Országos Kéktúra


ALMENÜ: Tájegységi bontás


AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRA A BÜKKBEN


Az alábbi képek, leírások, szintmetszetek és az összefoglaló távolság- és szintadatok az Országos Kéktúra Kőszegi-hegységet, Alpokalját és Kisalföldet átszelő szakaszának bejárásaikor készültek. A bejárások időpontjai: 2005. augusztusa és 2012. októbere között. Az azóta eltelt időben a kéktúra útvonala, a pecsételőhelyek és maga a táj is megváltozhatott (erdőtelepítések, irtások, új utak, stb.)!

A fényképalbumban bármelyik bélyeg-képre kattintva a nagyobb méretű fénykép megnyitható a saját napi túraalbumában. A képek között szkrollozással, a napi albumok között a verérlő nyilakkal lehet váltani. A túraleírások a képekhez hasonlóan tetszés szerint megnyithatóak ugyanezen az oldalon, vagy egy másik lapon, esetleg oldalon. A leírások tetején és alján lévő vezérlőgombokat - a napi túraalbumokhoz hasonlóan - a fejezetek közötti lapozásra lehet használni.

Ha többre is kíváncsi vagy, más tájegységet/kéktúrát is kiválaszthatsz a fülek segítségével, a „FŐOLDAL” gombra kattintva pedig a honlap főmenüjébe jutsz. Jó szórakozást!A SZAKASZ ÁTNÉZETI TÉRKÉPE

Az Országos Kéktúra útvonala a Bükkben
Az Országos Kéktúra útvonala a Bükkben. A térképre vetített nyomvonal a saját kéktúra bejárásom során a turista GPS-em által rögzített útvonal.FÉNYKÉPALBUMOK

Egy tájegységen belül a fényképek nagyjából napi túrabeosztás szerint vannak csoportosítva. A bélyeg-képek bármelyikére mozgatva a kurzort hamarosan megjelenik a betöltendő kép címe. A bélyeg-képre kattintva megnyílik a túranap fényképalbuma annál a képnél, amire kattintottál. Mivel ekkor egyszerre nyílik meg a napi album minden képe, sávszélességtől függően a letöltődésük néhány másodpercbe beletelhet. Ezután a képek között görgetéssel, a napi túrák albumai között pedig az alul-felül lévő lévő nyilak segítségével tudsz lépegetni. A túranap fényképalbumában egy fényképre kattintva megnyitható annak az 1280 X 960 pixel nagyságú nagyfelbontású változata.


Szarvaskő - Bélapátfalva

Szarvaskő - A Várhegy látképe a faluból Szarvaskő látképe a Major-tetőről Kilátás a Major-tetőről a Bükk felé Indulás Szarvaskőről a vár felé Kilátás a Várhegyről le Szarvaskőre Kilátás a Veres-oldal kilátópontjáról a várra és Szarvaskőre A Veres-oldalból is jól látszik a Major-tető Kilátás a Veres-oldalból az Eger-patak völgyére 1. Kilátás a Veres-oldalból az Eger-patak völgyére 2. Még a távoli Mátra is feltűnik egy pillanatra A Tardos-hegy gerincútján vezet a kéktúra A Gilitka (Szent Anna) kápolna A Gilitka kápolna belülről A Telekessy Vendégház is kéktúra pecsételőhely A Telekessy Vendégházhoz vezető gyalogút A Bélapátfalvai Ciszterci Apátság temploma 1. A Bélapátfalvai Ciszterci Apátság temploma 2. A Bélapátfalvai Ciszterci Apátság templomának bélletes kapuja A Bél-kő látképe a ciszterci apátság romjaitól A Bél-kő látképe a Bélapátfalvára vezető aszfaltútról A Bél-kő látképe Bélapátfalváról


