Országos Kéktúra


ALMENÜ: Tájegységi bontás


AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRA A VÉRTESBEN


Az alábbi képek, leírások, szintmetszetek és az összefoglaló távolság- és szintadatok az Országos Kéktúra Kőszegi-hegységet, Alpokalját és Kisalföldet átszelő szakaszának bejárásaikor készültek. A bejárások időpontjai: 2004. áprilisa és 2011. februárja között. Az azóta eltelt időben a kéktúra útvonala, a pecsételőhelyek és maga a táj is megváltozhatott (erdőtelepítések, irtások, új utak, stb.)!

A fényképalbumban bármelyik bélyeg-képre kattintva a nagyobb méretű fénykép megnyitható a saját napi túraalbumában. A képek között szkrollozással, a napi albumok között a verérlő nyilakkal lehet váltani. A túraleírások a képekhez hasonlóan tetszés szerint megnyithatóak ugyanezen az oldalon, vagy egy másik lapon, esetleg oldalon. A leírások tetején és alján lévő vezérlőgombokat - a napi túraalbumokhoz hasonlóan - a fejezetek közötti lapozásra lehet használni.

Ha többre is kíváncsi vagy, más tájegységet/kéktúrát is kiválaszthatsz a fülek segítségével, a „FŐOLDAL” gombra kattintva pedig a honlap főmenüjébe jutsz. Jó szórakozást!A SZAKASZ ÁTNÉZETI TÉRKÉPE

Az Országos Kéktúra útvonala a Vértesben
Az Országos Kéktúra útvonala a Vértesben. A térképre vetített nyomvonal a saját kéktúra bejárásom során a turista GPS-em által rögzített útvonal.FÉNYKÉPALBUMOK

Egy tájegységen belül a fényképek nagyjából napi túrabeosztás szerint vannak csoportosítva. A bélyeg-képek bármelyikére mozgatva a kurzort hamarosan megjelenik a betöltendő kép címe. A bélyeg-képre kattintva megnyílik a túranap fényképalbuma annál a képnél, amire kattintottál. Mivel ekkor egyszerre nyílik meg a napi album minden képe, sávszélességtől függően a letöltődésük néhány másodpercbe beletelhet. Ezután a képek között görgetéssel, a napi túrák albumai között pedig az alul-felül lévő lévő nyilak segítségével tudsz lépegetni. A túranap fényképalbumában egy fényképre kattintva megnyitható annak az 1280 X 960 pixel nagyságú nagyfelbontású változata.


Bodajki séta

Bodajk - Szoborpark a kőfejtőben Bodajk - Kilátás a falura a kőfejtőtől Bodajk - Kilátás a Mór-árokra a kőfejtőtől Bodajk - A Kőfejtőtől a Kálvária is látható Bodajk - Kápolna a Kálvária aljában Bodajk - Kapaszkodás a kálvária stációi mentén Bodajk - Kilátás a Kálváriáról Bodajk - A Kálvária 1. Bodajk - A Kálvária 2. Bodajk - A Hochburg-Lamberg kastély 1. Bodajk - A Hochburg-Lamberg kastély 2. Bodajk - A zarándoktemplom Bodajk - A községháza Bodajk - A gyógyfürdő tava 1. Bodajk - A gyógyfürdő tava 2.


Bodajk - Gánt

Bodajk - Kéktúra pecsételőhely a Csókakő vasúti megállóban Bodajk - Kőkereszt a vasúti kereszteződében Kilátás a Vértesre Bodajk bekötőútjáról Visszatekintés Bodajkra 81-es útról Csókakő bekötőútján Csókakő és a Vértes oldala Csókakő - A Vadász vendéglő Csókakő - Úton a templom felé Csókakő - Római katolikus templom Csókakő - Szent Donát szobor a templom előtt Csókakő - A várhegy tövében állunk Csókakő - A vár látképe télen Csókakő - Folyamatosan zajlik a vár renoválása 1. Csókakő - Folyamatosan zajlik a vár renoválása 2. Csókakő - Kilátás a falura a várból 1. Csókakő - Kilátás a falura a várból 2. Csókakő - Kilátás a falura a várból 3. Kapaszkodás a Vár-völgyben a fennsík felé 1. Kapaszkodás a Vár-völgyben a fennsík felé 2. A Vár-völgyben télen Útjelző tábla a Határnyiladék végén Nyiladékok földútjain 1. Nyiladékok földútjain 2. Nyiladékok földútjain télen 1. Nyiladékok földútjain télen 2. A Hajdúvári vadászháznál Az Antal-árok földútján Az Antal-árok földútján télen Földúton Gánt felé Az Antal-árok útjának és Kápolnapuszta útjának elágazása A Gánti-barlang sziklája Feltűnik Gánt a távolban Bauxitbánya Gánt határában Gánt - Kitelepítési és Bauxitbányászati emlékhely 1. Gánt - Kitelepítési és Bauxitbányászati emlékhely 2. Gánt - Kitelepítési és Bauxitbányászati emlékhely 3. Gánt - Kilátás az emlékhelyről Gánt - A volt Vértes vendéglő a kéktúra pecsételőhely Gánt - Gránás turistaház Gánt - Forrás a faluközpontban Gánt, Bányatelep - Bauxitbányászati Múzeum, külszíni fejtés Gánt, Bányatelep - Bauxitbányászati Múzeum 1. Gánt, Bányatelep - Bauxitbányászati Múzeum 2. Gánt, Bányatelep - Bauxitbányászati Múzeum 3. Gánt, Bányatelep - Bauxitbányászati Múzeum 4. Gánt, Bányatelep - Bauxitbányászati Múzeum 5. Gánt, Bányatelep - Bauxitbányászati Múzeum 6.


