra”, míg a korábbiaknak „Országos Kéktúra” volt. Felhívom mindenki figyelmét, hogy most már ne vegye meg a régebbi köteteket, bármilyen kedvezménnyel is ajánlják egyes könyvesboltok az esetlegesen még elfekvő készleteiket, mert térképeik, leírásaik a gyakori útvonalváltozások miatt elavultak!


Az Országos Kéktúra Turistaatlasz és útikönyv legújabb kiadásának első kötete Az Országos Kéktúra Turistaatlasz és útikönyv legújabb kiadásának második kötete

Az Országos Kéktúra Turistaatlasz és útikönyv 2015-2016-os kiadású köteteinek címlapjai. Ezeket keressük a könyvesboltokban!
Hol lehet beszerezni a Rockenbauer Pál készítette kéktúrás filmeket?

Az Országos Kéktúra útvonaláról készített „Másfélmillió lépés Magyarországon” című 14 részes, 3 DVD-n kiadott filmsorozatot általában megvásárolhatjuk a könyves cégek webshopjaiban, többek között a Bookline és a Zöldbolt webshopjában is. A filmek ára nagyon-nagyon jutányos, 1000 Ft alatt van mindhárom DVD ára, tehát a teljes filmsorozatot megkaphatjuk 3000 Ft-ért!

Sajnos, a már több mint harminc éves filmsorozat minősége nem a legjobb, hiszen már a felvételekor sem a kamera minősége volt az elsődleges szempont, hanem a hordozható volta, hogy túra közben, menet közben is használhassák azt. Nem tett jót a filmeknek a hosszú raktározás sem, tehát ne számítsunk DVD-minőségre a filmek lejátszásakor! A filmsorozat nyújtotta élmény azonban örök: a tájak és az emberek bemutatása egy mára már letűnt korszak dokumentarista feltárása az utókor számára.

Másfélmillió lépés Magyarországon című DVD első része Másfélmillió lépés Magyarországon című DVD második része Másfélmillió lépés Magyarországon című DVD harmadik része

A Másfélmillió lépés Magyarországon című DVD-k borítói. A képekre kattintva letölthetőek a „vastag” DVD tokokra való borítók!

A „Másfélmillió lépés Magyarországon”, vagyis az 1979-es Országos Kéktúra bejáráson készült filmsorozat 14 része sok-sok éven keresztül megtekinthető volt az MTV filmachívumában, de 2012-ben helyhiány miatt törölték azokat onnan. Jó hír, hogy 2020 nyarán újra feltöltötték oda a filmeket, melyek most ismét megtekinthetőek. Tehát akkor alább megtaláljátok mind a 14 részt, ha a linkekre kattintotok:
Szükséges-e turista egyesületi tagnak lenni a kéktúra teljesítéséhez?

Egyértelműen NEM! Az Országos Kéktúrát, vagy bármilyen más túramozgalmat bárki teljesítheti, korra, nemre, állampolgárságra való tekintet nélkül, és ugyanígy a díjazásra (a jelvényre) is jogosult! Régebben az olyan turistaegyesületek tagjai, melyek csatlakoztak az MTSZ-hez, ingyen kaphatták meg az Országos Kéktúra jelvényt, de ez 2017 végén megváltozott! A Magyar Természetjáró Szövetség bejelentése szerint bárki, aki 2018. január 1-e után adja le ellenőrzésre az igazolófüzetét, az ingyen kapja meg az Országos Kéktúra jelvényt! Ugyanez igaz a Gyermekkéktúra jelvényre, és a Gyermekkéktúra tájegységi jelvényekre is. Egyedül csak az Országos Kéktúra gomblyukjelvényért kell fizetni, de ezt megvásárolni is csupán egy alkalommal lehet!

Az Országos Kéktúrának létezik négy úgynevezett szakaszjelvénye is. Ezeket akkor kaphatja meg a kéktúrázó, ha az Országos Kéktúra négy, pontosan meghatározott szakaszát teljesíti. Ezekről bővebben itt olvashatsz: Az Országos Kéktúra tájegységi jelvényei.
-hörpölin-

Utoljára módosítva és aktualizálva: 2020. január 6. (készült: 2012. február 5.)

A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!