Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra
A ROCKENBAUER PÁL DÉL-DUNÁNTÚLI KÉKTÚRA BEMUTATÁSA

KEDVES LÁTOGATÓ!

Örülök, hogy a honlap eme részét is – a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) útvonalát bemutató oldalakat – meglátogattad! Először 2007 tavaszán vágtam bele a teljesítésébe a fiammal Szekszárdról indulva, hogy tájegységi bontásban végigjárjuk a túra útvonalát. Sajnos, útközben a fiam kikopott mellőlem, családi és más okok is késleltették a teljesítését, végül 2010 tavaszán, 25 túranap után érkeztem meg a Dél-dunántúli Kéktúra másik végpontjára, az Írott-kő tetején, a magyar-osztrák határon álló kilátóhoz. Másodjára 2014 kora tavaszán fogtam bele a teljesítésébe, ekkor az Írott-kőről indulva és előző bejárásomhoz képest ellentétes irányban haladva egyetlen túraszezon alatt megérkeztem a szekszárdi végpontjához. És hogy egyáltalán miért is vágtam bele másodjára? Nehéz erre néhány szóval feleletet adni, de ha végigolvasod ezeket a lapokat, hiszem, hogy választ kaphatsz erre a kérdésedre! Tehát erről a két bejárásról szól a honlapnak ez a része.

Az Alföldi Kéktúra részletes útvonala

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra részletes útvonala
Ezt a térképet a 2014-es bejárásom GPS trekkjei alapján készítettem, úgy hogy azokat rávetítettem a térképre, tehát eléggé pontosnak tekinthető. Tudtommal ez a legrészletesebb átnézeti térkép, ami egyetlen lapon ábrázolja a Dél-dunántúli Kéktúra teljes útvonalát az összes pecsételőpontjával együtt! Az alaptérkép a Topográf Térképészeti Kft. engedélyével került felhaszálásra. A teljes méretű kép megnyitásához kattints a térképre! Mérete nagyon nagy: 4424 X 4427 pixel, 5932 kBájt!


Grábóc - Az ortodox kolostor épületegyüttese - A Dél-dunántúli Kéktúra mellette vezet el

Grábóc - Az ortodox kolostor épületegyüttese - A Dél-dunántúli Kéktúra mellette vezet el
A Kistolmácsi-tó partján

A Kistolmácsi-tó partján
Pityerszer - Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes épületei

Pityerszer - Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes épületei

Az Országos Kéktúrával ellentétben a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra Magyarország kevésbé ismert tájait járja végig, hiszen ezek közül jórészt csak a Mecsek rendelkezik megfelelő turistaút hálózattal. A Zselic, Belső-Somogy, vagy például a Zalai-dombság szinte ismeretlenek a turisták között. Feladatomnak érzem, hogy ezeket a vidékeket – illetve a rajtuk keresztülhaladó túraútvonalat – minél részletesebben, pontosabban bemutathassam.

Talán a túra egyik legszebb szakasza volt az Őrséget bejáró majdnem száz kilométer hosszú útvonal. Az ezen a vidéken áthaladó ötnapos túráim életem feledhetetlen élményei közé tartozik immár örökre. Erre a tájra is elmondható az, ami a túra szinte teljes útvonalára: ezeket a vidékeket még nem fertőzte meg a civilizáció, itt még emberléptékű minden, élmény volt felkeresni a dombok közötti völgyek mélyén megbúvó apró falvakat és megismerni az ott lakó embereket!

Beleszerettem ezekbe a számomra eddig ismeretlen tájakba: a Mecsek hegyeibe, Zselic erdeibe és szélesen hullámzó szántóföldjeibe, a Göcsej szőlős dombhátaiba, az Őrség pici falvaiba és az Alpokalja rónaságába! Nem tudhatom, mennyire kapsz majd kedvet, kedves Olvasóm arra, hogy hozzám hasonlóan hátizsákot ragadj, és nekiindulj bejárni ezt a csodálatos útvonalat, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát, de végső célomnak ezt tekintem! Vagyis azt, hogy mások is megismerhessék gyalogszerrel bejárva ezt a világtól kissé elzárt országrészt!

Az RP-DDK-t bemutató oldalak felépítése azonos az OKT-s oldalakkal, ez azonban nem a véletlen műve! Főként kényelmi szempontok vezettek ennek a megtervezése során engem - elsősorban a Te kényelmed, kedves Olvasó és persze másodsorban az enyém is, a szerkesztőé, hiszen így nem kellett minden már meglévő és jól működő oldal helyett újat kitalálnom, tehát átvettem a már ott bevált struktúrát!

Szeretnék kellemes szórakozást kívánni a honlap ezen részéhez is, és remélem, hasznos információkat találsz majd itt, kedves Olvasó! Véleményedet pedig - akár pozitív, akár negatív – kérlek, osszad meg velem vagy a Vendégkönyvben, vagy írj egy e-mailt!

Nem szeretnélek hosszan és feleslegesen terhelni a sóderemmel ezen a oldalon sem, kedves Látogatóm, ezért jó szórakozást kívánok, és kérlek, válogass tetszésed szerint a menüpontok között!Horváth Béla
horvabe1959@gmail.com


A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!