Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra
TARTALOMJEGYZÉK

A Dél-dunántúli Kéktúra új kiírása

Ez a kiírás található a legújabb kiadású (2018. december) igazolófüzetben, és azt ilyen típusú füzetet használókra vonatkozik

A Dél-dunántúli Kéktúra régi kiírása

A 2018-as kiadásnál régebbi (fekete-fehér térképvázlatokat tartalmazó) igazolófüzetet használók számára még ez az érvényes kiírás!
A ROCKENBAUER PÁL DÉL-DUNÁNTÚLI KÉKTÚRA ÚJ KIÍRÁSA

Szerepvállalás

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RPDDK) mindenkori kezelője és kiírója.


Küldetés

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra célja, hogy a jelvényszerző túra résztvevői a rendszeres természetjárás során megismerjék hazánk természeti szépségeit, tájait, lakóinak életét, országunk történelmét, kulturális kincseit.


Útvonal

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra igazolófüzetében vázlatosan ábrázolt útvonalon haladó, a jelölt igazolópontokat érintő, kék sáv jelzésű turistaút a Vas megyei Írott-kőtől a Tolna megyei Szekszárdig vezet. Hossza 543,2 km. A tényleges túratáv, valamint a nyomvonal a füzet kiadását követően az időnként elkerülhetetlen módosítások miatt változhat. Az új nyomvonal kijelölése vagy a nyomvonal megváltoztatása minden esetben a Magyar Természetjáró Szövetség joga és feladata. A mindenkoron aktuális útvonalat a www.kektura.hu oldalon találod.


Igazolópontok

Az útvonalvázlatban bélyegzőszimbólummal jelzett helyek, amelyek megnevezése a bélyegzéssel történő igazolás céljára bekeretezett felületeken olvasható. A bélyegzők helyének pontos leírását a www.kektura.hu oldalon találod meg.


Teljesítési feltételek

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra teljesítése csak gyalogosan, hatéves kortól, tetszőleges irányban haladva, tetszőleges hosszúságú szakaszokra bontva elfogadott. A teljesítés időtartama nincs korlátozva.


A teljesítés igazolása

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra végigjárását a Magyar Természetjáró Szövetség által kiadott eredeti igazolófüzet összes üres négyzetébe történő bélyegzéssel és dátumozással kell igazolni. Minden nevesített négyzetbe a megfelelő, ugyancsak névvel és egyedi grafikável ellátott bélyegzőlenyomatot kell elhelyezni.
Amennyiben ez bármilyen okból kifolyólag nem lehetséges, az adott szakasz bejárását a GYIK-ben megadott módokon igazolhatod.


A teljesítők nyilvántartása

A Magyar Természetjáró Szövetség 1989 óta vezet nyilvántartást a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra teljesítőiről. A sikeres teljesítők nevét, születésének helyét, évét és a teljesítés igazolásának időpontját a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra hivatalos oldalán (www.kektura.hu) jelenítjük meg. Kérjük, amennyiben hozzájárulsz ehhez, a jelvény átvételekor ennek megfelelően nyilatkozz!


A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra jelvénye

Minden igazolt teljesítő térítésmentesen jogosult a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra jelvényére. A jelvényeket a Magyar Természetjáró Szövetség bocsátja ki.TANÁCSOK A TÚRA TELJESÍTÉSÉHEZ

Ki lehet a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra teljesítője?

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát bárki szabadon végigjárhatja, de hivatalos teljesítőjévé, így a sorszámozott kéktúrajelvény jogos birtokosává csak a füzetben szereplő előírások betartásával válhatunk.


Hol kell bélyegezni?

Bélyegezni azokon a helyeken kell, ahol azt az igazolófüzetben a bélyegzésre szolgáló, üresen hagyott négyzetekben jelöljük. Bélyegzéshez a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra egyedi grafikákkal ellátott bélyegzőit használd! Vannak olyan helyek, ahol egymáshoz közel több, azonos grafikájú bélyegzőt is elhelyeztünk. Ezek közül elegendő csak az egyikkel bélyegezned. Az egyforma grafikájú bélyegzőket az útvonalvázlatban vékony vonallal összekapcsolva jelöljük. Ha másféle bélyegzők lenyomataival is színesítenéd a füzetet, lapozz a végére, ahová jegyzetelhetsz is.


