UGRÁS AZ ELŐZŐ ALBUMRA FEL A TARTALOMJEGYZÉKRE58. túra:
Füzér - Hollóháza


Túraleírás

Füzérről felkapaszkodunk a Várhegy oldalába a parkolóhoz vezető keskeny, kanyargós aszfaltúton, majd kitérőt teszünk a várba. A parkolóba visszatérve a Vár-forrás mellett kapaszkodunk fel már a kéktúra útvonalán a Senyánszki-rétre, majd a Magas-hegy oldalában szintező gyalogúton indulunk tovább. Befordulva az Alsó-patak völgyébe újra kezdődik a kaptató, ezen érünk fel a Csataréti vadászházhoz. Pihenünk a háznál, majd nagyon meredeken felkaptatunk a Kakas-bérc nyergébe, ahol egy kis időre megenyhül a meredek emelkedő. Miután kifújtuk magunkat, tovább kapaszkodunk a Nyársasok oldalában a Kis-Milicre. A kéktúra útvonaláról pár lépés letéréssel felkeressük a hegytetőn álló kilátót, ahonnan belátható az egész Hegyköz és lelátni Füzérre és a várra is. A Kis-Milicről már csak pár perc séta a Nagy-Milic 893 méter magas csúcsa. Innen már szinte folyamatosan ereszkedünk, először gyalogösvényen, később erdei földutakon a Lászlótanyáról Hollóházára vezető aszfaltútig. Rátérünk erre az útra, a Bodó-réten megállunk pecsételni az esőbeállóra szerelt kéktúra bélyegzővel, majd az útról letérve ereszkedünk tovább. Később még keresztezzük ezt az utat, majd a Hollóháza feletti elhanyagolt kaszálókon átvágva érkezünk meg a faluba. Elsétálunk a faluban a buszfordulóig, ahol a kéktúra emlékműnél fejezzük be az Országos Kéktúra bejárásunkat. A mai napi, befejező túránk 13,6 km hosszú, 625 m szintemelkedéssel.

