Országos Kéktúra


ALMENÜ: Túraleírások


A MÁSODIK ORSZÁGOS KÉKTÚRA BEJÁRÁSOM LEÍRÁSAI

Második Országos Kéktúra bejárásomba azért vágtam bele, mert egyrészt végiggondoltam, mik azok a látnivalók, amelyek megtekintése az első bejárásból valahogy kimaradt, másrészt viszont annyira magával ragadott az útvonal szépsége, hogy elhatároztam, még egyszer végigjárom azt. Nagy lökést adott 2008-ban a Szent István vándorlás is, hiszen összesen hét napot töltöttem velük két részletben az Alpokalján, valamint a Visegrádi-hegységben, a Börzsönyben és a Cserháton. Ezek a túraleírások is már tíz évesek, frissebbekért ugorjál a harmadik kéktúra teljesítésem oldalára!

TARTALOMJEGYZÉK
Kilátás Kőszeg belvárosára az Óház-tető kilátójából

Velem - Írott-kő - Kőszeg

A 2008-as Szent István vándorlás csapatával indultam útnak Velemből, a kéktúra emlékmű és a Szent Vid kápolna érintésével felkapaszkodtunk az Írott-kőre, aztán a hosszú gerincen egyre lejjebb ereszkedve értük el a Stájerházakat, az Óház-tető kilátóját és a Hét-forrást. A túra végén Kőszegre érkeztünk.
Kincsédpuszta után nekivágtunk a mezőkön átvezető földútnak

Kőszeg - Szeleste

Ezen a hosszú és forró túranapon Kőszegről továbbindulva átvágtunk az erdőségen Tömördre, majd Kincsédpusztát elhagyva egy árnyékmentes mezei földúton folytattuk az utunkat. Az Ablánci malomcsárda előtt értünk ismét erdőbe, ez aztán kisebb kihagyásokkal kitartott egészen Szelestéig.
Nyiladékok földútján a Lőrinci-erdőben

Szeleste - Sárvár

A csapattal töltött harmadik túranapon továbbindultunk Szelestéről és a Lőrinci-erdőn átvágva érkezetünk meg Bögötre. Innen már sűrűbben értünk lakott helyre: Csénye után Csényeújmajor következett, majd hamarosan elértük Sárvárt. Itt búcsúztam el a csapattól, megígérve, hogy később még csatlakozom hozzájuk.
Farkas-erdő - Az egyik kidőlt Banya-fa

Sárvár - Káld

Erre a magányos, sátras túrámra Sárvárról indultam, átvágva a városon és keresztezve a Rábát félkapaszkodtam a Kemeneshátra, majd Sitke érintésével értem Gércére. Hamarosan elértem a Farkas-erdőt, pecsételtem az erdészházaknál, végül késő délután Káld előtt sátoroztam le egy füves nyiladékban.
A Kávás-kúti-erdő egyenes nyiladékaiban

Káld - Ötvösi út

Túrám második napján igyekeztem minél közelebb kerülni Sümeghez, ezért aztán egy komolyabb menettel, Hosszúpereszteg érintésével már kora délután a Szajki-tavakhoz értem, közben elkapott egy heves zivatar is. Ezután a tavakat övező hatalmas erdőségen átvágva az ötvösi országút mellett vertem sátrat késő délután.
Hosszú, egyenes országút vezetett a Sümegi vár felé

Ötvösi út - Sümeg

Az utolsó túranapon már nem volt más dolgom, mint Kisvásárhely érintésével begyalogolni Sümegre. Szinte napkeltekor indultam, hogy elkerülhessem a kora délutáni párás hőséget, így aztán elértem a vasútállomáson a negyed tizenkettes Tapolcára induló vonatot.
Tátika várának romjainál

Sümeg - Zalaszántó

Erre az ötnapos, sátras túrára Sümegről indultam és a Sarvaly erdészházak érintésével felkapaszkodtam Tátika várának romjaihoz. Innen a Zalaszántó feletti Kovácsi-hegyen álló Sztúpához vezetett az utam, majd leereszkedtem a faluba és a Szent Vendel kempingben, mint bázistáborban vertem sátrat.
A Hévízi-tó partján is megálltam pár percre

