Alföldi Kéktúra


MEGVÁLTOZOTT AZ ALFÖLDI KÉKTÚRA KIÍRÁSA!

Tehát a meghirdetése óta eltelt nagyjából harminc év után megváltozott az Alföldi Kéktúra kiírása. Ez persze így túl egyszerű lenne, a helyzet ennél kissé bonyolultabb! A Magyar Természetjáró Szövetség (továbbiakban: MTSZ), az Alföldi Kéktúra „gazdája” 2020. március 23-án egy újfajta AK igazolófüzetet jelentetett meg, és ebben már egy új kiírás található. Ezzel kapcsolatban ide is betenném az MTSZ honlapján megjelent közleményt. A közlemény alapján mindkét kiírás érvényben marad: a régi füzettel teljesítőknek a régi kiírás szabályait kell követniük továbbra is, az új füzettel kéktúrát járóknak pedig már az új szabályok szerint kell a teljesítést végezni. A következőkben szó szerint közlöm az MTSZ közleményét, valamint az Alföldi Kéktúra új és régi kiírását.


TARTALOMJEGYZÉK

Az MTSZ közleménye

Kérek minden kéktúrázót, figyelmesen olvassa át a következő fejezetet és a rá vonatkozó kiírás szerint járja az Alföldi Kéktúrát! Nagyon fontos, hogy az igazolófüzetében a pecsételések és dátumozások feleljenek meg a kiírásban foglaltaknak, így a füzetek értékelésre való leadásánál sok felesleges komplikációtól kímélheti meg magát!

Az Alföldi Kéktúra kiírása az új típusú igazolófüzetet használók számára

Ez a kiírás azokra vonatkozik, akik a 2020 márciusában, illetve ez után megjelent igazolófüzetekkel járják a kéktúrát

Az Alföldi Kéktúra kiírása a régi típusú igazolófüzetet használók számára

Ez a régi kiírás pedig azon kéktúrázókra vonatkozik, akik még bármelyik régebbi kiadású igazolófüzettel járják az Alföldi Kéktúra útvonalátAZ MTSZ KÖZLEMÉNYE AZ ALFÖLDI KÉKTÚRÁT JÁRÓKHOZ

Az Alföldi Kéktúra igazolófüzetének és útvonalának megújulása egy hosszú hónapok alatt végzett, összetett és minden részletre kiterjedő szakmai munkának az eredménye, amelyre nagyon büszkék vagyunk! Most azonban mégsem arra buzdítunk benneteket, hogy húzzátok fel a túrabakancsot, és irány Petőfi szülőhazája! Nem. Arra kérünk benneteket, hogy a hazánkban érvényben lévő járványügyi intézkedéseket tartsátok be és maradjatok otthon! Ez most a legtöbb, amit tehetünk önmagunkért, a családunkért és a közösségért. A természet megvár, addig is tervezgessetek, gyűjtsetek ötleteket a termeszetjaro.hu és a Turista Magazin túraajánlatai közül.

Az Alföldi Kéktúra új igazolófüzetének megjelenésével egy időben a kiírásában is történnek változások, amelyeket az alábbi összefoglalóban osztunk meg Veletek.

Az Alföldi Kéktúra új igazolófüzete 2020. március 23-ától megvásárolható a

Az igazolófüzet ára 1990 Ft, Természetjáró Kedvezménykártyával (TEKA) azonban csak 1592 Ft.

10 pontban összegyűjtöttük az új és a régi igazolófüzetre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat:

