Országos Kéktúra


ALMENÜ: Általános információk


ÁLTALÁNOS KÉKTÚRÁS KÉRDÉSEK

TARTALOMJEGYZÉK
(Nyomasek Boborján kezdő kéktúrázó ajánló megjegyzéseivel)

Meg van szabva a teljesítéshez rendelkezésre álló idő?

Nincs nekünk időnk arra, hogy egy füst alatt végigjárjuk, mer' ott a kölköknek a suli, meg én pecázni is szeretek, meg dógozni is kell! Csak úgy apródonként, néha-néha mennénk egyet a kéktúrán! Így is teljesíthetjük?

Megváltozott az OKT útvonala! Mi ilyenkor a teendő?

Azannya! Másmerre mennek a jelzések, mint amit az igazolófüzet, meg a térkép mutat! Most mit kell tenni? A jelzéseket kövessük, vagy a térkép szerint mennyünk?

Folytatólagosan kell végigjárni az útvonalat, vagy lehet össze-vissza?

A múlt hónapban Sümeg meg a Balcsi között lötyögtünk egyet a gyerkőcökkel, kitérővel megnéztük a Rezi várat is, de most inkább elmennénk a Mátrába, mert ott nyaralnak a sógorék, ott is járnánk egyet a kéktúrán! Így is lehet teljesíteni?

Mi az a Gyermek Kéktúra?

Csak azé' kérdem, mert valamit hallottam róla, és a gyerkőcök is folyton ott kujtorognak mellettünk, hát akkó' ők is teljesíthetik ezt a kéktúrát? De nekik valami könnyebb kéne, mer' még nem bírják úgy a gyűrődést!

Kerékpárral is lehet a kéktúrát teljesíteni?

Mer' ugye úgy haladósabb lenne, hamarabb a végére érnénk! Meg úgyis ott porosodnak a bringák a garázsban hónapszámra, most legalább elővennénk azokat a lomok alól.

Pontosan a jelzéseket követve kell végigjárni az útvonalat?

A jó múltkor úgy eltévedtünk, amikor a kéket jártuk, hogy örültünk a végén már annak is, hogy visszataláltunk rá órák után! Csak aztán vettük észre, hogy hát nem kihagytuk azt a Sztúpát? Most akkor vissza kell mennünk végigjárni, amit kihagytunk?
Meg van szabva a teljesítéshez rendelkezésre álló idő?

Semmilyen időkorlát nincs! Én magam is találkoztam olyan teljesítővel, aki egy harmincéves, már megsárgult lapos igazolófüzetbe pecsételgetett! (A magyarázat további része a következő bekezdésben!)
Megváltozott az OKT útvonala! Mi ilyenkor a teendő?

Sokáig nem érdemes húzni a kéktúra teljesítést, hiszen közben változhat az útvonal, pecsételőhelyek szűnhetnek meg, vagy újak lesznek felvéve a listába. Az igazolófüzetek egymás utáni kiadásaiban ezek a változások rendszeresen átvezetésre kerülnek.

Felfestett kék jelzés a Naszály oldalában futó földúton

Felfestett kék jelzés a Naszály oldalában futó földúton. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

Erről a kiírás a következőket mondja: „A korábbi Kéktúra igazoló füzetben megadott útvonal és ellenőrző pont kiírás alapján már bejárt és igazolt (bélyegzett) - tehát a bejáráskor érvényben volt - útvonalszakaszt nem kell a megváltozott új útvonalon bejárni és az új ellenőrző pontokon bélyegezni. Ugyanakkor a már megváltozott, illetve megszüntetett útvonalszakaszon most már nem ajánlatos elindulni, mert egyrészt nincs a helyszínen bélyegző, másrészt az útvonal elzárt, tiltott területen haladhat, vagy egyéb okok miatt nem járható.”

