Országos Kéktúra


ALMENÜ: Tájegységi bontás


AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRA A BORSODI-DOMBSÁGBAN ÉS AZ AGGTELEKI-KARSZTON


Az alábbi képek, leírások, szintmetszetek és az összefoglaló távolság- és szintadatok az Országos Kéktúra Kőszegi-hegységet, Alpokalját és Kisalföldet átszelő szakaszának bejárásaikor készültek. A bejárások időpontjai: 2005. októbere és 2017. májusa között. Az azóta eltelt időben a kéktúra útvonala, a pecsételőhelyek és maga a táj is megváltozhatott (erdőtelepítések, irtások, új utak, stb.)!

A fényképalbumban bármelyik bélyeg-képre kattintva a nagyobb méretű fénykép megnyitható a saját napi túraalbumában. A képek között szkrollozással, a napi albumok között a verérlő nyilakkal lehet váltani. A túraleírások a képekhez hasonlóan tetszés szerint megnyithatóak ugyanezen az oldalon, vagy egy másik lapon, esetleg oldalon. A leírások tetején és alján lévő vezérlőgombokat - a napi túraalbumokhoz hasonlóan - a fejezetek közötti lapozásra lehet használni.

Ha többre is kíváncsi vagy, más tájegységet/kéktúrát is kiválaszthatsz a fülek segítségével, a „FŐOLDAL” gombra kattintva pedig a honlap főmenüjébe jutsz. Jó szórakozást!A SZAKASZ ÁTNÉZETI TÉRKÉPE

Az Országos Kéktúra útvonala a Borsodi-dombságban és az Aggteleki-karszton
Az Országos Kéktúra útvonala a Borsodi-dombságban és az Aggteleki-karszton. A térképre vetített nyomvonal a saját kéktúra bejárásom során a turista GPS-em által rögzített útvonal.FÉNYKÉPALBUMOK

Egy tájegységen belül a fényképek nagyjából napi túrabeosztás szerint vannak csoportosítva. A bélyeg-képek bármelyikére mozgatva a kurzort hamarosan megjelenik a betöltendő kép címe. A bélyeg-képre kattintva megnyílik a túranap fényképalbuma annál a képnél, amire kattintottál. Mivel ekkor egyszerre nyílik meg a napi album minden képe, sávszélességtől függően a letöltődésük néhány másodpercbe beletelhet. Ezután a képek között görgetéssel, a napi túrák albumai között pedig az alul-felül lévő lévő nyilak segítségével tudsz lépegetni. A túranap fényképalbumában egy fényképre kattintva megnyitható annak az 1280 X 960 pixel nagyságú nagyfelbontású változata.


Putnok - Zádorfalva

Putnok - A vasútállomásról indulunk a túránkra Putnok - A Mátyás király tér parkjában Putnok - A római katolikus templom Putnok - Szent István szobra Putnok - A Szent László térről indulunk el kifelé Putnok - A Serényi kastély déli frontja Putnok - A Serényi kastély kelet felől fényképezve Putnok - A Serényi Béla utcán kifelé a városból Keskeny aszfaltúton a Forrás-völgyben Ösvényen a Szörnyű-völgy oldalában Horgásztó a Szörnyű-völgyben 1. Horgásztó a Szörnyű-völgyben 2. Horgásztó a Szörnyű-völgyben 3. A Szörnyű-völgy keskeny aszfaltútján A Pálma-forrás tisztása Frissítés a szépen kiépített Pálma-forrásnál Kaptató a Szörnyű-völgyből a Piroska-hegyre Kilátás a Piroska-hegyről Kelemérre és Gömörszőlősre A Kis-Mohos vízzel elöntött területe 1. A Kis-Mohos vízzel elöntött területe 2. A Kis-Mohos szárazon Kilátás a Bakó-tető oldalából Kelemérre Kelemér - A református templom és a parókia Kelemér - A Tompa Mihály múzeum épülete Kelemér - A Tompa Mihály múzeum belülről Kelemér - A református templom szószéke Kelemér - Fejfa gyűjtemény a református templomban Visszatekintés Kelemérre és a Bakó-tetőre Gömörszőlős - Öreg parasztház a főutcán Gömörszőlős - Tompa Mihály emlékmű Gömörszőlős - A Néprajzi Gyűjtemény épülete Gömörszőlős - A Néprajzi Gyűjtemény 1. Gömörszőlős - A Néprajzi Gyűjtemény 2. Gömörszőlős - A Szabadtéri Gazdálkodási Gyűjtemény 1. Gömörszőlős - A Szabadtéri Gazdálkodási Gyűjtemény 2. Gömörszőlős - Szépen felújított parasztház a faluvégen Indulás a füves domboldalak felé Kapaszkodás a kaszálón a dombtetőre Visszapillantás a dombról Gömörszőlős völgyére Kilátás a dombgerincről a még távoli Zádorfalvára Már közeledünk a Bors-völgyben Zádorfalva felé Zádorfalva határában Zádorfalva - A református templom és a parókia épülete Zádorfalva - A volt parókia épületében olcsó szállást kaphatunk


