Országos Kéktúra


ALMENÜ: Tájegységi bontás


AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRA A CSEREHÁTON


Az alábbi képek, leírások, szintmetszetek és az összefoglaló távolság- és szintadatok az Országos Kéktúra Kőszegi-hegységet, Alpokalját és Kisalföldet átszelő szakaszának bejárásaikor készültek. A bejárások időpontjai: 2006. júliusa és 2017. májusa között. Az azóta eltelt időben a kéktúra útvonala, a pecsételőhelyek és maga a táj is megváltozhatott (erdőtelepítések, irtások, új utak, stb.)!

A fényképalbumban bármelyik bélyeg-képre kattintva a nagyobb méretű fénykép megnyitható a saját napi túraalbumában. A képek között szkrollozással, a napi albumok között a verérlő nyilakkal lehet váltani. A túraleírások a képekhez hasonlóan tetszés szerint megnyithatóak ugyanezen az oldalon, vagy egy másik lapon, esetleg oldalon. A leírások tetején és alján lévő vezérlőgombokat - a napi túraalbumokhoz hasonlóan - a fejezetek közötti lapozásra lehet használni.

Ha többre is kíváncsi vagy, más tájegységet/kéktúrát is kiválaszthatsz a fülek segítségével, a „FŐOLDAL” gombra kattintva pedig a honlap főmenüjébe jutsz. Jó szórakozást!A SZAKASZ ÁTNÉZETI TÉRKÉPE

Az Országos Kéktúra útvonala a Csereháton
Az Országos Kéktúra útvonala a Csereháton. A térképre vetített nyomvonal a saját kéktúra bejárásom során a turista GPS-em által rögzített útvonal. A térképre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható.FÉNYKÉPALBUMOK

Egy tájegységen belül a fényképek nagyjából napi túrabeosztás szerint vannak csoportosítva. A bélyeg-képek bármelyikére mozgatva a kurzort hamarosan megjelenik a betöltendő kép címe. A bélyeg-képre kattintva megnyílik a túranap fényképalbuma annál a képnél, amire kattintottál. Mivel ekkor egyszerre nyílik meg a napi album minden képe, sávszélességtől függően a letöltődésük néhány másodpercbe beletelhet. Ezután a képek között görgetéssel, a napi túrák albumai között pedig az alul-felül lévő lévő nyilak segítségével tudsz lépegetni. A túranap fényképalbumában egy fényképre kattintva megnyitható annak az 1280 X 960 pixel nagyságú nagyfelbontású változata.


Bódvaszilas - Tornabarakony

Bódvaszilas vasútállomása - A túránk kezdete A kéktúra pecsét dobozkája a fehérre meszelt vasúti kerítésre van szerelve A sínek mögött még látszik az Aggteleki-karszt vonulata Bódvaszilas főutcáján, a Kossuth Lajos utcán Háborús emlékmű és kultúrház Bódvaszilas főterén Visszatekintés Bódvaszilasra a volt bányavasút töltéséről A bányavasút hídja a Bódva folyó felett Egyre közelebb kerülünk az Esztramos-hegyhez Elhagyatott ércosztályozó az Esztramos-hegy tövében A volt bányaigazgatóság épülete Visszatekintés Bódvaszilasra a Rákóczi-barlang kapujától A Rákóczi-barlanghoz vezető bányatáró kapuja Bányatáró az Esztramos-hegyben Vezetett túrán a Rákóczi-barlangban 1. Vezetett túrán a Rákóczi-barlangban 2. Vezetett túrán a Rákóczi-barlangban 3. Vezetett túrán a Rákóczi-barlangban 4. Vezetett túrán a Rákóczi-barlangban 5. Vezetett túrán a Rákóczi-barlangban 6. Egy pillantás a Bódva széles völgyére és az Aggteleki-karszt vonulatára Megérkezés Bódvarákóra - A háttérben már a Szalonnai-hegység húzódik Bódvarákó - Szépen felújított öreg parasztház Bódvarákó - Öreg házak a főutcán Bódvarákó - Lassan elérjük a Szalonnai-hegység lábát Kapaszkodás az erdőben a hegyek közé A Martonyi kolostor templomának impozáns romjai 1. A Martonyi kolostor templomának impozáns romjai 2. A Martonyi kolostor templomának impozáns romjai 3. Letekintés a hegyekből a Rakaca-víztárolóra Kilátás egy irtásfoltról az Aggteleki-karszt felé Tornabarakony - Görög katolikus kereszt a falu főutcáján Tornabarakony - Öreg házak a falu főutcáján Tornabarakony - Végigsétálunk a Dózsa György utcán Tornabarakony - A falu görög katolikus temploma Tornabarakony - A görög katolikus templom ikonosztáza