Bélapátfalva - Bánkút

Keskeny aszfaltúton a Bükk hegyei felé A Bél-kő panorámája az aszfaltútról nézve A Gyári-tó (Lak-völgyi-tó) partján A Bél-kő látványa a Gyári-tó partjáról A Gyári-tó partján áll a Szomjas Csuka vendéglő A Szomjas Csuka vendéglő A Bél-kő panorámája a Gyári-tó partjáról alkonyatkor Dúsfüvű rétek a Gyári-tó felett 1. Dúsfüvű rétek a Gyári-tó felett 2. A bővizű Lóczi-forrás Egyre mélyebbre jutunk a Lak-völgyben 1. Egyre mélyebbre jutunk a Lak-völgyben 2. A katonasírok melletti turistaút csomópont Kapaszkodás a Péter úton A szintező Kásás úton az Őr-kő oldalában 1. A szintező Kásás úton az Őr-kő oldalában 2. A Bél-kő kőbányájában 1. A Bél-kő kőbányájában 2. Kilátás a Bél-kőről a Gyári-tóra és a cementgyárra Kilátás a Bél-kőről Bélapátfalvára Halvány keréknyomokon az Ördög-sara rétjén Az Őr-kő csúcsa alatt áll a természetvédelmi őrhely Az Őr-kő ördögszántásos csúcsa Kilátás az Őr-kőről nyugat felé Kilátás az Őr-kőről dél felé Kilátás az Őr-kőről délkelet felé, a Hegyes-kőre A Pes-kő-kapu ördögszántásos erdejében 1. A Pes-kő-kapu ördögszántásos erdejében 2. Kilátás a Pes-kő-kapu szikláiról A Cserepes-kő barlangja menedéknek van átalakítva A Vörös-kő-bérc meredeken leszakadó déli oldalában Kilátás dél felé a meredek rétről Az Őserdő mellett visz el az utunk Kemény kapaszkodás végén érünk fel a Tar-kő kilátópontjára Kilátás a Tar-kőről kelet felé, a Mátrára Kilátás a Tar-kőről dél felé 1. Kilátás a Tar-kőről dél felé 2. Kilátás a Tar-kőről nyugat felé, a Három-kőre A Keskeny-rét hosszú, füves mezején A Zsidó-rét töbrökkel tarkított mezején Erdei földúton a Bükk-fennsíkon A Bükk-fennsík kopott aszfaltútján A Mély-sár-völgy rétjén 1. A Mély-sár-völgy rétjén 2. Képes fa áll a Faktor-rét szélén Feltűnik a Bálvány a csúcsán álló kilátóval Megérkeztünk a Bánkúti Síházhoz Kilátás a Bálványról a Bükk-fennsíkra 1. Kilátás a Bálványról a Bükk-fennsíkra 2. Kilátás a Bálványról a Dédesvárra és Dédestapolcsányra


Bánkút - Putnok

Kilátás a Dédesvárra az Ördög-oldalból Ereszkedés az Ördög-oldalban a Török úton Földúton a Verebecvár gerincén 1. Földúton a Verebecvár gerincén 2. A Verebecvár kilátópontján A Dédesi vár szerény romjai Kilátás a Dédesi vártól vissza a Bükk-fennsíkra Kilátás a Dédesi vártól az Upponyi-hegységre Alattunk húzódik a mély Vár-völgy, ahová le kell ereszkednünk A Vár-völgy árnyas földútján Pihenő turisták a Mályinka feletti mezőkön Már látszik a mezőről a Lázbárci-víztároló Megérkezés Mályinkára Mályinka református temploma és harangtornya A fa harangtorony egy másik nézőpontból A mályinkai pecsételőhely Visszatekintés Mályinka határából a Dédesvárra Kopott aszfaltúton Dédestapolcsány felé Dédestapolcsány határában áll a Nagy-kő sziklája Dédestapolcsány hosszú főutcáján Megérkezés a Lázbérci-víztárolóhoz A Lázbérci-víztároló partján 1. A Lázbérci-víztároló partján 2. A Lázbérci-víztároló partján 3. A régi országút eltűnik a víztároló duzzasztott vizében Az új országút az erdőben vezet A Lázbérci-víztároló elkeskenyedő északnyugati végén 1. A Lázbérci-víztároló elkeskenyedő északnyugati végén 2. Az Upponyi-szorosban 1. Az Upponyi-szorosban 2. A Kalica-tető szikláin álló kereszt Fahíd Upponyban Emeletes pincesor Upponyban Különleges turistapihenő Uppony határában A Szilas-tetőre vezető kapaszkodó kezdete Visszatekintés Uppony völgyére a Szilas-tető oldalából Országúton Putnok felé Putnok határában keresztezzük a Sajót Túránk végpontja a putnoki vasútállomáson vanPANORÁMAKÉPEK

A panorámaképek a kéktúra bejárásaink folyamán készültek folyamatosan 2004-től egészen napjainkig. A képek az Országos Kéktúra útvonalán haladva nyugat-keleti irányú sorba vannak rendezve. A panorámaképek mérete meglehetősen nagy, esetenként a 3-4 Megabájtot is elérheti, ezért a letöltés a sávszélességtől függően akár több másodperces is lehet! Ha a kisméretű panorámakép fölé viszed az egérmutatót, tájékoztatásképpen meglátod a képek méretét pixelekben és kilobájt-ban is!

A nagyméretű panorámaképek a kis képekre kattintva nyithatóak meg új ablakban. Szeretném szépen lassan az érdekesebb panorámaképeket kommentekkel is ellátni, ahol a fotókon látható nevezetes helyek (hegyek, települések, stb.) nevesítve vannak. Mivel tudom, hogy ezek a feliratok rontják a panorámaképek összhatását, ezért ezeket a képeket az alattuk található „JPG Extra” ikonra kattintva lehet megnyitni.