Gánt - Várgesztes

Földúton Gántról vissza a fennsíkra Visszatekintés a mezőkről Gántra A Pap-völgy keréknyomain 1. A Pap-völgy keréknyomain 2. A Pap-völgy keréknyomain 3. Mindeszentpusztán - A pecsételőhely Mindeszentpusztán - A turistaház épülete Mindeszentpusztán - Sátorozás a turistaház udvarán A Ciklámen-völgyben A Som-hegy oldalában 1. A Som-hegy oldalában 2. Kilátás Oroszlány felé a magaslesről A Csáki vár völgyében 1. A Csáki vár völgyében 2. A Batonna-hegyen 1. A Batonna-hegyen 2. Kőhányáspuszta - A turistaház épülete Kőhányáspuszta - Az Esterházy kápolna Kőhányáspuszta - Az Esterházy kápolna télen A Cseresznyefa-hajtás völgyében Az Űző-hegy bükkösében Gesztesvár alulról fényképezve Gesztesvár - A vár meredek feljáróútján Gesztesvár - Megérkezés a várhoz Gesztesvár - A várudvaron Gesztesvár - A vendéglő belülről Gesztesvár - Kilátás a várfalakról 1. Gesztesvár - Kilátás a várfalakról 2. Gesztesvár - Kilátás a várfalakról 3. Úton Gesztesvártól Várgesztesre Mária kegyhely az út melletti domboldalban Kilátás a kegyhelytől az útra Várgesztes - Vadásztanya kocsma, pecsételőhely


Várgesztes - Szárliget, vasútállomás

Várgesztes - A római katolikus templom kívülről Várgesztes - A római katolikus templom belülről 1. Várgesztes - A római katolikus templom belülről 2. Várgesztes - A római katolikus templom belülről 3. Várgesztes - A polgármesteri hivatal épülete Várgesztes - Kilátás a Csónakázótótól a Zsigmond-kőre Zsigmond-kő - Letekintés a Lófő-völgyre Zsigmond-kő - Kilátás a Várgesztesi Villaparkra Zsigmond-kő - Kilátás Várgesztesre 1. Zsigmond-kő - Kilátás Várgesztesre 2. Zsigmond-kő - Kilátás Várgesztesre 3. A Mátyás-kútnál 1. A Mátyás-kútnál 2. A Mátyás-kútnál 3. A Szarvas-kútnál A Zsidó-hegy oldalában Muflonok a Zsidó-hegy oldalában A Rockenbauer Pál emlékfa Vitányvár romjainál 1. Vitányvár romjainál 2. Vitányvár romjainál 3. Kilátás Vitányvár falairól A Körtvélyespusztai öreg temető 1. A Körtvélyespusztai öreg temető 2. A Körtvélyespusztai öreg temető 3. A Mária-szakadékban 1. A Mária-szakadékban 2. A Mária-szakadékban 3. A Mária-szakadékban 4. A Csákányospusztai turistaház 1. A Csákányospusztai turistaház 2. Öreg fa Csákányospusztán A Birkacsárda épülete Kilátás a mezőkről a Gerecsére Szárliget - Megérkezés a faluba Szárliget - Római katolikus templom Szárliget - A fatelep székelykapuja Szárliget - A vasútállomás a kéktúra pecsételőhelyPANORÁMAKÉPEK

A panorámaképek a kéktúra bejárásaink folyamán készültek folyamatosan 2004-től egészen napjainkig. A képek az Országos Kéktúra útvonalán haladva nyugat-keleti irányú sorba vannak rendezve. A panorámaképek mérete meglehetősen nagy, esetenként a 3-4 Megabájtot is elérheti, ezért a letöltés a sávszélességtől függően akár több másodperces is lehet! Ha a kisméretű panorámakép fölé viszed az egérmutatót, tájékoztatásképpen meglátod a képek méretét pixelekben és kilobájt-ban is!

A nagyméretű panorámaképek a kis képekre kattintva nyithatóak meg új ablakban. Szeretném szépen lassan az érdekesebb panorámaképeket kommentekkel is ellátni, ahol a fotókon látható nevezetes helyek (hegyek, települések, stb.) nevesítve vannak. Mivel tudom, hogy ezek a feliratok rontják a panorámaképek összhatását, ezért ezeket a képeket az alattuk található „JPG Extra” ikonra kattintva lehet megnyitni.