Mit vigyek magammal a bélyegzéshez?

Egy tintával kellőképpen átitatott bélyegzőpárnát, mert ez sehol nem része a kihelyezett bélyegződobozoknak. Olyat szerezz be, amelynek legalább 30 x 30 mm a felülete. Legyen náled golyóstoll is, hogy beírhasd a dátumokat a bélyegzőablakokba!


Mi van, ha egy igazolóponton nem lehetséges a bélyegezés?

Amennyiben nem lehetséges a bélyegzés, az adott szakasz bejárásának igazolására azon bélyegzőlenyomatok is alkalmasak lehetnek, amelyek az érintett bélyegzőponthoz legközelebb fekvő helység nevét tartalmazzák. Ugyancsak igazolásul szolgálhatnak azok a dátumozott fényképek, amelyeken az igazolópont és a túrázó egyaránt hitelt érdemlő módon felismerhető.


Dátumot is kell írni a bélyegzőlenyomat mellé?

Igen, a bélyegzőlenyomat mellé a bélyegzés dátumát a megadott helyre be kell írni.


Mit kell tennem, ha megszakítom a túrát valahol?

Amennyiben a túrát egy igazolóponton megszakítod, majd később ugyaninnen folytatod (vagy éppen ide érkezel), az e célra szolgáló második dátumhely kitöltésével igazolhatod ezt, így második bélyegzésre nincs szükség. A túra megszakításának az számít, ha az utat több mint egy nap kihagyás után folytatod.


Egy igazolófüzetben több ember teljesítését is igazolhatom, vagy átadhatom másnak, ha már nem akarom folytatni a teljesítést?

Nem. Minden füzet személyre, névre szóló, így a teljesítés is csak egy személyhez köthető. Teljesítés közben a füzetben szereplő név nem változtatható meg, ezért nem átruházható, nem adható át másnak.


Meddig használhatom a régi füzetem igazolásait, ha időközben újabb füzet jelent meg, avagy az útvonalak módosultak?

A teljesítések igazolását folytathatod a régi füzetedben akkor is, ha időközben új igazolófüzetet adtunk ki. A régebbi kiadású igazolófüzetekben szereplő igazolt (bélyegzett) szakaszt vagy szakaszokat nem kell az időközben esetlegesen megváltozott nyomvonalú, új útvonalon bejárni. Ezeknek a szakaszoknak az igazolásához az új ellenőrző pontokon sem szükséges bélyegezni. A bélyegzőhelyek aktualizált, pontos listáját a www.kektura.hu-n találod.


Hogyan közelítsem meg a túrák helyszínét?

Ha teheted, utazz tömegközlekedéssel! A füzetben megadott szakaszhatárok ugyanis tömegközlekedési szempontból könnyen és jól megközelíthető helyek, ezért javasoljuk, hogy túráidnak ezek legyenek a kezdő- és/vagy végpontjai. Ennek betartása nem kötelező, hiszen a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra bejárását bárhol megszakíthatod, illetve folytathatod, ám a tapasztalatok szerint úgy érdemes tervezni, hogy a túra megszakításának helye egy bélyegzőhelynél legyen.

Az utazás és a szállások igénybevétele során élhetsz a Természetjáró Kedvezménykártya (TEKA) által biztosított kedvezményekkel. További információ: www.termeszetjarokartya.hu


Mit tegyek, ha valamilyen akadályt vagy veszélyt észlelek az RPDDK útvonalán?

Ha valamilyen, az útvonal biztonságos végigjárását befolyásoló akadályt észlelsz (pl. fakitermelés, útelzárás, csapadék okozta erózió, stb.), illetve ha valamelyik bélyegző megrongálódott, eltűnt, arra kérünk, hogy ezt a Magyar Természetjáró Szövetség felé jelezd a bejelentes@termeszetjaro.hu címre küldött elektronikus levélben, a hely és a probléma pontos megjelölésével. A túráid során tapasztalt további észrevételeidet szintén erre a címre küldheted.

Amennyiben a kiíráshoz, a teljesítéshez, vagy az igazoláshoz köthető, ebben a füzetben nem említett kérdésed merülne fel, kérjük, küldd el az nekünk az info@termeszetjaro.hu címre.A ROCKENBAUER PÁL DÉL-DUNÁNTÚLI KÉKTÚRA RÉGI KIÍRÁSA

A túra útvonala: a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra igazoló füzetben vázlatosan feltüntetett nyomvonalon haladó, a Vas megyei Írott-kő-től a Tolna megyei Szekszárdig húzódó, 540 km hosszúságú kék sávval ( kék sáv ) jelzett turistaút.

