Megszüntetik az erdőbe kihelyezett szemétgyűjtőket?
2020. február 22.

Németh Csaba, a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai vezetője 2020. február 4-én nyilatkozott az Ozone TV-ben a túrázásról, kéktúrázásról, és többek között a túrakultúra is említésre került a riportban. De mi is hangzott el szó szerint: „Rengeteg dolgot veszünk át a környezettudatosság vagy a fenntarthatóság szempontjából, ami a tőlünk nyugatabbra lévő kultúrákban jól működik. Ilyen például, hogy az erdőterületeken nem helyezünk ki szemetest... a szemetet hazavisszük magunkkal.”

De hát miért is kellene megszüntetni az erdőbe kihelyezett hulladékgyűjtőket? Hiszen eddig az erdei pihenők megszokott részei voltak az asztalok, padok, esővédő házikók és információs táblák mellett a szemétgyűjtő edények is. Miért kellene ezen változtatnunk? Járjuk körbe ezt a kérdést is alaposabban!

Azt nem kell senki erdőjárónak mondanom, hogy bizony ezek a szemetes edények vonzzák a hulladékot! Mondhatjuk, hogy ezért helyezték ki őket, de sajnos ezek rendszeres ürítése nem volt eddig sem megoldható, és most, hogy az erdőjárás és ezen belül a kéktúrázás is a reneszánszát éli, ez bizony egyre nagyobb problémát jelent az erdőt fenntartó részéről! Képtelenség nem észrevenni a rendszeresen erdőt járók részéről azt a tényt, hogy egyre több emberrel - családokkal, társaságokkal és magányos túrázókkal, vagy kirándulókkal - találkozunk az erdőben!

A több erdőlátogató pedig több szemetet is jelent, legalább is a mostani mentalitással! A kihelyezett kukák pedig már gyorsan megtelnek szeméttel, ezután a többi szemetet csak melléjük rakják le, amit aztán szétfúj a szél, széttúrják az erdei állatok, végül egyetlen hatalmas szemétkupac lesz az erdei pihenőhely környéke! Ráadásul nem csak az erdei pihenők, de az ösvények széle mellett is csak gyűlni fog az eldobált rengeteg hulladék, amit aztán később már szinte reménytelen vállalkozás összegyűjteni.

Szemetes erdei pihenő

Szemetes erdei pihenő

Előzzük hát meg ezt, vigyük haza a túráról a szemetünket! Hiszen a maradékok amúgy sem foglalnak el olyan sok helyet a hátizsákunkban, mint maguk az ételek, italok és persze könnyebbek is. Egyetlen zacskóba bele tudunk tenni mindent, akár azt is felhasználhatjuk erre a célra, amelyben a szendvicseink voltak korábban! Németh Zsoltnak tehát tökéletesen igaza van abban, hogy szüntessük meg a hulladékgyűjtőket és vigyük haza a szemetünket!

Ez így rendben is volna, csak úgy érzem, egy dologról megint megfeledkezünk: ez pedig a megfelelő kommunikáció! Tartsuk tehát be a sorrendet: először kommunikáljuk az erdőjárók felé azt, hogy lassan felszámoljuk az erdei szemétgyűjtőket, aztán amikor ez a tény már széles körben ismert, akkor és csakis akkor szüntessük meg azokat!

És hogy ezt hogyan tegyük? Az Országos Kéktúra útvonala mentén szinte egymást érik a kihelyezett tájékozató táblák, a kéktúrázók számára már unalomig ismert szabványszöveggel, hogy hány kalória kell a kéktúra végigjárásához, illetve hány emeletnek felel meg az a több mint 30.000 méternyi szint, amit a teljesítés során meg kell másznunk. Na, ezek a táblák pont alkalmasak arra, hogy öles betűkkel kiírjuk rájuk, hogy vidd haza az erdőből a szemetedet!

Persze ezt aztán nyomatni lehet máshol is, például a természetjáró szövetség honlapjain, facebook oldalain, reklámokban, riportokban, vagyis bárhol, ahol ezt láthatják, olvashatják az emberek! Bele lehetne tenni egy-egy oldalt erről a kéktúrák igazolófüzeteibe is, ott is láthassák a túrát járók, hogy mit kell kezdeni a szeméttel! Csak egy dolgot ne tegyünk: ne nyomtassunk szórólapokat, mert azokat is csak a szél fogja fújni pár héttel később a fák között! Hiszen azért szórólap a neve, hogy szétszórjuk! Vagy nem?

Hosszú és türelmes munka kell ahhoz, hogy megváltoztassuk több tízezer ember mentalitását. A sikerek sem fognak azonnal jönni! Tehát azt mondom, a kihelyezett szemetesek maradjanak csak egyelőre a helyükön, de a kommunikációhoz már most hozzá kellene kezdeni!-hörpölin-