  1. Az Alföldi Kéktúrán 2019-ben végzett karbantartási munkálatok eredményeként az útvonal szakaszolása megváltozott. A korábbival ellentétben a teljes túratáv 13 (közel egyforma hosszúságú) szakaszra lett felosztva, amely így a túrázók szempontjából optimálisabb, közlekedési csomópontokhoz igazított, természeti látnivalókban és kulturális értékekben egyaránt gazdag nyomvonalon halad.
  2. Az útvonalon a bélyegzőhelyek száma 20-szal bővült (Pörböly, Ólom-hegy, Császártöltés, Kis Keceli út, Jánostelek, Rúzsa-fa, Ördöngös, Túrkeve, Folyás-ér, Begécsi-víztároló, Szilaspuszta, Belec, Szentpéterszeg, Bojt, Pipóhegy, Fancsika, Petőrészi-kilátó, Gút, Rétközberencs, Karos), valamint 3 helyen változott a bélyegzőgumi lenyomata: Bárányfok (AKPH_02), Ligeti-földek (Álmosd régi bélyegzőjét váltja ki, AKPH_49_02), Felsőberecki (Alsóberecki régi bélyegzőjét váltja ki, AKPH_67).
  3. A fentiek már szerepelnek az új igazolófüzetben, és a bélyegzőhelyek a Magyar Természetjáró Szövetség honlapján (www.mtsz.org) találjátok a „Kéktúrák bélyegzőhelyeinek aktuális táblázata” című hírben.
  4. A régi igazolófüzetek továbbra is érvényesek, a használatukkal kapcsolatos feltételek nem változnak, cseréjükre éppen ezért nincsen szükség.
  5. Az Alföldi Kéktúra teljesítésének igazolása a régi és az új igazolófüzet együttes használatával is történhet. Ebben az esetben mindkét kiadványra szüksége lesz majd a teljesítést ellenőrző kollégáinknak.
  6. A 2020. március 23-a után ellenőrzésre leadott, régi és/vagy új igazolófüzetek tulajdonosai sikeres teljesítés esetén az elismerő oklevél mellett térítésmentesen jutnak hozzá az Alföldi Kéktúra egyedi jelvényéhez.
  7. Az új igazolófüzetben a megszakított és újrakezdett túrák esetében mindössze egyszer szükséges bélyegezni, de mindkét dátumot fel kell tüntetni az erre kijelölt helyen. A régi kiadványokban a korábban bevett gyakorlat továbbra sem változik: megszakítás és újrakezdés esetén marad a kettős bélyegzés és dátumozás.
  8. A régi kiadványokhoz online letölthető pótlapot biztosítunk, hogy az új bélyegzőhelyek igazolásai is elférjenek a füzetben. Ezt cikkünk csatolmányaként megtaláljátok.
  9. Az Alföldi Kéktúra nyomvonalváltozásait megelőzően bejárt és igazolt szakaszokat nem kell ismét felkeresni, illetve nem kell újból bélyegezni.
  10. A kerékpárral történő teljesítés az új igazolófüzetben már nem, a használatban lévő régi füzetek esetében ugyanakkor még elfogadható.

2020. március 23. és 2021. január 1. között úgynevezett türelmi időszak áll rendelkezésre mind a teljesítést ellenőrző kollégáink, mind a kéktúrázók érdekében. Ez a pár hónap lehetőséget biztosít mindenkinek a változások és újdonságok megismerésére.

Az új igazolófüzet tartalmi adatait (nyomvonal, bélyegzőhelyek) a szerkesztés lezárásának (2020. január) időpontjában ismert állapot szerint rögzítettük. Ennek megfelelően az addig ismert változásokat már tartalmazza, a későbbiek pedig a soron következő kiadásokban szerepelnek majd. Az aktuális állapot megtalálható a www.kektura.hu oldalon.

A felmerült kérdéseiteket a bejelentes@termeszetjaro.hu ímélcímre várjuk.MTSZ Országos Központ

Cikk első megjelenése: 2020-03-23 13:03
AZ ALFÖLDI KÉKTÚRA ÚJ KIÍRÁSA
(a 2020. március 23-án kiadott új típusú igazolófüzetből átvéve)

Szerepvállalás

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) az Alföldi Kéktúra (AK) mindenkori kezelője és kiírója.

Küldetés

Az Alföldi Kéktúra célja, hogy a jelvényszerző túra résztvevői a rendszeres természetjárás során megismerjék hazánk természeti szépségeit, tájait, lakóinak életét, országunk történelmét, kulturális kincseit.

Útvonal

Az Alföldi Kéktúra igazolófüzetében vázlatosan ábrázolt útvonalon haladó, a jelölt igazolópontokat érintő, kék sáv jelzésű turistaút a Tolna megyei Szekszárdtól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyig vezet. Hossza mintegy 860 km. Berettyóújfalu és Hencida között autópálya-építés miatt 2020-ban ideiglenes nyomvonalon halad: Bojt, Kismarja és Nagykereki igazolópontjait nem érinti. A tényleges túratáv, valamint a nyomvonal a füzet kiadását követően az időnként elkerülhetetlen módosítások miatt változhat. Az új nyomvonal kijelölése vagy a nyomvonal megváltoztatása minden esetben a Magyar Természetjáró Szövetség joga és feladata. A mindenkoron aktuális útvonalat a www.kektura.hu oldalon találod.