A túra irányítója: a Magyar Természetjáró Szövetség.

Ellenőrzőpontok: az igazoló füzet vázlatain bélyegzővel jelzett helyek, amelyek megnevezése az igazolás céljára bekeretezett részeknél található meg.

A teljesítés igazolása: az igazoló füzet megfelelő helyére beütött bélyegzéssel, vagy „nyalóka” beragasztással és keltezéssel történik. Valamennyi ellenőrző ponton kell pecsételni, vagy „nyalókát” beragasztani. Ha a kihelyezett bélyegzőt nem lehet elérni, a pontot és személyt együtt ábrázoló, felismerhető fotók szintén igazolásul szolgálhatnak. Egy-egy túraszakasz megszakításakor a befejezést és az újrakezdést is igazolni kell.

A túra teljesítése: történhet csoportosan, vagy egyénileg, hatéves kortól, állampolgárságra való tekintet nélkül, bármely irányba, bármilyen szakaszokra bontva, gyalog vagy sível (vegyesen is). A túra időpontja és időtartama tetszőleges. A túra többször is teljesíthető.

A teljesítés ellenőrzését és igazolását az MTSZ Kéktúra Szakbizottsága végzi, majd a jelvény kiadásáról is intézkednek.
A teljesítés ellenőrzéséhez az eredeti füzet beküldése szükséges. Fénymásolt füzet nem elfogadható.

Túra útvonalát sem a megyei bizottságok/szövetségek, sem egyéb szervek, szervezetek, illetve egyének nem változtathatják meg. Az ilyen irányú javaslatokat, vagy igényeket az MTSZ Kéktúra Szakbizottságához kell eljuttatni.TANÁCSOK A TÚRA TELJESÍTÉSÉHEZ

A korábbi RP-DDK igazoló füzetben megadott útvonal és ellenőrzőpont kiírás alapján már bejárt és igazolt (bélyegzett) útvonalszakaszt nem kell a megváltozott új útvonalon ismét bejárni és az új ellenőrző pontokon bélyegezni. Ugyanakkor a már megváltozott, illetve megszüntetett útvonalszakaszon most már nem ajánlatos elindulni, mert egyrészt nincs a helyszínen bélyegző, illetve „nyalóka” – a továbbiakban bélyegző – másrészt az útvonal elzárt, tiltott területen haladhat, vagy egyéb okok miatt nem járható.

Bélyegezni azon a helyen (község, vasútállomás, turista- és erdészház, stb.) kell, ahol azt a füzet megfelelő bekeretezett rovata előírja.

Bélyegzésként az MTSZ által kiadott bélyegzők lenyomata, továbbá vasútállomásokon a MÁV bélyegzése szükséges. Megfelelő igazolás ezen kívül bármilyen bélyegzőlenyomat, amelyen az adott település (hely) neve szerepel.

Az RP-DDK útvonalán több ellenőrző ponton un. „nyalóka” található, azonban bélyegzőpárnát ajánlatos a túrákra magunkkal vinni, mert a kihelyezett MTSZ Kéktúra bélyegzők festékellátása nem biztosítható.

A túramozgalom teljesítése csak a megadott módon igazolható, GPS-szel rögzített trekk erre a célra nem alkalmas.

Mivel az útvonalon előfordulhatnak változások, és a füzet ilyen szempontból történő folyamatos javítása megoldhatatlan, javasoljuk, túrára indulás előtt tájékozódjon Szövetségünk honlapján (www.mtsz.org) és a www.turistautak.hu weboldalon.

Amennyiben elháríthatatlan akadályoztatás miatt a kijelölt útvonalon nem lehet végigmenni (pl. bányaművelés, fakitermelés, csapadék okozta erózió, stb.) kérjük, hogy ezt az MTSZ Kéktúra Szakbizottságának haladéktalanul jelezzék, pontos helymegjelöléssel.

Ugyancsak kérjük, hogy a túrák során tapasztalt hiányosságokat, gondokat, az MTSZ Kéktúra Szakbizottságával közöljék, lehetőleg írásban.A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!