Zalaszántó - Keszthely

Ennek a napnak csak kis hátizsákkal indultam neki, a holmim zömét a sátorban hagytam. Rezi érintésével értem a Gyöngyösi csárdához, majd az egregyi öreg templom után jutottam el Hévízre. Innen a kerékpárúton átsétáltam Keszthelyre, itt megálltam a Festetics kastélynál, aztán visszabuszoztam Zalaszántóra.
A Keszthelyi-hegység panorámája a Festetics kilátóból

Keszthely - Tapolca

Most is kis hátizsákkal indultam neki a túrának, visszabuszoztam Keszthelyre, majd nekiindultam a Keszthelyi-hegység dombjainak. Vállus érintésével értem Lesenceistvándra, innen pedig országúton Tapolcára. Innen megint visszabuszoztam Zalaszántóra.
Kilátás a Szent György-hegyről a Gulácsra

Tapolca - Badacsony, Ranolder kereszt

Ezen a reggelen felszámolva zalaszántói táborom már teljes felszereléssel utaztam vissza Tapolcára, ahonnan nekifutásból felkapaszkodtam a Szent György-hegyre, majd innen leereszkedve felkutyagoltam a szigligeti várhoz is. Késő délután a Badacsony tetején vertem sátrat a Ranolder keresztnél.
Kilátás a Badacsonyról a Balatonra és a fonyódi partra

Badacsony, Ranolder kereszt - Mindszentkálla

Éjszaka front érkezett, az eső kitartott az utolsó túranapomra is. A Badacsonyról leereszkedve felkaptattam a Gulács vállára, majd Káptalantóti után a Csobánc következett a tanúhegyek sorában. Mindszentkálláról rövidítve vágtam át Szentbékkállára, ahonnan hazautaztam.
Felhőbe burkolóznak a tanúhegyek

Mindszentkálla - Nagyvázsony

Ezen a kétnapos túrán is végigkísért az eső, amikor Mindszentkálláról továbbindultam. A Kőtenger és Szentbékkálla után felkapaszkodtam a Fekete-hegyre az Eötvös kilátóhoz, majd leereszkedtem onnan Balatonhenyére. A fennsík erdőségén keresztül késő délután érkeztem meg Nagyvázsonyba, ahol a turistaházban szálltam meg éjszakára.
Felhőbe burkolózik a Kab-hegy csúcsa is előttem

Nagyvázsony - Városlőd-Kislőd vasútállomás

Ezt a túranapot sem úsztam meg tartós eső nélkül, amikor Nagyvázsonyból továbbindulva megmásztam a Kab-hegyet. A hegytetőn nem volt kilátás a köd miatt, de azért Úrkúton elállt az eső és meg tudtam nézni az Őskarsztot. Végül a Csollányos-völgyön keresztül értem el a Városlőd-Kislődi vasútállomást.
A Torna-patak völgyében vezet a kéktúra útvonala

Városlőd-Kislőd vasútállomás - Bakonybél

Ennek a kétnapos túrának a Városlőd-Kislőd vasútállomásról indultam neki, a közeli Városlőd után leereszkedtem a Torna-patak völgyébe, majd a volt kisvasút töltésén értem el Németbányát. Végül az erdőn keresztül Bakonybélig túráztam, ahol szállást foglaltam magamnak.
A Kőris-hegy bükkösében vezet az ösvény

Bakonybél - Zirc

Bakonybélből továbbindulva felkapaszkodtam a Kőris-hegy csúcsára, sajnos a párás idő miatt innen szinte semmilyen kilátás sem nyílt. Csalódottan ereszkedtem le Szépalmára, majd a hotel bekötőútján begyalogoltam Borzavárra. Innen már csak egy ugrás volt Zirc, ahonnan aztán hazautaztam.
A Gaja zúgói a Római-fürdőnél

Zirc - Tés

Zircről folytattam az utam ezen a tél végi túrán, és Nagyesztergár után ereszkedtem le a Gaja völgyébe. Bakonynána után összeszűkült a völgy, megnéztem a Gaja vízesését a Római-fürdőnél, majd begyalogoltam Jásdra. Innen a fennsíkra felkapaszkodva Tésen szálltam meg egy vendégházban.
Erdei makadámúton Kisgyón felé

Tés - Bakonykúti

Tésről folytatva az utam a Tűzköves-árok peremén leereszkedtem Kisgyónra, majd visszakaptattam a fennsíkra. Ezen átvágva értem el a Burok-völgy peremét, hosszan kanyargott a turistaút a mély szurdok szélén. Végül innen leereszkedtem Bakonykútiba, ahol a szállásom volt ezen a napon.
A Gaja átfolyik a Tájcentrum területén is