Zádorfalva - Jósvafő

A Zádorfalváról Ragályra futó országút szerpentinje A letérés helye az országútról Visszatekintés a domboldalból a völgyre Füves dombtetők között Kilátás a dombgerincről kelet felé Szép kilátó áll a távoli gerincen Visszatekintés a völgyre az erdőhatárról Az Égés-tető erdejében 1. Az Égés-tető erdejében 2. Az Égés-tető erdeje ősszel Letekintés a Galyagos-hegyről Trizsre Kopjafa a magyar-szlovák határon A beerdősülő határnyiladékban indulunk tovább Később a szlovák oldalon mezők kezdődtek Kilátás a mezőkön keresztül a távoli Szlovák Érchegységre Aggtelek - Megérkeztünk a Baradla-barlang bejáratához Aggtelek - Kilátás a szikla tetejéről a barlang előtti parkra Aggtelek - Kilátás a szikláról Szlovákia felé Aggtelek - A sziklától a falu felé indulunk tovább Útelágazás a Mész-völgy alsó végén Alig járt keréknyomokon vágunk át a Mész-völgy rétjén A Tengerszem szálló melletti teraszon Látogatás a Baradla-barlangban 1. Látogatás a Baradla-barlangban 2. Látogatás a Baradla-barlangban 3. Látogatás a Baradla-barlangban 4. A Jósva-forrás a Tengerszem szálló alatt A Jósva-forrás tölti a Tengerszemet 1. A Jósva-forrás tölti a Tengerszemet 2. Jósvafő - A falu felett érkezünk meg a harangábhoz Jósvafő - Kilátás a temetőtől a falura Jósvafő - Öreg házak és a harangláb Jósvafő - A Kecső-patak és a Tohonya-patak összefolyása Jósvafő - Ivókút a Jósva-patak mellett


Jósvafő - Bódvaszilas

Jósvafő - A Tohonya-patak mellett indulunk kifelé a faluból A Nagy-Tohonya forrás a Kossuth-barlang kapujánál A Tohonya-patak völgye nyáron 1. A Tohonya-patak völgye nyáron 2. A Tohonya-patak völgye kora tavasszal A kutatóállomás épülete a Tohonya-völgyben A Hucul ménes Jósvafő felett A Hucul ménes lovai közelről Turistaút elágazás a Szelce-völgy alsó végén Feltűnik a kövekből kirakott szalamandra Színpetri völgyében Magányos víkendház a Szőlő-tető füves rétjén Kora reggel a Kopasz-tető erdejében Elértük a Szelce-völgy felső végének kaszálóit Kilátás a Szelce-völgyre Keskeny aszfaltúton Szelcepuszta felé A szelcepusztai turistaház épülete A Patkós-völgy felső végén Erdei pihenő a Patkós-völgyben a Puska Pál-forrás mellett Erdei úton a Ménes-patak mellett A kanyargós Ménes-patak Alig látható nyomokon a Derenk előtti réteken 1. Alig látható nyomokon a Derenk előtti réteken 2. Derenk - Kápolna és kőkereszt a falu helyén Derenk - A volt iskola felújított épülete Derenk - A falu történetét bemutató kiállítás az iskolában 1. Derenk - A falu történetét bemutató kiállítás az iskolában 2. Derenk - Táblák jelzik a házai helyét Kavicsos keréknyomokon Derenk után Feltűnik előttünk a Szádvár erdős dombja A Szádvár dombja kora tavasszal Szádvár romos falai között 1. Szádvár romos falai között 2. Szádvár romos falai között 3. Szádvár romos falai között 4. Szádvár - Emléktábla az egyik romos falon Szádvár - Kilátás a falakról a vár-kert felé Szádvár - Kilátás a falakról Szögliget felé Szádvár - A Várhegy lábánál áll a Szalamandra-ház Átkelés a Lakatos-forrás melletti patakon Foltos szalamandra a patak vizében Kapaszkodás a Bába-völgyben a fennsík felé A fennsíkon kanyargó földúton 1. A fennsíkon kanyargó földúton 2. A Szabó-pallag erdészház lassan pusztuló épülete Erdei pihenő a volt erdészház mellett Kilátás Bódvaszilasra és az Esztramos-hegyre Bódvaszilas és az Esztramos-hegy 1. Bódvaszilas és az Esztramos-hegy 2. Bódvaszilas - A falu határában áll a Művészetek Magtára Bódvaszilas - A Szent József római katolikus templom Bódvaszilas - A vasútállomás a kéktúra pecsételhely Bódvaszilas - Az érkező Bzmot mögött sorjázik az Aggteleki-karszt vonulataPANORÁMAKÉPEK

A panorámaképek a kéktúra bejárásaink folyamán készültek folyamatosan 2004-től egészen napjainkig. A képek az Országos Kéktúra útvonalán haladva nyugat-keleti irányú sorba vannak rendezve. A panorámaképek mérete meglehetősen nagy, esetenként a 3-4 Megabájtot is elérheti, ezért a letöltés a sávszélességtől függően akár több másodperces is lehet! Ha a kisméretű panorámakép fölé viszed az egérmutatót, tájékoztatásképpen meglátod a képek méretét pixelekben és kilobájt-ban is!