Az Alföldi Kéktúra részletes útvonala

Az Alföldi Kéktúra 2020-ben kiadott igazolófüzetének borítója
A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható


Igazolópontok

Az Útvonalvázlatban bélyegzőszimbólummal jelzett helyek, melyek megnevezése a bélyegzéssel történő igazolás számára bekeretezett felületeken olvasható. A bélyegzők helyének pontos leírását a www.kektura.hu oldalon találod meg.

Teljesítési feltételek

Az Alföldi Kéktúra teljesítése gyalogosan, hatéves kortúl, tetszőleges irányban haladva, tetszőleges hosszúságú szakaszokra bontva elfogadott. A teljesítés időtartama nincs korlátozva.

A teljesítés igazolása

Az Alföldi Kéktúra végigjárását a Magyar Természetjáró Szövetség által kiadott eredeti igazolófüzet összes üres négyzetébe történő bélyegzéssel és dátumozással kell igazolni. Minden nevesített négyzetbe a megfelelő, ugyancsak névvel és egyedi grafikával ellátott bélyegzőlenyomatot kell elhelyezni.
Amennyiben ez bármilyen okból kifolyólag nem lehetséges, az adott szakasz bejárását a GYIK-ben megadott módon igazolhatod.

A teljesítők nyilvántartása

A Magyar Természetjáró Szövetség 2002 óta vezet nyilvántartást az Alföldi Kéktúra teljesítőiről. A sikeres teljesítők nevét, születésének helyét, és a teljesítés igazolásának időpontját az Alföldi Kéktúra hivatalos oldalán (www.kektura.hu) jelenítjük meg. Kérjük, amennyiben hozzájárulsz ehhez, a jelvény átvételekor ennek megfelelően nyilatkozz!

Az Alföldi Kéktúra jelvénye

Minden igazolt teljesítő térítésmentesen jogosult az Alföldi Kéktúra jelvényére. A jelvényeket a Magyar Természetjáró Szövetség bocsátja ki.


GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK (GYIK)

Ki lehet az Alföldi Kéktúra teljesítője?

Az Alföldi Kéktúra útvonalát bárki szabadon végigjárhatja, de hivatalos teljesítővé, így a kéktúrajelvény jogos birtokosává csak a füzetben szereplő előírások betartásával válhatunk.

Hol kell bélyegezni

Bélyegezni azokon a helyeken kell, ahol azt az igazolófüzetben a bélyegzésre szolgáló, üresen hagyott négyzetekben jelöljük. Bélyegzéshez az Alföldi Kéktúra egyedi grafikákkal ellátott bélyegzőit használd! Vannak olyan helyek, ahol egymáshoz közel több, azonos grafikájú bélyegzőt is elhelyeztünk. Ezek közül elegendő csak az egyikkel bélyegezned. Az egyforma grafikájú bélyegzőket az útvonalvázlatban vékony vonallal összekapcsolva jelöljük. Ha másféle bélyegzők lenyomataival is színesítenéd a füzetet, lapozz a végére, ahová jegyzetelhetsz is.

Mit vigyek magammal a bélyegzéshez?

Egy tintával kellőképpen átitatott bélyegzőpárnát, mert ez sehol nem része a kihelyezett bélyegződobozoknak. Olyat szerezz be, amelynek legalább 30 x 30 mm a felülete. Legyen nálad golyóstoll is, hogy beírhasd a dátumokat a bélyegzőablakokba.

Az Alföldi Kéktúra részletes útvonala

Egy oldalpár az Alföldi Kéktúra 2020-ben kiadott igazolófüzetéből
A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható


Mi van, ha egy igazolóponton nem lehetséges a bélyegezés?

Amennyiben nem lehetséges a bélyegzés, az adott szakasz teljesítésének igazolására azon bélyegzőlenyomatok is alkalmasak lehetnek, amelyek az érintett bélyegzőponthoz legközelebb fekvő helység nevét tartalmazzák. Ugyancsak igazolásul szolgálhatnak azok a dátumozott fényképek, amelyeken az igazolópont és a túrázó egyaránt hitelt érdemlő módon felismerhető.

Dátumot is kell írni a bélyegzőlenyomat mellé?