Füzér központjából indulva utolsó túranapunkra elhaladunk a falu tájháza mellett. A mestergerendájába vésett évszám szerint 1879-ben épült.
A meredeken emelkedő Szabadság úton kaptatunk fel a felettünk trónoló vár parkolójához vezető keskeny aszfaltútra. Ezen a ponton nagyjából 380 méter magasan lehetünk, felettünk több, mint 120 méterrel áll a vár a hegytetőn! Ez annyi, mintha a Duna rakpartjáról pillantanánk fel a Gellért-hegyre!
Lihegve érkezünk fel vár parkolójába a kanyargós aszfaltúton, és pillantjuk meg az itt álló vendéglő épületét. Ezt a vár rekonstrukciójával együtt építették, ekkor bővítették és aszfaltozták le a parkolót is. Innen mi ösvényeken indulunk tovább a Nagy-Milic felé, de érdemes megtennünk a várhoz vezető kitérőt a piros sáv és később a kék rom jelzéseket követve. Itt nagyjából még negyven méterrel lehetünk a vár alatt.
Még a rekonstrukció előtt jártam utoljára fenn a várban, ezért a mostani állapotáról nem tudok képeket mutatni, csak a falakról nyíló kilátásra szorítkozom. Dél felé tekintve a Hegyköz dimbes-dombos táján túl a Sátoros-hegyek állnak a távolban.
Füzér falu éppen a Várhegy tövében terül el.
Kissé távolabb tekintve a Zempléni-hegység fő vonulata kerül látótérbe. Három napja jártunk arrafelé, amikor Regécről túráztunk át Makkoshotykára.
Észak felé a Nagy-Milicre nyílik pompás kilátás. Oda fogunk felkapaszkodni, miután visszatérünk az Országos Kéktúra útvonalára.
A vár parkolójából továbbindulva meredeken kapaszkodni kezdünk a Szántó-hegy és a Magas-hegy közötti nyeregben fekvő Senyánszki-rétre. Közben elhaladunk a Vár-forrás csurgói mellett.
A Senyánszki-rétre felérve a Magas-hegy oldalában folytatjuk az utunkat egy széles, sétányszerű, szintező úton.
A gyalogút folyamatosan az erdőben halad, csak időnként nyílik szűk kitekintés a lombok között. Egy ilyen ponton pillanthatjuk meg délkelet felé a völgyben fekvő Pusztafalut. A falu mögött a Hársas-hegy (619 m), Bába-hegy (581 m) kettőse tűnik fel.
Egy kis zoommal már jól láthatóak a háztetők és a templomtorony. Sajnos a képet éppen a még alacsonyan járó nappal szemben készítettem.
Később a hegyoldalban szintező gyalogút erdei szekérúttá szélesedik és lassan balra fordul az Alsó-patak völgyébe.
Itt már mélyen benn járunk az Alsó-patak mindig árnyas völgyében. Utunk addig szintezik, míg a völgy alja fel nem emelkedik hozzánk, akkor keresztezzük a képen is látható átereszen és újra kezdődik a hegymászás, de a völgy túlsó oldalában.
Ennek a kaptatónak a vége a Csataréti vadászháznál van, itt térünk le az erdőgazdasági útról, hogy ösvényeken folytassuk a kapaszkodást. Itt nem árt megállni egy kis pihenőre, hiszen a Nagy-Milicre felvezető nagyon meredek kaptató itt kezdődik, rögtön a vadászház mögött.
A túrázók által jól kitaposott ösvény a kapaszkodó első szakaszában mintegy 60-70 métert emelkedve felvezet a Kakas-bérc gerincére, ahol az emelkedés pár percre véget ér.
Az igazi meredek kaptató azonban csak itt kezdődik! A következő nagyjából 600 méteren ugyanis mintegy 80 métert emelkedik alattunk a túraösvény!
Közvetlenül a Kis-Milic csúcsa alatt fordul a gyalogút hirtelen balra és kezd szintezni a hegyoldalban. Innen azonban már egy nagyon rövid kapaszkodással felérhetünk a tetőre, a 2016-ban épített kilátóhoz.
A toronyból dél felé, a Hegyközre és Füzér várára nyílik szép kilátás. Itt akár pihenhetünk is egy sort a kilátásban gyönyörködve, hiszen a kaptató végére érünk, innen már csak egy kényelmes séta a Nagy-Milic csupár pár méterrel magasabb csúcsa.
Egy jó távcsővel még Füzér várát is alaposan megnézhetjük. Itt már majdnem 400 méterrel vagyunk magasabban, mint az újjáépített várfalak!
A Kis-Milic és a Nagy-Milic közötti pár száz lépésnyi távolság nagy részét a magyar-szlovák határon vezető Határnyiladékban tesszük meg a fehérre meszelt jelzőköveket követve. Pár méter lejtés után egy kis kapaszkodó jön, aztán már fenn is állunk a 893 méter magas hegytetőn.
A hegytető tisztását körbeveszik az erdő fái, onnan semmilyen kilátás sem nyílik semerre. Az egyszerű betonobeliszk melletti tájékoztató tábla a szlovák Slanec és Füzér közötti határátlépést jelöli, ugyanis innen már szlovák jelzéssel ellátott turistaút is indul észak felé.
Mi azonban maradunk a Határnyiladékban, ami a hegytetőn derékszögben délnyugat felé fordul, és pár száz lépést még ott teszünk meg a gyalogúton.
Később rátérünk egy kényelmesen ereszkedő, jól járható erdőgazdasági dózerútra, ezen ereszkedünk sokáig a Nagy-Milicről. Ebből az irányból sokkal könnyebben meg lehet mászni a hegytetőt!
Az ereszkedő dózerúton készült ez a kép is.
Nagyjából fél óra alatt ereszkedünk le a hegyoldalban a Lászlótanyáról Hollóházára vezető keskeny erdei aszfaltútra. Erre rátérve pár perc alatt a kijutunk a Bodó-rét ligetes mezejére.
A Bodó-rétről észak-északnyugat felé nyílik kilátás, a távolban még Kassa házai is feltűnnek!
Egy jó távcsővel még a távoli város házai is kivehetőek! A bodó-réti esőbeállónál ne felejtsünk el pecsételni a kihelyezett kéktúra bélyegzővel!
A Bodó-rét után lefordulunk a műútról, erdei ösvényeken ereszkedünk le a Dög-tér és a Sarjános-rét elvadult kaszálóira, majd a Magas-tető oldalában futó erdei szekérúton indulunk tovább. Itt már Hollóháza felett járunk a hegyoldalban, de nem látjuk a házakat a lomok miatt, csak a falu zajai szűrődnek fel hozzánk.
Végül az erdőből kiérve megpillantjuk magunk előtt Hollóházát.
Az erdőszélről már pár perc alatt elsétálhatunk Hollóháza autóbuszfordulójába, ahol elérjük az Országos Kéktúra keleti végpontját. Itt ér hát véget, ennél a kis emlékműnél a legfrissebb mérések szerint 1160 km-es turistaút!
Alul, a nagyobbik bronztáblán az Országos Kéktúra hazánkat átszelő útvonala látható a hivatalos túrafelosztással.
Az emlékmű felső részén lett elhelyezve a kéktúra jelvény stilizált (és persze alaposan felnagyított) képe, amelyet mindenki megkaphat, amennyiben igazoltan (végigpecsételve azt) végigjárta az útvonalat.
Ezen a képen a 75 literes Adventurer hátizsákom látható a sátorral és a polifoam derékaljammal, valamint a túrabotjaimmal, ahogy a harmadik Országos Kéktúra bejárásom végén nekitámasztottam azokat az emlékmű mellett álló, az útvonal hosszára utaló, 1160 km-t mutató kilométerkőnek. A kilométerkő hátsó oldalára természetesen 0 km van felfestve, szimbolizálva azt, hogy az útvonalnak ez lehet a kezdő- és a végpontja is. Mi itt fejezzük be az Országos Kéktúra végigjárását.


-hörpölin-


UGRÁS AZ ELŐZŐ ALBUMRA FEL A TARTALOMJEGYZÉKRE


  View My Stats