Bakonykúti - Bodajk

Ez a túranap erős széllel havat hozott. Bakonykútiból a kopár Bogrács-hegyen keresztül elgyalogoltam a Fehérvárcsurgói-víztárolóig, ezt dél felől megkerülve aztán a Gajavölgyi Tájcentrum területére értem. Ezen keresztül elgyalogoltam Bodajkra, ahonnan aztán hazautaztam.
Kilátás Csókakő várából a falura

Bodajk - Mindszentpuszta

Kétnapos vértesi túrámra Bodajkról indultam, először körülnéztem a kisvárosban, aztán aszfalton átvágtam a Móri-árok lapályán Csókakőre. Körülnéztem a várban, aztán felkapaszkodtam a Vértes erdős fennsíkjára. Gánt érintésével késő délutánra érkeztem Mindszentpusztára, ahol a turistaház udvarán vertem sátrat.
Kilátás Várgesztesről a Zsigmond-kő szikláira

Mindszentpuszta - Szárliget

Ezen a napon folytattam vértesi vándorlásom és Kőhányáspusztán keresztül értem Várgesztesre. Felkapaszkodva a Zsigmond-kő szikláira megcsodáltam az onnan nyíló panorámát, aztán a Mátyás-kút után látogatást tettem Vitányvárnál is. A Mária-szakadékon keresztül ereszkedtem le Szárligetre, ahonnan hazautaztam.
A Nagyegyháza melletti halastavaknál készült a kép

Szárliget - Bányahegyi erdészház

Szárligetről indulva a halastavak után felkapaszkodtam a Somlyóra, pihentem a kulcsosháznál, aztán Tornyópusztán keresztül a Koldusszállási vadászházig túráztam. Innen a Pes-kő lábainál folytattam az utam és felkaptattam a Bányahegyi tisztára. Pecsételtem, aztán legyalogoltam a közeli Tardosra, onnan indultam haza.
A törökök elleni csata emlékműve Pusztamaróton

Bányahegyi erdészház - Mogyorósbánya

Ezen az egynapos túrán Tardosról indultam, felkaptattam a Bányahegyi tisztásra, aztán a dereka magasságában félig körbejárva a Gerecse-hegyet leereszkedtem Pusztamarótra. Végigbaktatva a hosszú nyiladékon érkeztem meg Péliföldszentkeresztre, innen pedig átsétáltam a közeli Mogyorósbányára.
Kilátás a Hegyes-kőről a környékre

Dorog - Mogyorósbánya

Túratársammal Dorogról indulva megmásztuk a Nagy-Getét, megcsodáltuk a tetejéről nyíló panorámát, aztán leereszkedtünk Tokodra. A faluból kapaszkodtunk fel a Hegyes-kő csúcsára, innen is körülnéztünk, aztán a Tokodi pincék után a Kősziklát másztuk meg. Mogyorósbányán fejeztük be a túrát.
Kilátás a Kétágú-hegy alatti mezőről a környékre

Dorog - Piliscsaba

Dorogról indulva felkapaszkodtam a Kétágú-hegy oldalába, majd innen Klastrompusztára vezetett az utam. Megnéztem a középkori kolostor romjait, aztán az erdőn keresztül leereszkedtem Piliscsévre. Innen Piliscsabára egy erdei úton baktattam át. Pecsételtem a vasútállomáson és hazautaztam.
Sétányszerűen széles szintező gyalogúton a Nagy-szénás oldalában

Piliscsaba - Hűvösvölgy

Piliscsabáról indulva a túrára a Kőris-völgyön és a Bükkös-árkon keresztül megmásztam a Nagy-szénást, aztán a Zsíros-hegyen pihentem egyet a Muflon Itatóban. A Remete-hegy után leereszkedve a Remete-szurdokba elgyalogoltam a máriaremetei zarándoktemplomhoz, innen pedig továbbsétáltam Hűvösvölgyig.
A sétány mellett áll őrt az Oroszlán-szikla

Hűvösvölgy - Bécsi út

Túratársammal a Gyermekvasút végállomásáról indulva az Oroszlán-szikla érintésével felkaptattunk a Látó-hegyre az Árpád kilátóhoz, majd miután a Szép-völgybe leereszkedtünk, megmásztuk a Hármashatár-hegyet is. A Virágos-nyereg után ereszkedtünk le a Csúcs-hegy oldalából a téglagyárhoz és a Bécsi úthoz.
A Kevélyek látképe Pilisborosjenőről