Körpanoráma Szarvaskő feletti Major-tetőről

Körpanoráma Szarvaskő feletti Major-tetőről


Panorámakép a Lak-völgyi-tó partjáról a Bél-kő felé

Panorámakép a Lak-völgyi-tó partjáról a Bél-kő felé


Panorámakép a Bél-kőről

Panorámakép a Bél-kőről


Panorámakép az Őr-kőről

Panorámakép az Őr-kőről


Panorámakép a Tar-kőről

Panorámakép a Tar-kőről


Körpanoráma a Bálványon álló Petőfi kilátóból

Körpanoráma a Bálványon álló Petőfi kilátóból


Panorámakép a Mályinka feletti mezőkről

Panorámakép a Mályinka feletti mezőkről


Panorámakép a Lázbérci-víztároló partjáról

Panorámakép a Lázbérci-víztároló partjárólTÚRALEÍRÁSOK

Az alábbiakban megadom a linket mindhárom Országos Kéktúra bejárásom leírásaira napok szerinti bontásban. Az első és második teljesítésem leírásainak elkészítése óta azonban már több, mint egy évtized eltelt, ezek alapján már senki sem induljon el túrára, mert az eltelt időben már több útvonalváltozás is történhetett, illetve a táj jellege is megváltozhatott: erdőket vághattak ki, új erdőtelepítések jelentek meg, stb. Sok esetben ezek már csak kortörténeti emlékek! Azonban már a legújabb, harmadik bejárásom leírásainak elkészítése óta is változhattak a dolgok!


Harmadik bejárás: 2012. október


Második bejárás: 2011. május


Első bejárás: 2005. augusztus
ÚTVONAL

Az oldalon szereplő adatok (diagramok, táblázatok, kmz formátumú útvonal fájl) elkészítésének alapjául szolgáló tracket egy Garmin eTrex Vista HCx típusú turista GPS-szel készítettem, lehetőség szerint a legpontosabban bejárva az Országos Kéktúra jelzett útját. A felmérés időpontjai a következők voltak:

A bejárások az ezekben az időpontokban érvényes Országos Kéktúra útvonalon történtek. Az azóta történt útvonalváltozások miatt az adatbázist frissítettem saját későbbi felméréseim és a http://www.turistautak.hu adatai alapján a 2018. decemberi állapotra.

A GPS-es útvonalfelmérésről módjáról és a kiértékeléséről bővebben a Hogyan készült? fejezetben olvashatsz!

Fontos információk:
Szintmetszet

Az Országos Kéktúra útvonalának szintmetszete a BükkbenTáblázatos adatok
A túraszakasz adatai Pecsételőpontok között
Kezdete Vége Táv Fel Le Táv Fel Le
[km] [m] [m] [km] [m] [m]
Szarvaskő, központ KL jelzés Szarvaskő várához 0,549 77 1 7,086 423 270
KL jelzés Szarvaskő várához Gilitka kápolna 4,330 274 102
Gilitka kápolna Letérés a Telekessy vendégházhoz 2,207 72 167
Letérés a Telekessy vendégházhoz Letérés a Bélkői apátsághoz 1,858 48 49 3,794 60 123
Letérés a Bélkői apátsághoz Bélapátfalvi Cementgyár vmh. 1,936 12 74
Bélapátfalvi Cementgyár vmh. Szomjas Csuka vendéglő 1,275 39 0 9,920 671 184
Szomjas Csuka vendéglő Katonasírok 2,930 247 0
Katonasírok Zöld-rét, K-Z jelzés elágazás 2,416 221 22
Zöld-rét, K-Z jelzés elágazás Őr-kő-ház 1,284 70 47
Őr-kő-ház Letérés a Cserepeskői-barlanghoz 2,015 94 115
Letérés a Cserepeskői-barlanghoz KΔ jelzés a Tar-kő ormára 3,491 299 165 11,258 487 420
KΔ jelzés a Tar-kő ormára Bánkút, Síház 7,767 188 255
Bánkút, Síház K-K+ elágazás 2,049 13 226 7,903 78 687
K-K+ elágazás Pirító-kő 3,026 58 194
Pirító-kő Mályinka, Sanyi kocsma 2,828 58 194
Mályinka, pecsételőhely Dédestapolcsány, Nagy-kő 1,924 17 69 10,295 85 137
Dédestapolcsány, Nagy-kő Lázbérci víztároló D-i vége 3,119 7 26
Lázbérci víztároló D-i vége Uppony, pecsételőhely 5,252 61 42
Uppony, pecsételőhely Szilas-tető 5,168 235 70 12,419 245 323
Szilas-tető Rátérés az országútra 3,771 3 222
Rátérés az országútra Putnok, letérés a vasútállomásra 3,480 7 31
23. túra: Szarvaskő - Putnok, vasútállomás 62,675 2049 2144

AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRA A BÜKKBEN: 62,943 km 2049 m 2144 m


A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!