Panorámakép Csókakő várából Csókakőre és a Móri-árokra

Panorámakép Csókakő várából Csókakőre és a Móri-árokra


Téli panorámakép Csókakő várából Csókakőre és a ködös Móri-árokra

Téli panorámakép Csókakő várából Csókakőre és a ködös Móri-árokra


Panorámakép a Meleges-dombról Gántra és a Vértesre

Panorámakép a Meleges-dombról Gántra és a Vértesre


Panorámakép a Gesztesi várból Várgesztesre

Panorámakép a Gesztesi várból Várgesztesre


Panorámakép a Várgesztes feletti Zsigmond-kőről a falura és a környékre

Panorámakép a Várgesztes feletti Zsigmond-kőről a falura és a környékre


Téli panorámakép a Várgesztes feletti Zsigmond-kőről a falura és a környékre

Téli panorámakép a Várgesztes feletti Zsigmond-kőről a falura és a környékreTÚRALEÍRÁSOK

Az alábbiakban megadom a linket mindhárom Országos Kéktúra bejárásom leírásaira napok szerinti bontásban. Az első és második teljesítésem leírásainak elkészítése óta azonban már több, mint egy évtized eltelt, ezek alapján már senki sem induljon el túrára, mert az eltelt időben már több útvonalváltozás is történhetett, illetve a táj jellege is megváltozhatott: erdőket vághattak ki, új erdőtelepítések jelentek meg, stb. Sok esetben ezek már csak kortörténeti emlékek! Azonban már a legújabb, harmadik bejárásom leírásainak elkészítése óta is változhattak a dolgok!


Harmadik bejárás: 2010. december - 2011. február


Második bejárás: 2007. július


Első bejárás: 2004. április
ÚTVONAL

Az oldalon szereplő adatok (diagramok, táblázatok, kmz formátumú útvonal fájl) elkészítésének alapjául szolgáló tracket egy Garmin eTrex Vista HCx típusú turista GPS-szel készítettem, lehetőség szerint a legpontosabban bejárva az Országos Kéktúra jelzett útját. A felmérés időpontjai a következők voltak:

A bejárások az ezekben az időpontokban érvényes Országos Kéktúra útvonalon történtek. Az azóta történt útvonalváltozások miatt az adatbázist frissítettem saját későbbi felméréseim és a http://www.turistautak.hu adatai alapján a 2018. decemberi állapotra.

A GPS-es útvonalfelmérésről módjáról és a kiértékeléséről bővebben a Hogyan készült? fejezetben olvashatsz!

Fontos információk:
Szintmetszet

Az Országos Kéktúra útvonalának szintmetszete a VértesbenTáblázatos adatok
A túraszakasz adatai Pecsételőpontok között
Kezdete Vége Táv Fel Le Táv Fel Le
[km] [m] [m] [km] [m] [m]
Bodajk, Csókakő vasúti megálló 81-es főút, Sandokán vendéglő 1,347 14 0 4,988 145 0
81-es főút, Sandokán vendéglő Letérés Csókakő várához 3,641 131 0
Letérés Csókakő várához Határnyiladék aszfaltútja 1,760 171 2 19,391 465 391
Határnyiladék aszfaltútja Rátérés az erdei aszfaltútra 4,165 70 74
Rátérés az erdei aszfaltútra Letérés az erdei aszfaltútról 1,544 10 54
Letérés az erdei aszfaltútról Géza pihenő 1,372 24 24
Géza pihenő Gánti-szikla 3,171 1 173
Gánti-szikla Gánt, letérés a pecsételőhelyhez 2,361 12 33
Gánt, letérés a pecsaételőhelyhez Letérés Mindszentpusztára 5,769 199 91 5,769 199 91
Letérés Mindszentpusztára Letérés a Csáki várhoz 3,777 131 118 7,422 257 266
Letérés a Csáki várhoz Kőhányáspuszta, letérés a pecsételőhelyhez 3,645 126 148
Kőhányáspuszta, letérés a pecsételőhelyhez Letérés Gesztes várához 3,642 137 122 4,693 141 176
Letérés Gesztes várához Várgesztes, pecsételőhely 1,051 4 54
Várgesztes, pecsételőhely KΔ jelzés a Zsigmond-kőre 1,174 76 16 15,653 511 547
KΔ jelzés a Zsigmond-kőre Mátyás-kút, erdei pihenő 2,046 103 92
Mátyás-kút, erdei pihenő Szarvas-kút, erdei pihenő 1,668 36 99
Szarvas-kút, erdei pihenő Rockenbauer emlékfa 1,058 78 32
Rockenbauer emlékfa Letérés Vitányvárhoz 0,611 50 20
Letérés Vitányvárhoz Körtvélyespuszta, útelágazás 2,543 118 89
Körtvélyespuszta, útelágazás Csákányospusztai turistaház 1,489 29 93
Csákányospusztai turistaház 1-es főút keresztezése 3,083 21 75
1-es főút keresztezése Szárliget, vasútállomás 1,981 0 30
10. túra: Bodajk, Csókakő vasúti megállóhely - Szárliget, vasútállomás 52,898 1541 1440

AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRA A VÉRTESBEN: 52,898 km 1541 m 1440 m


A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!