Országos Kéktúra


ALMENÜ: Általános információk


MIUTÁN BEFEJEZTÜK AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRÁT

Hogyan kapom meg a jelvényt, ha végigjártam a kéktúrát?

Fontos, hogy mielőtt a füzetet leadjátok, győződjetek meg arról, hogy minden szükséges bélyegzés a helyén van-e, be vannak-e dátumozva a pecséteket tartalmazó kis kockák, illetve ki vannak-e tölve a füzet elején a név és a személyes adatok sorai! Fontos, hogy a Gyermekkéktúra teljesítése esetén be legyen írva a gyerek születési dátuma is, ugyanis a jelvény kiadásának fontos kritériuma az életkor! A kéktúra ellenőrök - akik a teljesítéseket Budapesten, a Magyar Természetjáró Szövetség központjában elbírálják - nem ismernek benneteket, nem ismerik a kéktúra bejárásotok körülményeit, ők a teljesítéseket csak a pecsételések és dátumozások meglétéből bírálhatják el! Ha valahol nem tudtatok bélyegezni, de megvan az igazoló fénykép, akkor készítsetek róla papírképet, ha hagyományos filmre fotóztatok, illetve nyomtassátok ki, lehetőleg színesben, ha digitális géppel fényképeztetek. A lényeg, hogy a kép egyszerre ábrázzoljon titeket és a kép alapján azonosítható pecsételőpontot. Erre a célra jó az, ha a képen a település helyiségnév táblája előtt álltok, kezetekben a kéktúra igazolófüzettel, de egy ismert vár, vagy templom is lehet a háttérben.

Már kérdezték tőlem, megtehetik-e azt, hogy minden pecsételőponton csupán fényképeket készítenek, és ezzel igazolják a teljesítésüket! válaszként szeretném idézni az Országos Kéktúra kiírását:

„Az Országos Kéktúra végigjárását a Magyar Természetjáró Szövetség által kiadott eredeti igazolófüzet összes négyzetébe történő bélyegzéssel és dátumozással kell igazolni. Minden nevesített négyzetbe a megfelelő, ugyancsak névvel és egyedi grafikával ellátott bélyegzőlenyomatot kell elhelyezni. Amennyiben ez bármilyen okból kifolyólag nem lehetséges, az adott szakasz bejárását a GYIK-ben megadott módokon igazolhatod.”

És akkor mit is mond a GYIK, vagyis a gyakran ismételt kérdések rovata?

„Amennyiben nem lehetséges a bélyegzés, az adott szakasz bejárásának igazolására azon bélyegzőlenyomatok is alkalmasak lehetnek, amelyek az érintett bélyegzőponthoz legközelebb fekvő helység nevét tartalmazzák. Ugyancsak igazolásul szolgálhatnak azok a dátumozott fényképek, amelyeken az igazolópont és a túrázó egyaránt hitelt érdemlő módon felismerhető.”

Tehát az alapértelmezett igazolási mód a kihelyezett kéktúra stemplikkel való bélyegzés, ha ezeket nem találjuk valahol, akkor próbáljunk szerezni másféle, de az igazolópont nevét tartalmaző bélyegző lenyomatot, a fényképezést csak akkor válasszuk, ha egyáltalán nincs módunk bélyegezni az adott pecsételőponton. Erről bővebben olvashattok „A pecsételésről” szóló fejezetben. Tehát a kéktúra ellenőr a pecsétek meglétét ellenőrzi, ahol ilyen nincs, oda a lapok közé legyen betéve a fénykép, vagy kinyomtatott fotó. Hogy a fénykép ne csúszhasson ki a lapok közül, egy pici darab cellux-szal rögzítsétek valahogy az adott oldalhoz. Ennyi az egész!

Fontos!
Ha akár csak egyetlen ponthoz nincs semmilyen igazolás (pecsét, fénykép), akkor a füzet fennakad az ellenőrzése során és számíthattok arra, hogy az MTSZ-től felkérnek benneteket a hiányzó igazolás pótlására!

Ha úgy látjátok, hogy minden rendben van a füzetetekben, akkor azt be kell vinni egy megyei természetbarát szövetségbe (célszerűen a legközelebbibe, ha vidéken laksz), adataik itt találhatóak:
http://mtsz.org/tagszervezetek

Az igazolófüzet leadható a Magyar Természetjáró Szövetség központjában is. Címe: 1075 Budapest, Károly körút 11. VII. emelet. Figyelem! Az MTSZ címe az utóbbi években többször is változott, de 2014 óta már itt, az Európa Center irodaépületében van a központja. Annyiban előnyösebb ide vinni leadásra az igazoló füzeteket vidékről is, mert ide érkeznek fel a vidéki természetbarát szövetségektől is a füzetek. A teljesítést itt igazolják és a jelvény kiadásáról is itt intézkednek. A teljesítéshez nem szükséges tagnak lenni semmilyen turista egyesületben vagy szakosztályban! Ráadásul a Magyar Természetjáró Szövetség bejelentése szerint, aki 2018. január 1-e után adja le ellenőrzésre az igazolófüzetét, az ingyen kapja meg az Országos Kéktúra jelvényt! Ugyanez igaz a Gyermekkéktúra jelvényre, és a Gyermekkéktúra tájegységi jelvényekre és az OKT gomblyukjelvényre is.

