Országos Kéktúra


ALMENÜ: Általános információk


ÉRDEKESSÉGEK AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRÁVAL KAPCSOLATBAN

TARTALOMJEGYZÉK
(Nyomasek Boborján kezdő kéktúrázó ajánló megjegyzéseivel)

Ki teljesítette legtöbbször az Országos Kéktúrát?

Azannya! Ez a srác már tízszer végigjárta az Országos Kéktúrát! Mink csak most kezdtünk bele a kéktúrázásba, és nagyon-nagyon messze van még az, hogy eccer elmondhassuk, hogy végigjártuk! És ez a srác már tízszer tette meg! Hát le a kalappal előtte!

Ki futotta végig leggyorsabban az Országos Kéktúrát?

Hú, hát erre már nem is tudok mit mondani! Mink négyen az asszonnyal és a gyerkőcökkel csak sétafikálunk a kéktúrán őhozzá képest! Tizenhét nap alatt végigfutni több mint 1100 kilométert azért nem semmi!

Ki gyalogolta végig legyorsabban az Országos Kéktúrát?

Hát ez a srác pedig igancsak kapkodhatta a bakancsait, hogy 36 nap alatt végiggyalogolt az útvonalon! De a cikkban lévő képet megnézve úgy látom, elég hosszúak a lábai, szóval tud ám nagyokat lépni!
Ki teljesítette legtöbbször az Országos Kéktúrát?

Ebből a szempontból az abszolut listavezető Csernus L. Gábor, aki eddig tizenegyszer járta végig az Országos Kéktúrát! Azért írom, hogy eddig, mert most járja az útvonalat tizenkettedszer! Emellett a majdnem tucatnyi OKT teljesítés mellett már kétszer teljesítette a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát és egyszer az Alföldi Kéktúrát is. És még csak nem is egy idős ember, tehát biztosan nem fogja abbahagyni a kéktúrázást a tizenegyedik teljesítés után, meglesz még hamarosan a tucat is!

2017-ben kérte fel Gábort a Magyar Természetjáró Szövetség, hogy legyen az egyik kéktúra ellenőr, vagyis az a személy, aki ellenőrzi a teljesítések igazolásakor a kéktúra pecsételőfüzetek megfelelőségét. Megértem az MTSZ szándékait, hogy olyan személyt kért fel erre a feladatra, akinek a döntéseit már pusztán a kéktúra útvonalán végigjárt több mint 10.000 km miatt sem lehet megkérdőjelezni. Az ő személye, és az általa végigpecsételt tizenegy Országos Kéktúra igazolófüzet a garancia a helyes döntésekre. A tizedik teljesítés után egy riportot készített vele a Turistamagazin, erre a linkre kattintva tudjátok a cikket elolvasni:
http://www.turistamagazin.hu/tizszer-is-vegigment-a-keken-de-mar-keszul-a-kovetkezore.html.
Ki futotta végig leggyorsabban az Országos Kéktúrát?

Ebből a szempontból Szarvas Mátyás, a Körösök Völgye Turista Egyesület alapítója viszi el a pálmát, aki az Országos Kéktúrát 2002. február 25. és március 13. között 17 nap alatt végigfutotta Hollóházáról indulva és az Írott-kőre érkezve. Elképesztő teljesítmény, hiszen az út minden egyes napjára több mint 66 kilométernyi távolság jutott átlagosan! Erről a kéktúra futásáról bővebben itt olvashattok: http://www.kvte.hu/futas/index2002.htm#kektura

Néhány évvel később ezt a teljesítményét is meg tudta még fejelni, ugyanis 2008. szeptember 22-én Szigligetről indulva 43 nap alatt végigfutotta a nagy Kékkör több mint 2500 kilométerét, vagyis az Országos Kéktúrát, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát és az Alföldi Kéktúrát - a korábbi futásához hasonlóan pihenőnap nélkül! Ekkor az Országos Kéktúra több mint 1100 kilométeres távját 20 nap alatt teljesítette! Ez három nappal lassabb teljesítést jelent, mint a korábbi, de erejét jobban be kellett osztani a több mint kétszer akkora táv miatt. Teljesítményéről bővebben itt olvashatsz: http://www.kekkorfutas.hu/lapindex.html
Ki gyalogolta végig legyorsabban az Országos Kéktúrát?

Legjobb tudomásom szerint Toplak József a leggyorsabb gyalogos teljesítő, aki 2004 telén vágott bele a teljesítésbe, hogy Hűvösvölgyből indulva nyolcvan nap alatt végigtúrázza a Nagy Kék Kör 2500 kilométerét. Ez is embert próbáló feladat volt, hiszen átlagosan 31 kilométert kellett naponta legyalogolnia. Az Országos Kéktúrára 36 nap jutott a 80-ból. Az útjáról bővebben itt olvashattok:
http://www.gocsejsport.hu/kandiko-cikkei/32-kandiko-2004-evi-i-szama/108-korbe-a-keken

A Hűvösvölgybe érkezése és a túra befejezése után néhány nappal - mintegy levezetésképpen - indult még a Kinizsi-100 teljesítménytúrán is, ahol a több mint 101 kilométeres távot 24 óra alatt kell teljesíteni a Pilis és a Gerecse hegyein-dombjain keresztül Csillaghegyről indulva és Szárligetre megérkezve nagyrészt az Országos Kéktúra útját járva. Én kétszer is találkoztam vele akkoriban: először Szárliget és Somlyóvár között, amikor még a 80 napos túrát járta, már a vége felé közeledve, és néhány nappal később a Kinizsi-100 túrán is, ahol én is indultam.-hörpölin-

Utoljára módosítva és aktualizálva: 2019. április 5. (készült: 2012. február 5.)

A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!