Bécsi út - Csobánka, Szent-kút

Céges túránkon a Bécsi úttól indulva megmásztuk a Köves-bércet, aztán Pilisborosjenőt érintve érkeztünk meg a Teve-sziklához. Kitérőt téve az egri várhoz egy kemény kaptató végén értünk fel a Kevély-nyeregbe. Innen már lejtmenetben érkeztünk a Csobánkai-nyeregbe és utána a Szent-kút kápolnájához.
A pilisszentkereszti Szurdokban

Pilisborosjenő - Csobánka, Szent-kút - Pilisszentlászló

A Szent István vándorláshoz csatlakozva másztuk meg a Szurdokon és Pilisszentkereszten át a Dobogókőt, majd onnan leereszkedtünk a Sikárosi-rétre. Pecsételtünk az erdészháznál, aztán a Bükkös-patak völgyén végigsétálva érkezett meg a csapat Pilisszentlászlóra, ahol megszálltunk éjszakára.
Kilátás a Dunakanyarra a Borjúfő szikláiról

Pilisszentlászló - Kisinóci turistaház

Ezen a hosszú túrapon a csapat Pilisszentlászlóról indulva a hegyeken keresztül áttúrázott Visegrádra, majd átkompozva a Dunán belevágtunk a Börzsönyön átvezető szakaszba. Megmásztuk a Hegyes-tetőt, majd a Törökmező turistaház és Kóspallag érintésével érkeztünk meg estefelé a Kisinóci turistaházhoz, ahol megszálltunk.
Kilátás a gerincről a Csóványos tetején álló toronyra

Kisinóci turistaház - Nógrád

A Szent István vándorlás csapata ezen a napon vágott át a Magas-Börzsönyön: a Kisinóci turistaháztól felkapaszkodtunk a Nagy-Hideg-hegy tetején álló turistaházhoz, majd a fűrészfogas gerincen végigtúrázva érkeztünk meg a Csóványosra. Innen már csak le kellett ereszkednünk a hegyek tövében fekvő Nógrád faluba.
Kilátás a Dunakanyarra a Nagy-Kő-hegy csúcsáról

Nógrád - Magyarkút

Mivel időcsúszás miatt ezt a rövid, kevesebb, mint 10 km-es túraszakaszt Nógrádról a Nagy-Kő-hegyen keresztül Magyarkútig a Szent István vándorlás csapata kihagyta, ennek a leírását egy, a fiammal közösen megtett túrából merítem.
A Naszály látképe a 2-es főútról

Magyarkút - Felsőpetény

A Szent István vándorlás csapata Magyarkútról indulva a Keskeny-bükki-patak völgyén keresztül túrázott át Katalinpusztára, innen pedig megmásztuk a Naszályt. A hegyről leereszkedve Ősagárdra vezetett az utunk, aztán már a Cserhát dombjain keresztül érkeztünk meg a késő délutánban Felsőpeténybe.
Cserháti táj Felsőpetény és Alsópetény között

Felsőpetény - Becske

Ezen a magányos túrámon Felsőpetényből indulva átgyalogoltam Alsópeténybe, majd a Romhányi-hegyen keresztül érkeztem meg Romhányba. Aszfalton baktattam át Kétbodonyba, aztán a Cser-hát hosszú gerincére felkapaszkodva és végigtúrázva rajta értem el késő délután Becskét, ahonnan pedig hazautaztam.
Kilátás Szandavártól Szandaváraljára

Becske - Hegyes gerince

Becskéről indultam neki ennek a háromnapos túrának. Felkapaszkodtam Szandavár romjaihoz, aztán leereszkedtem onnan Szandaváraljára. Folytatva az utam a dombok között Terényen keresztül érkeztem meg Cserhátsurányba, innen pedig megmásztam a Hegyes gerincét, ahol egy tisztáson sátrat vertem éjszakára.
Elállt az eső, mire Hollókőre értem

Hegyes gerince - Tepke csúcsa

A Hegyesről továbbindulva leereszkedtem Nógrádsipekre, aztán amikor innen is továbbindultam, eleredt az eső. Ki is tartott egészen Hollókőig, de aztán délután az egyre jobban kitisztuló időben kaptattam fel Felső- és Alsótoldon keresztül a Tepke tetején álló kilátóhoz, ahol a tisztáson tábort vertem.
Mátraverebély mögött feltűntek a Mátra hegyei