Igen, a bélyezőlenyomat mellé a bélyegzés dátumát a megadott helyre be kell írni.

Mit kell tennem, ha a túrát megszakítom valahol?

Amennyiben a túrát egy igazolóponton megszakítod, majd később ugyaninnen folytatod (vagy éppen ide érkezel), az e célra szolgáló másik dátumhely kitöltésével igazolhatod ezt, így második bélyegzésre nincs szükség. A túra megszakításának az számít, ha az utat több mint egy nap kihagyás után folytatod.

Egy igazolófüzetben több ember teljesítését is igazolhatom, vagy átadhatom másnak, ha már nem akarom folytatni a teljesítést?

Nem. Minden füzet személyre, névre szóló, így a teljesítés is csak egy személyhez köthető. Teljesítés közben a füzetben szereplő név nem változtatható meg, ezért nem átruházható, nem adható át másnak.

Meddig használhatom a régi füzetem igazolásait, ha időközben újabb füzet jelent meg, avagy az útvonalak módosultak?

A teljesítés igazolását folytathatod a régi füzetedben akkor is, ha időközben új igazolófüzetet adtunk ki. A régebbi kiadású igazolófüzetekben szereplő igazolt (bélyegzett) szakaszt vagy szakaszokat nem kell az időközben megváltozott nyomvonalú, új útvonalon bejárni. Ezekenek a szakaszoknak az igazolásához az új ellenőrző pontokon sem szükséges bélyegzni. A bélyegzőhelyek aktualizált, pontos listáját a www.kektura.hu-n találod.

Hogyan közelítsem meg a túrák helyszínét?

Ha teheted, utazz tömegközlekedéssel! A füzetben megadott szakaszhatárok ugyanis tömegközlekedési szempontból könnyen és jól megközelíthető helyek, ezért javasoljuk, hogy túráidnak ezek legyenek kezdő- és/vagy végpontjai. Ennek betartása nem kötelező, hiszen az Alföldi Kéktúra bejárását bárhol megszakíthatod, illetve folytathatod, ám a tapasztalatok szerint úgy érdemes tervezni, hogy a túra megszakítási helye egy bélyegzőhelynél legyen.

Az utazás és szállások igénybevétele során élhetsz a Természetjáró Kedvezménykártya (TEKA) által biztosított kedvezményekkel. További információ: www.termeszetjarokartya.hu.

Mit tegyek, ha valamilyen akadályt, vagy veszélyt észlelek az AK útvonalán?

Ha valamilyen, az útvonal biztonságos bejárását befolyásoló akadályt észlelsz (pl. fakitermelés, útelzárás, csapadék okozta erózió stb.), illetve ha valamelyik bélyegző megrongálódott, eltűnt, arra kérünk, hogy azt a Magyar Természetjáró Szövetség felé jelezd a bejelentes@termeszetjaro.hu címre küldött elektronikus levélben, a hely és a probléma pontos megjelölésével. A túráid során tapasztalt további észrevételeidet szintén erre a címre küldheted.

Amennyiben a kiíráshoz, a teljesítéshez vagy az igazoláshoz kapcsolódó, ebben a füzetben nem említett kérdésed merülne fel, kérjük, küldd azt el nekünk az info@termeszetjaro.hu címre.


AZ ALFÖLDI KÉKTÚRA RÉGI KIÍRÁSA

A túra útvonala: a túrához kiadott „Az Alföldi Kéktúra útvonala és igazolófüzete” című kiadvány (a továbbiakban füzet vagy igazoló füzet) térképein feltüntetett nyomvonalon haladó, a Tolna megyei Szekszárdtól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyig húzódó, 849 km hosszúságú, kék sávval kék sáv jelzett turistaút.

A túra irányítója: a Magyar Természetjáró Szövetség.

Ellenőrzőpontok: az igazoló füzet térképein bélyegzővel jelzett helyek, amelyek megnevezése az igazolás céljára bekeretezett részeknél található meg.

A teljesítés igazolása: az igazoló füzet megfelelő helyére beütött bélyegzéssel és keltezéssel történik. Valamennyi ellenőrző ponton kell pecsételni. Amennyiben a bélyegző nem elérhető, a pontot és személyt együtt ábrázoló, felismerhető fotók szintén igazolásul szolgálhatnak. Egy-egy túraszakasz megszakításakor a befejezést és az újrakezdést is igazolni kell.