A nagyméretű panorámaképek a kis képekre kattintva nyithatóak meg új ablakban. Szeretném szépen lassan az érdekesebb panorámaképeket kommentekkel is ellátni, ahol a fotókon látható nevezetes helyek (hegyek, települések, stb.) nevesítve vannak. Mivel tudom, hogy ezek a feliratok rontják a panorámaképek összhatását, ezért ezeket a képeket az alattuk található „JPG Extra” ikonra kattintva lehet megnyitni.

Panorámakép a Kelemér feletti domboldalból

Panorámakép a Kelemér feletti domboldalból


Körpanoráma a Karu-fészke-tetőről

Körpanoráma a Karu-fészke-tetőről


Panorámakép Aggteleken, a Baradla-barlang feletti kőszikláról

Panorámakép Aggteleken, a Baradla-barlang feletti kősziklárólTÚRALEÍRÁSOK

Az alábbiakban megadom a linket mindhárom Országos Kéktúra bejárásom leírásaira napok szerinti bontásban. Az első és második teljesítésem leírásainak elkészítése óta azonban már több, mint egy évtized eltelt, ezek alapján már senki sem induljon el túrára, mert az eltelt időben már több útvonalváltozás is történhetett, illetve a táj jellege is megváltozhatott: erdőket vághattak ki, új erdőtelepítések jelentek meg, stb. Sok esetben ezek már csak kortörténeti emlékek! Azonban már a legújabb, harmadik bejárásom leírásainak elkészítése óta is változhattak a dolgok!


Harmadik bejárás: 2017. május


Második bejárás: 2011. május - 2011. június


Első bejárás: 2005. október - 2006. április
ÚTVONAL

Az oldalon szereplő adatok (diagramok, táblázatok, kmz formátumú útvonal fájl) elkészítésének alapjául szolgáló tracket egy Garmin eTrex Vista HCx típusú turista GPS-szel készítettem, lehetőség szerint a legpontosabban bejárva az Országos Kéktúra jelzett útját. A felmérés időpontjai a következők voltak:

A bejárások az ezekben az időpontokban érvényes Országos Kéktúra útvonalon történtek. Az azóta történt útvonalváltozások miatt az adatbázist frissítettem saját későbbi felméréseim és a http://www.turistautak.hu adatai alapján a 2018. decemberi állapotra.

A GPS-es útvonalfelmérésről módjáról és a kiértékeléséről bővebben a Hogyan készült? fejezetben olvashatsz!

Fontos információk:
Szintmetszet

Az Országos Kéktúra útvonalának szintmetszete a Borsodi-dombságban és az Aggteleki-karsztonTáblázatos adatok
A túraszakasz adatai Pecsételőpontok között
Kezdete Vége Táv Fel Le Táv Fel Le
[km] [m] [m] [km] [m] [m]
Putnok, letérés a vasútállomásra Első letérés az aszfaltútról 3,629 50 7 10,320 254 193
Első letérés az aszfaltútról Pálma-forrás rétje (második letérés) 1,832 48 11
Pálma-forrás rétje (második letérés) Kis-Mohos-tó 1,403 120 43
Kis-Mohos-tó Visszatérés az aszfaltútra 1,306 24 18
Visszatérés az aszfaltútra Kelemér, pecsételőpont 2,150 12 114
Kelemér, pecsételőpont Gömörszőlős, pecsételőhely 2,302 25 12 2,302 25 12
Gömörszőlős, pecsételőpont Karu-fészke-tető 2,059 89 15 5,401 101 108
Karu-fészke-tető Zádorfalva, pecsételőhely 3,342 12 93
Zádorfalva, pecsételőhely Magyar-szlovák határ 8,701 255 92 13,076 273 162
Magyar-szlovák határ Aggtelek, Baradla szálló 4,375 18 70
Aggtelek, Baradla szálló Letérés a Tengerszem szállóhoz 5,099 215 245 5,099 215 245
Letérés a Tengerszem szállóhoz Jósvafő, Tohonya-patak hídja 1,200 12 98 14,988 499 463
Jósvafő, Tohonya-patak hídja Hucul ménes karámja 1,310 84 6
Hucul ménes karámja Szelcepuszta, turistaszálló 7,470 274 191
Szelcepuszta, turistaszálló Derenk, pecsételőhely 5,008 129 168
Derenk, pecsételőhely Lakatos-forrás 2,908 55 90 7,002 291 123
Lakatos-forrás Szabó-pallag erdészház 4,094 236 33
Szabó-pallag erdészház Bódvaszilas, letérés a vasútállomásra 4,591 30 370 4,591 30 370
24/b. túra: Aggtelek, barlangpénztár - Bódvaszilas 62,779 1688 1676

AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRA A BORSODI-DOMBSÁGBAN ÉS AZ AGGTELEKI-KARSZTON: 62,779 km 1688 m 1676 m


A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!