Tepke csúcsa - Mátraverebély

Ködös reggelen indultam tovább a Tepkéről és a sáros utakon leereszkedtem Nagybárkányba. Innen egy kisebb gerincen keresztül áttúráztam Sámsonházára, majd a Szálláska-völgyön végiggyalogolva másztam meg a Csapás-tető gerincét. Innen már csak le kellett ereszkednem Mátraverebélyre, ahol befejeztem ezt a túrámat.
Kilátás a Kékestetőre a Nyírjes-bérc irtásfoltjáról

Mátraverebély - Vörösmarty turistaház

Ezen a kora tavaszi túrán a Mátrát jártam végig. Első nap Mátraverebélyről indulva felkapaszkodtam az Ágasvár turistaházhoz, majd már szintezve értem Mátraszentistvánra. Tovább kapaszkodtam a Galyatetőre, majd leereszkedtem a Nyírjesi erdészházakhoz. Késő délután érkeztem a Vörösmarty turistaházhoz, ahol megszálltam.
Kilátás az Oroszlánvár tetejéről a Kékestető és Galyatető felé

Vörösmarty turistaház - Sirok

Túrám második napján továbbindultam a Vörösmarty turistaháztól és Mátraházáról megmásztam a Kékestetőt, majd folytattam az utam a fűrészfogas Mátra-gerincen. Egyre alacsonyabb csúcsokra felkapaszkodva értem el a gerinc végét, innen pedig besétáltam Sirokra, ahol éjszakára megszálltam a Sirok Motelben.
Visszatekintés Sirokra a várból

Sirok - Szarvaskő

Mátrai túrám utolsó napján gyalogoltam a legkevesebbet: Sirokról indulva felkaptattam a várhoz, körülnéztem a falairól, aztán a dombok között átvágva érkeztem meg félúton a Rozsnakpusztai erdészház tisztására. Innen a Gilitkán keresztül áttúráztam Szarvaskőre, ahonnan busszal hazautaztam.
A kéktúra útvonala mellett áll az erdőben a Gilitka kápolna

Szarvaskő - Bélapátfalva

Egy ötnapos túrára indultam Szarvaskőről, az első túranapon a Szarvaskői vár, a Gilitka kápolna és a Telekessy vendégház érintésével ballagtam el a Bélkői Apátság romjaihoz. Megcsodáltam a középkorból fennmaradt templomot, aztán leereszkedtem Bélapátfalvára, ahol a szállásom volt aznap.
Kilátás a Pes-kő-kapu szikláiról

Bélapátfalva - Bánkút

Túrám második napján másztam meg a Bükk-fennsíkot Bálapátfalváról indulva. Kitérőt tettem a Bél-kő kőbányájához, majd végigsorjáztam a fennsík déli peremén álló kövek hosszú során. Végül átvágtam a fennsíkon és a késő délutánban érkeztem meg Bánkútra, ahol a Síházban szálltam meg.
A Lázbérci-víztárolótól visszatekintve még jól látszik a Bükk-fennsík a távolban

Bánkút - Putnok

Túrám leghosszabb napján leereszkedtem a Bükk-fennsíkról, kitérőt tettem Dédes várához, majd Mályinkán és Dédestapolcsányon keresztül érkeztem meg a Lázbérci-víztárolóhoz. Végigbaktatva a tóparti úton és az Upponyi szoroson jutottam el Upponyba, innen pedig a Szilas-tetőn keresztül Putnokig gyalogoltam.
Kilátás Kelemérre a szerpentinező aszfaltútról

Putnok - Zádorfalva

A negyedik napon a Bükk után már a Borsodi-dombságba érkeztem: a Szörnyű-völgyi horgásztó és a Mohos-tavak érintésével érkeztem meg Kelemérre, majd az országúton áttalpaltam a közeli Gömörszőlősre, ahol megnéztem a néprajzi gyűjteményt. Végül a Karu-fészke-tetőn át Zádorfalvára vitt az utam, ahol megszálltam.
A Barlang Szálló és a Baradla-barlang bejárata feletti sziklafal