Tornabarakony - Abaújszolnok

Tornabarakony - Szokatlan távolságjelző tábla Tornabarakony - Indulás a faluból a Barakonyi-hegy felé Kilátás a Barakonyi-hegyről a Szalonnai-hegység vonulatára Csereháti panoráma a Barakonyi-hegyről Kilátás a Barakonyi-hegyről a még távoli Zempléni-hegységre Rakacaszend - A görög katolikus templom és az óvoda épülete Rakacaszend - A román korban épült református templom Rakacaszend - A református templom közelről Rakacaszend - A református templom falán feltárt freskók Rakacaszend - A református templom famennyezete Visszatekintés Rakacaszendre a Kopasz-hegy oldalából Feljebb kapaszkodva a Kopasz-hegyre feltűnik a Szlovák Érchegység is Erdei úton Irota felé A Kecske-pad irtásfoltos tetején vezet a földút A távolban feltűnik Irota Irota - A Talentum vendégház épületei Irota - Takácsműhely a Talentum vendégházban Irota - A Talentum vendégház fazekasműhelye Visszatekintés Irotára a Vesszős-oldalból Egy újabb erdei úton Felsővadász felé Felsővadász látképe a dombokról Felsővadász - A Kossuth utca Felsővadász - A római katolikus templom Felsővadász - Húsvétra készülődnek a római katolikus templomban Felsővadász - A volt Rákóczi kastély most általános iskola Visszatekintés Felsővadászra a következő dombról Felsővadász látképe Mezei földúton vágunk át a széles Mocsolya-völgyön Füves keréknyomokon a Nyésta feletti dombon Nyésta látképe a dombról Nyésta római katolikus temploma Visszapillantás a völgyben fekvő Nyéstára Ez pedig már a következő falu: Abaújszolnok Szanticska - A falu egyetlen utcáján Szanticska - A falu kis kápolnája Szanticska - A kápolna festett üvegablaka Szanticska - A kápolna belülről Szanticska - Itt szálltunk meg


Abaújszolnok - Boldogkőváralja vasúti megálló

Visszatekintés Abaújszolnok katolikus templomára Abaújszolnok - A falu látképe a dombokról Csereháti panoráma 1. Csereháti panoráma 2. A Baktakék feletti Katalin kilátó Kilátás Baktakékre a Katalin kilátóból A dombok felett a távoli Regéc vára is feltűnik Csereháti panoráma 3. Letekintés a dombról Baktakék görög katolikus templomára Fancsal látképe a dombokról Fancsal - Borospincék, víkendházak között 1. Fancsal - Borosincék, víkendházak között 2. Letekintés a Hernád völgyére az utolsó csereháti dombról A Zempléni-hegység látképe az utolsó csereháti dombról Egy kis zoommal még a távoli Boldogkő vára is látható Megérkezés Encsre Encs főutcáján halad végig a kéktúra Encs főutcája - A zempléni hegyek adják itt is a hátteret Encs vasútállomása Az Encset Gibárttal összekötő országút Panoráma az országútról a zempléni hegyekre Gibárt főutcája a Kossuth út Híd a Hernád felett Gibárton A gibárti vízerőmű épülete Pecsételés a gibárti vízerőmű kapujára szerelt bélyegzővel A gibárti vízerőmű gépterme A Hernád a hídról fényképezve 1. A Hernád a hídról fényképezve 2. Gibárt - Szűz Mária Szíve kápolna Gibárt - Szent István király szobra a kápolna mellett Gibárt - A kilátópont sétányát elvitte egy földcsuszámlás Gibárt - Kilátás a vízerőműre és a távoli Encsre Gibárt - Még az erőmű zsilipjei is láthatóak Mezei úton a Gibárt feletti dombháton A zempléni hegyek látképe a mezei útról Boldogkő vára is feltűnik a távolban Visszatekintés a Hernád völgyére a dombhátról Vándorlás a hosszú mezei úton Lassan szembekerülünk Boldogkő várával Ereszkedés a dombról Hernádcécére Turistaút elágazás Hernádcéce református templománál Boldogkő vára felé gyalogolunk Hernádcéce után Tájkép a dombháton Túránk vége Boldogkőváralja pici vasúti megállójában vanPANORÁMAKÉPEK

A panorámaképek a kéktúra bejárásaink folyamán készültek folyamatosan 2004-től egészen napjainkig. A képek az Országos Kéktúra útvonalán haladva nyugat-keleti irányú sorba vannak rendezve. A panorámaképek mérete meglehetősen nagy, esetenként a 3-4 Megabájtot is elérheti, ezért a letöltés a sávszélességtől függően akár több másodperces is lehet! Ha a kisméretű panorámakép fölé viszed az egérmutatót, tájékoztatásképpen meglátod a képek méretét pixelekben és kilobájt-ban is!