Na jó, kérdezheted, de mi van akkor, ha tudod, hogy megváltozott az útvonal és már máshol (is) kell pecsételni a füzetben felsorolt és megjelölt helyeken kívül, és Te még nem jártad végig a szakaszt? Ha már az adott túraszakaszt teljesítettük a pecsétek kihelyezése előtt (és ez a Kéktúra Ellenőrök számára egyértelműen kiderül az adott túraszakasz többi bélyegzésének dátumozásából), akkor a hiányzó pecsételést nem kell pótolnunk. Viszont, amennyiben a pecsétek kihelyezése után jártunk arra és mégsem bélyegeztünk, akkor pótoljuk, illetve ha csak ezután fogjuk az érintett szakaszt végigjárni, akkor ne feledkezzünk meg ezeken a pontokon sem a bélyegzésről!

Egyébként már én is beleszaladtam ebbe a második bejárásom folyamán, méghozzá úgy, hogy Felsőpetény és Romhány között a kéktúra 2007 óta egy útvonalváltozás miatt útba ejti Alsópetényt is, ahol stemplizni is kell. Mivel nekem régebbi kiadású volt a füzetem, ezért ez a változás még nem szerepelt benne. Ezért amikor bejártam a szakaszt az új útvonalán 2008-ban, az alsópetényi bélyegzőt a lap egy üres helyére ütöttem, jelezve hogy ott is jártam. Mivel minden bélyegzéshez dátumot is kell írni, így látható, hogy a változás után jártam arrafelé. Az pedig nyilvánvaló, hogy ha csak az útvonal változott meg és nincs pecsételőpontot érintő változás, akkor egyszerűen csak követni kell a felfestett új jelzéseket.

At MTSZ hivatalos kéktúra honlapján, a www.kektura.hu-n megtalálható a mindenkor érvényes Országos Kéktúra útvonalra vonatkozó link is (GPS nyomvonal letöltése). Ekkor GPX formátumban tudjuk letölteni az éppen aktuális útvonalat. Ezt aztán feltölthetjük a saját GPS-ünkre, mobilunkra (ha van benne műholdnavigáció), illetve a saját számítógépünkön is megnyithatjuk a népszerű Google Earth (Google Föld) alkalmazással!

Az MTSZ általában megjelentet kis cikkeket a kéktúra útvonalváltozásokról a saját honlapjának hírek rovatában, ezek linkjeit én összegyűjtögetem és az Útvonalváltozások című oldalon fordított időrendi sorrendben közzéteszem. Mielőtt túrára indulsz, érdemes odakattintani és meggyőződni arról, hogy a bejárandó szakaszon történt-e az utóbbi időben útvonalváltozás!
Folytatólagosan kell végigjárni az útvonalat, vagy lehet össze-vissza?
Kék jelzés a Ősagárdon

Kék jelzés a Ősagárdon

Erre semmilyen előírás nincs, sőt a kiírás szerint is „bármely irányban, bármilyen szakaszokra bontva” teljesíthető az OKT. Haladhatsz kelet-nyugati vagy ellenkező irányba, ezeket keverni is lehet. Tehát egy adott szakaszon olyan irányt választhatsz, ami szimpatikus, vagy ahogy a közlekedést jobban meg tudod szervezni.

Ezzel kapcsolatban csupán egyetlen megjegyzésem lenne: Ha valaki nem rendelkezik megfelelő térképolvasási képességgel, akkor kénytelen az Országos Kéktúra túraatlasz szöveges szakaszleírására hagyatkozni. Ezek a korábbi verziókban nyugat-keleti bejárási irányt alapul véve készültek el. A bejárási irány azonban megfordult az először 2012-ben és 2013-ban kiadott verzióban, tehát ezekben a kötetekben Hollóházáról indulva és az Írott-kőre érkezve van leírva az útvonal. Térkép alapján tájékozódva teljesen mindegy, melyik bejárási irányt választjuk, de „szembemenni” a szöveges leírással - ha az alapján akarunk navigálni -, nagyon nehéz! Egyszer-kétszer megpróbáltam, csak úgy kíváncsiságból, bizony nem könnyű dolog! Tehát ha csak a leírások alapján tudsz, vagy akarsz tájékozódni, akkor Te is válaszd a szövegben szereplő bejárási irányt!
Mi az a Gyermek Kéktúra?
A Gyermekkéktúra jelvénye

