Kéktúrázás és koronavírus
2020. március 15.

Néha rá szoktam nézni a honlap statisztikájára és pár napja egy érdekes dolgot vettem észre benne. Általában a márciusi hónapot a látogatottság enyhe, de folyamatos emelkedése jellemezi, hiszen a hóvirághoz hasonlóan ilyenkor szoktak a kéktúrázók is nagy tömegben előbújni – ha nem is a földből, de a kényelmes, meleg lakásaikból – és feltűnni az erdőkben. Azonban most, amikor ránéztem a statisztikára, egyből a szemembe ötlött a látogatottság drámai visszaesése. Nem kell messzire menni az okok keresésében, hiszen a koronavírus járvány hazai megjelenése pontosan egybeesett a látogatók számának csökkenésével!

Mondhatnánk azt, hogy mindenkinek a legkisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy a honlapon szörfölgessen és a túraleírások között szemezgessen valamilyen úti célt keresve magának, de szerintem ez nem ilyen egyszerű! Az alábbi táblázatban az elmúlt nyolc év márciusi napjaira számolt átlaglátogatottságot láthatjátok (lila oszlop) összehasonlítva az idei, márciusi látogatók számával (sötétkék oszlop). Látható, hogy az átlaghoz képes nagyon jó kezdés után a látogatók száma erősen visszaesett. Próbáljunk ennek a trendnek is a mélyére nézni!

Márciusi honlaplátogatottság

Márciusi honlaplátogatottság. Lila színnel a 2012 és 2019 közötti márciusi napi átlag, kékkel az idei látogatottság látható.

Úgy gondolom, nagyon sokan nézzük a televíziós hírműsorokat és netes hírportálokat (politikai beállítottságtól függően természetesen más-más lapokat és adásokat, de ebbe ne mélyedjünk bele), és azokból próbálunk tájékozódni és levonni a következtetéseinket. Nekünk itt Európa közepén kis szerencsénk volt eddig, más országokban már régebben kitört a járvány, nálunk csupán pár napja jelentek meg az első esetek. Ilyenkor adja magát matematikai szóval élve az extrapolálás, vagyis a külföldi adatok ismeretében való előre gondolkodás.

Kínában tört ki a járvány az újév első napjaiban, ott úgy néz ki, most kezd normalizálódni a helyzet, két és fél hónappal később. Ezt valószínűleg a drákói intézkedéseknek és az azonnal bevezetett karanténnak köszönhetik. A kontinensnyi ország egyszerre cselekedett, szigorú rendeleteket hoztak, és ennek meg is lett az eredménye! Ha okosan cselekszünk, nálunk is lehet ilyen a menetrend. Tehát extrapolálva a kínai eseményeket optimális esetben talán május vége felé törhet meg a járvány lendülete idehaza.

Nyugat-Európában még felfutóban van a megbetegedések száma, nem látszik még a remény sem arra, hogy a fertőzések száma csökkenjen. Ráadásul az európai országok nem összehangoltan cselekednek, a vészhelyzeti terveiket sem hangolták össze, sok helyen látszik az ad hoc döntésekből származó összevisszaság. Általánosságban elmondható, hogy nálunk sem jobb a helyzet, általában a szakértelem helyett itt is a politika irányít, tehát nálunk is elhúzódó válságra lehet számítani. Ebből következően a kínai két és fél hónapot nyugodtan megduplázhatjuk, és nyár vége előtt nem várhatunk javulást!

Nagyon sokan végigjárhattuk ezt a gondolatmenetet, ennek megfelelően cselekszünk. Most a legfontosabb a családunk, a szeretteink védelme. És ha ezt a legkönnyebben úgy tehetjük meg, hogy visszabújunk a biztonságosnak vélt csigaházainkba, akkor ezt tesszük. És ez nem csak a számunkra jó, hanem a felebarátaink számára is, hiszen esetleges tünetmentes fertőzöttekként nem hurcoljuk szerteszét az országban a vírusainkat.

A most következő hónapokra gyökeresen át kell alakítanunk az életünket, munkahelyeink most próbálják kialakítani az otthonról történő munkavégzés feltételeit (ahol ez egyáltalán lehetséges), hogy az izolációval megtörhessük a járvány terjedésének lendületét. Ráadásul az olasz állapotokhoz hasonlóan nálunk is számolni kell az országon belüli utazások korlátozásával, tehát csak indokolt esetben utazhatunk el az otthonainktól távol, hazánk más részeire. És ahogy ezt már fentebb írtam, a helyzet akár nyár végéig sem változhat számottevően. Ez tehát az idei túrázás, kéktúrázás lendületét is meg fogja törni!

Most nem tehetünk mást, mint hogy várjuk a helyzet jobbra fordulását. De addig is hiszem, a látogatók visszatérnek néhány héten belül, hiszen ismerjük a szólás-mondást a reményhalról, amely köztudomásúlag mindig utolsóként pusztul el! Ráadásul a házi karanténban eltöltött hetekben úgyis jut majd idő a neten való lógásra is! Tehát úgy számítom, a honlap látogatottsága az átmeneti visszaesés után hamarosan emelkedni fog!-hörpölin-