Fontos!
A koronavírusjárvány miatt az MTSZ-nél szünetel a félfogadás, bár a központban minden munkanap vannak benn néhányan. Mivel fenn az irodában nem lehet leadni az igazolófüzeteket, lenn a földszinten az irodaépület belépőjében elhelyeztek egy dobozt, hogy a teljesítők oda dobják be a füzeteket. Mindenki nyugodtan rakja ebbe a gyűjtőbe az igazolófüzetét, ugyanis naponta többször is ürítik és felviszik azokat ellenőrzésre! Ehhez csak annyit tudok hozzátenni, ami a gyűjtődobozra is ki van írva: mielőtt bedobod a füzeted, ellenőrizd, hogy olvashatóan van-e kitöltve abban a neved, postacímed, e-mail címed és a telefonszámod! Ezekre az adatokra a kapcsolattartás miatt van szüksége a szövetségnek!

Gyűjtődoboz az irodaház belépőjében

A képen látható gyűjtődoboz az Európa Center irodaépületének földszinti belépőjében van elhelyezve és az MTSZ arra kéri a kéktúra teljesítőket, hogy ebbe a dobozba dobják be az ellenőrzésre leadandó igazolófüzeteiket! A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.

Az igazolás átfutási ideje a Magyar Természetjáró Szövetségnél általában 2-4 hét, ha a füzetet vidéken adtad le és oda kéred vissza, akkor ehhez hozzá kell adni az oda-vissza postázás idejét is. Most, a koronavírusjárvány ideje alatt az MTSZ csökkentett benn dolgozó létszáma miatt ez hosszabb ideig is eltarthat!

Egy alkalommal csodálkozva hallgattam egy kéktúrázó véleményét, hogy a teljesítés után ő bizony nem fogja leadni az igazoló füzetét, mert akkor nem kapja majd vissza, és a telepecsételt könyv a számára fontosabb emlék, mint az érte kapott kis jelvényecske! EZ NEM ÍGY VAN! Minden teljesítő visszakapja az igazoló füzetét a Magyar Természetjáró Szövetségtől a jelvénnyel együtt! Ők is tudják, hogy a füzet egy örök emlék, megmondom őszintén, én is többet szoktam forgatni a teljesítéseim kissé már viseltes igazoló füzeteit, mint ahányszor előveszem a jelvényes dobozból a teljesítésekért járó jelvényeket!

Megmondom őszintén, én nem szívesen adnám postára a telebélyegzett kéktúra igazoló füzetemet, mert túl értékesnek tartom ahhoz, hogy kiadjam a kezemből. Persze, mondhatjátok, hogy nekem könnyű, hiszen budapesti vagyok! Én mégis azt mondom, érdemes rászánni két napot arra, hogy felhozzátok a füzetet Budapestre, és érte jöjjetek, ha értesítenek benneteket az elbírálásról. Hány napot szántatok rá a teljesítésre? Ötvenet? Hatvanat? Ez a két nap már nem a világ, azt hiszem belefér a keretbe! Mindezt csak azért mondom, mert senki sem vállal felelősséget a postázás közben elveszett igazoló füzetért!

Természetesen a budapesti központban sem adnak átvételi elismervényt a füzetről, amikor leadjátok, de még egy sem veszett el az irodában az ötven év alatt! Egyébként ugyanez az eljárás a Gyermek Kéktúra igazolása és a jelvényeinek átvétele szempontjából is. A központban aztán egy rövid, barátságos beszélgetés és gratuláció után szokták megkapni a kéktúrát járók a teljesítés megérdemelt jutalmát: az Országos Kéktúra tűzizománcozott jelvényét! Tudom, hogy nem a kis jelvény miatt járjuk végig, akár többször is a jelenleg 1160 kilométer hosszú Országos Kéktúrát, de azért még nekem is könnyek gyűltek a szemembe, amikor a kezembe vehettem a már régen vágyott elismerést!

Az Országos Kéktúra jelvénye

Az Országos Kéktúra tüzizománc jelvénye
Bár a valóságban a jelvény kisebb a képen láthatónál, a jobb felső csúcsától a bal alsóig körülbelül 45 milliméter a távolság, de a ragyogó színeit nem tudja visszaadni a legnagyobb felbontóképességű szkennelés sem!


Végezetül szeretnék a figyelmedbe ajánlani egy cikket a Turistamagazinból, ahol megszólaltatják a füzetek ellenőrzését végző kéktúra ellenőröket, illetve röviden bemutatják a munkájukat:
EZ VÁR RÁD, HA VÉGIGJÁRTAD A KÉKTÚRÁT


-hörpölin-

Utoljára módosítva és aktualizálva: 2020. november 28. (készült: 2012. február 5.)

A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!