Az Alföldi Kéktúra részletes útvonala

Az Alföldi Kéktúra 2020-ben kiadott igazolófüzetének borítója
A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható

A túra teljesítése: hatéves kortól bárki, bármely irányba, bármilyen szakaszokra bontva, gyalog, sível, vagy kerékpárral (vegyesen is) teljesítheti. A túra időpontja és időtartama tetszőleges. A túra többször is teljesíthető.
Az útvonal végigjárása után az igazoló füzetet a Magyar Természetjáró Szövetség Kéktúra Szakbizottságához (elsősorban), vagy a területileg illetékes természetbarát szövetséghez/bizottsághoz (másodsorban) kell eljuttatni, ahol a teljesítést ellenőrzik, igazolják és a jelvény kiadásáról intézkednek.

A teljesítés ellenőrzéséhez az eredeti füzet beküldése szükséges. Fénymásolt füzet nem elfogadható.

A túra útvonalát sem a megyei bizottságok/szövetségek, sem egyéb szervek, szervezetek, illetve egyének nem változtathatják meg. Az ilyen irányú javaslatokat, vagy igényeket az MTSZ Kéktúra Szakbizottságához kell eljuttatni.

Jó időt és jó túrázást kívánunk!TANÁCSOK A TÚRA TELJESÍTÉSÉHEZ

A túrák tervezéséhez érdemes átnézni az Alföldi Kéktúra útvonalhosszak c. PDF fájlt, amely a füzetnél sokkal részletesebben (méter pontosan) leírja az egyes szakaszok hosszait.

A túra tetszőleges szakaszolásban és irányban teljesíthető. Ez azt is jelenti, hogy a túrát nem kötelező ott folytatni, ahol az előző szakaszt a túrázó lezárta.

Bélyegezni azon a helyen (község, vasútállomás, turista- és erdészház, stb.) kell, ahol azt az igazoló füzet megfelelő bekeretezett rovata előírja.

Az Alföldi Kéktúra részletes útvonala

Egy oldalpár az Alföldi Kéktúra 2012-ben kiadott igazolófüzetéből
A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható

Bélyegezésként az MTSZ által kiadott bélyegzők lenyomata, továbbá vasútállomásokon a MÁV bélyegzése szükséges. Megfelelő igazolás ezen kívül bármilyen bélyegző lenyomata, amelyen az adott település (hely) neve szerepel, valamint a sorszámozott TKM bélyegzők is.

A túrákra ajánlatos bélyegzőpárnát vinni magunkkal, mert a kihelyezett MTSZ Kéktúra bélyegzők festékellátása nem biztosítható.

Kérünk mindenkit, hogy a bélyegzőlenyomatok beszerzése során sehol ne lépjenek fel követelő, sürgető, arrogáns módon, mert abból már több helyen probléma adódott, s néhány esetben a továbbiakban nem kívánták az AK bélyegzőt fogadni.
Tudomásul kell vennie mindenkinek, hogy a bélyegző kezelése szívességből és nem kötelességből történik.

A túramozgalom teljesítése csak a megadott módon igazolható, GPS-szel rögzített trekk erre a célra nem alkalmas.

Amennyiben elháríthatatlan akadályoztatás miatt a kijelölt útvonalon nem lehet végigmenni (pl. bányaművelés, fakitermelés, csapadék okozta erózió, kerítés, stb.) kérjük, hogy ezt az MTSZ Kéktúra Szakbizottságának pontos helymegjelöléssel, haladéktalanul jelezzék.

Ugyancsak kérjük, hogy a túrák során tapasztalt hiányosságokat, gondokat, az MTSZ Kéktúra Szakbizottságával – lehetőleg írásban – közöljék.

Mivel az útvonalon továbbra is előfordulhatnak változások, és a füzet ilyen szempontból történő folyamatos javítása megoldhatatlan, javasoljuk, túrára indulás előtt tájékozódjon Szövetségünk honlapján (mtsz.org) és a www.turistautak.hu weboldalon.

Érdemes megnézni a honlapon az Alföldi Kéktúrához kapcsolódó linkgyűjteményt is.A fenti szöveg a Magyar Természetjáró Szövetség honlapjának Alföldi Kéktúra oldalairól lett átvéve. Ezen az oldalon még számos hasznos információt találhattok, érdemes ellátogatni oda.
A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!