A Gyermekkéktúra jelvénye

A kéktúra mozgalom keretein belül az MTSZ meghirdette a Gyermekkéktúra (GyKT) mozgalmat. Ezt 6 és 14 év közötti gyerekek teljesíthetik, ha megtesznek minimum 300 km-t igazoltan (kéktúra igazolófüzetükben pecsételve) az Országos Kéktúra útvonalán. A GyKT teljesítése beleszámít az OKT teljesítésbe is, tehát a „nagy” kéktúra teljesítéséhez nem kell a kölöknek újra végigjárnia a GyKT-ban teljesített és már elszámolt szakaszokat. Gábor fiam is így szerezte meg a Gyermekkéktúra jelvényt és valamennyi tájegységi GyKT jelvényt is!

Az OKT kilenc (9) tájegységre van felbontva, ezeknek van külön GyKT jelvényük. Ezt a kéktúrázó gyerek akkor érdemli ki, ha minimum 50 km-t teljesít igazoltan az adott szakaszból. Egy tájegységre csak egy jelvény adható ki, hiába teljesít az illető kölök még ötven kilométert! Bővebben erről a kéktúra kiírásában olvashattok, illetve a jelvényeket megtekinthetitek a A kéktúra jelvényei fejezetben!
Kerékpárral is lehet a kéktúrát teljesíteni?

A kéktúra régi kiírása a következőket mondja: „A túra teljesítése: történhet csoportosan, vagy egyénileg, hatéves kortól, állampolgárságra való tekintet nélkül, bármely irányban, bármilyen szakaszokra bontva, gyalog vagy sível (vegyesen is).” A kiemelés NEM tőlem származik - így vagyon leírva! Az új kiírás, ami a 2017-es kiadású igazolófüzetben jelent meg először, már a sível való teljesítést sem említi, tehát most már az új igazolófüzettel rendelkezők csak gyalogszerrel járhatják végig az útvonalat! Érdekes ez a kettősség a kiírásban: a régi füzettel rendelkezőknek a régi kiírás szabályai szerint, az új füzettel rendelkezőknek pedig már az új szabályokat követve kell végigjárni az Országos Kéktúrát! Erről bővebben a pecsételésről szóló fejezetben írok.

Tehát a kiírások szerint NEM lehet teljesíteni kerékpárral, lovon, cross-motorral, quadon, csakis egyes-egyedül gyalogosan! Ettől függetlenül végigjárhatod a fent nevezett „közlekedési eszközökkel” is az OKT útvonalát, csupán arra kérnélek, ne válassz olyant, amivel a gyalogutakat és környezetüket károsíthatod, illetve az úton haladókat zavarhatod! Persze ebben az esetben nem vagy jogosult a jelvény igénylésére sem.

És még néhány észrevétel ezzel kapcsolatban:
Pontosan a jelzéseket követve kell végigjárni az útvonalat?

Jó kérdés! De miről is van itt pontosan szó?

A válaszhoz nézzük meg újra a kéktúra hivatalos kiírását! Eszerint: „A túra útvonala: az e füzetben (az igazoló füzetben) részletesen vázolt és jelölt pontokon áthaladó, a Vas megyei Írottkőtől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóháza között 1128 km hosszúságban kék sávval jelzett Országos Kék turistaút.” Egyértelműen meg van tehát fogalmazva, hogy a kék sáv jelzésekkel megjelölt útvonalat kell végigjárni, úgy hogy minden ellenőrző ponton áthaladunk és ezt a tényt valahogy igazoljuk!

Az én véleményem az, hogy csupán a szándékos rövidítés, túraszakasz kihagyás az, ami megkérdőjelezi a teljesítést. Ilyenkor mindig felmerül bennem, hogy az illető mit teljesített vajon? Mert hogy NEM az Országos Kéktúrát, az biztos! Mivel azonban csak a pecsételő pontok igazolásait lehet ellenőrizni, mindenkinek a saját lelkiismeretével kell elsősorban elszámolnia a teljesítés pontosságának tekintetében.
-hörpölin-

Utoljára módosítva és aktualizálva: 2020. január 6. (készült: 2012. február 5.)

A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!