A nagyméretű panorámaképek a kis képekre kattintva nyithatóak meg új ablakban. Szeretném szépen lassan az érdekesebb panorámaképeket kommentekkel is ellátni, ahol a fotókon látható nevezetes helyek (hegyek, települések, stb.) nevesítve vannak. Mivel tudom, hogy ezek a feliratok rontják a panorámaképek összhatását, ezért ezeket a képeket az alattuk található „JPG Extra” ikonra kattintva lehet megnyitni.

Panorámakép Rakacaszendről és a környékéről

Panorámakép Rakacaszendről és a környékéről


Panorámakép a Felsővadász feletti dombokról

Panorámakép a Felsővadász feletti dombokról


Panorámakép az Abaújdevecser feletti dombról a Hernád völgyére és a Zempléni-hegységre

Panorámakép az Abaújdevecser feletti dombról a Hernád völgyére és a Zempléni-hegységre


Panorámakép Hernádcéce határából a Zempléni-hegység felé

Panorámakép Hernádcéce határából a Zempléni-hegység feléTÚRALEÍRÁSOK

Az alábbiakban megadom a linket mindhárom Országos Kéktúra bejárásom leírásaira napok szerinti bontásban. Az első és második teljesítésem leírásainak elkészítése óta azonban már több, mint egy évtized eltelt, ezek alapján már senki sem induljon el túrára, mert az eltelt időben már több útvonalváltozás is történhetett, illetve a táj jellege is megváltozhatott: erdőket vághattak ki, új erdőtelepítések jelentek meg, stb. Sok esetben ezek már csak kortörténeti emlékek! Azonban már a legújabb, harmadik bejárásom leírásainak elkészítése óta is változhattak a dolgok!


Harmadik bejárás: 2017. április - 2017. május


Második bejárás: 2011. június - 2011. szeptember


Első bejárás: 2006. július
ÚTVONAL

Az oldalon szereplő adatok (diagramok, táblázatok, kmz formátumú útvonal fájl) elkészítésének alapjául szolgáló tracket egy Garmin eTrex Vista HCx típusú turista GPS-szel készítettem, lehetőség szerint a legpontosabban bejárva az Országos Kéktúra jelzett útját. A felmérés időpontjai a következők voltak:

A bejárások az ezekben az időpontokban érvényes Országos Kéktúra útvonalon történtek. Az azóta történt útvonalváltozások miatt az adatbázist frissítettem saját későbbi felméréseim és a http://www.turistautak.hu adatai alapján a 2018. decemberi állapotra.

A GPS-es útvonalfelmérésről módjáról és a kiértékeléséről bővebben a Hogyan készült? fejezetben olvashatsz!

Fontos információk:
Szintmetszet

Az Országos Kéktúra útvonalának szintmetszete a CserehátonTáblázatos adatok
A túraszakasz adatai Pecsételőpontok között
Kezdete Vége Táv Fel Le Táv Fel Le
[km] [m] [m] [km] [m] [m]
Bódvaszilas, letérés a vasútállomásra Rákóczi-barlang pénztára 2,403 5 9 4,076 11 17
Rákóczi-barlang pénztára Bódvarákó, pecsételőpont 1,673 6 8
Bódvarákó, pecsételőpont Martonyi kolostorrom 3,967 240 19 13,659 326 296
Martonyi kolostorrom Aszfaltút Tornabarakonyba 8,197 86 218
Aszfaltút Tornabarakonyba Tornabarakony, gk. templom 1,495 0 59
Tornabarakony, pecsételőhely Rakacaszend, központ 4,344 90 105 4,344 90 105
Rakacaszend, központ Kecske-pad 5,039 177 33 15,702 325 333
Kecske-pad Irota, Talentum vendégház 3,470 14 151
Irota, Talentum vendégház Felsővadász, pecsételőhely 7,193 134 149
Felsővadász, pecsételőhely Nyésta, római katolikus templom 3,384 102 91 5,453 189 175
Nyésta, római katolikus templom Abaújszolnok, Rákóczi utca 2,069 87 84
Abaújszolnok, Rákóczi utca Baktakék, letérés a pecsételőhelyhez 4,991 130 136 4,991 130 136
Baktakék, letérés a pecsételőhelyhez Fancsal, pecsételőhely 3,934 121 95 3,934 121 95
Fancsal, pecsételőhely Abaújdevecser É-i széle 3,163 54 79 9,974 77 139
Abaújdevecser É-i széle 3-as főút keresztezése 1,954 11 38
3-as főút keresztezése Encs, vasúti átjáró 1,291 3 16
Encs, vasúti átjáró Gibárt, letérés az erőműhöz 3,566 9 6
Gibárt, letérés az erőműhöz Hernádcéce, pecsételőhely 4,970 97 67 4,970 97 67
Hernádcéce, pecsételőhely Boldogkőváralja, vasúti mh. 1,462 24 28 1,462 24 28
25. túra: Bódvaszilas - Boldogkőváralja vasúti mh. 68,565 1390 1391

AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRA A CSEREHÁTON: 68,565 km 1390 m 1391 m


A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!