Zádorfalva - Jósvafő

Túrám utolsó napján Zádorfalváról indulva áttúráztam a dombok között Aggtelekre, a Baradla-barlang bejáratához. Innen az utam folytatva már az Aggteleki-karszt hegyei között érkeztem meg a barlang jósvafői bejáratához, a Tengerszem szállóhoz, majd leereszkedve Jósvafőre hazaindultam autóbusszal.
Szelce-völgy - Turistautak kereszteződése

Jósvafő - Szabó-pallag erdészház

Erre a négynapos sátras túrára Jósvafőről indultam, és a Szelce-völgyön keresztül felkaptattam a karsztos fennsíkra. Szelcepuszta után leereszkedtem a Patkós-völgybe, majd innen kikapaszkodtam Derenkre, a romfaluba. Végül az elhanyagolt Szabó-pallag erdészház mellett vertem sátrat éjszakára.
A Barakonyi-hegyen. Keleten már feltűnnek a Zempléni-hegység csúcsai.

Szabó-pallag erdészház - Irota

A második napon leereszkedtem az Aggteleki-karszt hegyei közül Bódvaszilasra, innen továbbindulva kereszteztem a Bódvát és már a Csereháton folytattam az utam. Tornabarakonyon és Rakacaszenden keresztül érkeztem meg Irotára, ahol éjszakára sátrat vertem a Talentum vendégház kertjében.
Abaújszolnok látképe a megművelt földek tetejéről

Irota - Baktakék - Encs

Túrám harmadik napján folytattam az utam a Cserehát dombjai között: Felsővadászon, Nyéstán és Abaújszolnokon keresztül érkeztem meg Baktakékre, és a falu után ütöttem fel a sátram a domboldalban. Sajnos, az utolsó túranapot rövidebbre kellett szabnom egy bokasérülés miatt, ezért Encsről hazautaztam.
Boldogkő várának látképe a Hernád völgyéből

Encs - Mogyoróska

Zempléni túrám ötnaposra terveztem, és az első napján Encsről továbbindulva Gibárt és Hernádcéce érintésével érkeztem meg Boldogkőváraljára. Kitérőt tettem a várhoz, majd Arka után végigtúrázva az Arka-patak vadregényes völgyén jutottam el a Mogyoróska előtti Bónyi-kúthoz, ahol sátrat vertem éjszakára.
Kilátás Regéc várából a völgyben fekvő Regéc falura és a hegyekre

Mogyoróska - Eszkála vadászház

A második túranap reggelén felkapaszkodtam Regéc várához, körülnéztem a romos falakról, majd leereszkedtem a Regécre. Innen felkaptatva a zempléni csúcsok közé kitérőt tettem a Pengő-kőre és a Nagy-Péter-mennykőre, és az István-kúti vadászházak érintésével értem el késő délután az Eszkála vadászházat, ahol sátrat vertem.
Kilátás a Zsidó-rétről a környező hegyekre

Eszkála vadászház - Rudabányácska

Ezen a napon az Eszkála vadászháztól továbbindulva leereszkedtem a hegyek közül Makkoshotykára, innen pedig a Cirkálótanya érintésével érkeztem meg a Sátoros-hegyek lábához, a Bányi-nyeregbe. Itt rátértem a keskeny erdei aszfaltútra és elbaktattam rajta a közeli Rudabányácska határában álló Vöröskő vendégházhoz.
Kilátás egy dombtetőről a Sátoros-hegyek felé

Eszkála vadászház - Bózsva

Ezen a napon úgy döntöttem, hogy a még Hollóházáig hátra lévő távot nem kettő, hanem három napra bontva most csak Bózsváig megyek. Így aztán szép komótosan haladva Vágáshután, Nagyhután és Kishután keresztül értem el délután Bózsvát, ahol úri módon megszálltam a Kőbérc panzióban.
Füzér várának látképe a dombtetőről, a kereszttől

Bózsva - Füzér - Hollóháza

A negyedik napon Bózsváról továbbindulva rátértem a felszámolt Hegyközi kisvasút elhanyagolt pályájára, ezen gyalogoltam el Füzérkomlósra, majd innen egy dombháton keresztül áttúráztam Füzérre. Fölsétáltam a várba, majd visszaereszkedtem a faluba, ahol megszálltam éjszakára. Másnap a Nagy-Milicen keresztül átgyalogoltam Hollóházára, ahol a kéktúra emlékműnél befejeztem a második Országos Kéktúra teljesítésemet!-hörpölin-

A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!