Hogyan kerülhetett be az Országos Kéktúra a NatGeo 25 legjobb ajánlata közé?
2020. február 15.

A hír rövid: egy, a National Geographic honlapján 2019. november 19-i keltezéssel megjelent cikk az Országos Kéktúrát a 2020-as év 25 legjobb túratippje közé sorolta! Ez igen nagy elismerés és megtiszteltetés nekünk, magyaroknak, pláne a kéktúrázóknak, hogy a világ leghíresebb utazási magazinja ilyen nagyra értékeli a szívünknek oly kedves útvonalat! Szeretnék néhány adalékkal szolgálni ahhoz, miért is érhetett bennünket (illetve érhette a kéktúránkat) ilyen nagy elismerés!

A Traveler magazin Országos Kéktúrát bemutató száma

A Traveler magazin Országos Kéktúrát bemutató száma. Az újság 2017 nyarán jelent meg az újságosstandokon. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyílik!

Egy kicsit vissza kell menni az időben 2017 kora tavaszára. Akkor kaptam egy váratlan telefonhívást ifj. Vitray Tamástól, aki, mint a beszélgetésből kiderült, a NatGeo Magyarország főszerkesztője, és szeretne egy teljes újságot szentelni az Országos Kéktúrának a NatGeo utazási különkiadásában, a Traveler magazinban. Először a Magyar Természetjáró Szövetséghez fordult némi támogatásért, mivel szüksége volt egy, az Országos Kéktúrát jól ismerő szerzőre, és rengeteg fényképre, melyekkel a szövegeket színesíthetnék. A szövetségnél nem vállalták a patronálást, de egy jótét lélek (máig nem tudom, ki lehetett) megadta Tamásnak a telefonszámomat, ezért fordult hozzám.

Azonnal, gondolkodás nélkül igent mondtam a felkérésre, ugyanis vagyok akkora kéktúra fan, hogy akár még minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül is a rendelkezésükre álltam volna! Erről természetesen nem volt szó, aztán a többnapos oda-vissza levelezésben lassan képet kezdett ölteni az elképzelés, kialakult az a forma, ahogy végül megvalósult az Országos Kéktúra bemutatása a magazinban.

Amikor a forma megvolt, már csak meg kellett tölteni tartalommal – na, ez volt a munka oroszlánrésze! Szinte minden szabadidőm ráment a következő hetekben a forráskutatásra és az előzetesen szinte karakterszámra megállapított szövegek megírására. Újra és újra átolvasva azokat próbáltam a cikkek stílusát javítgatni, de a szövegek végső lektora persze Tamás volt. Irigykedve néztem sokszor, hogy minimális beavatkozással mennyivel jobbá tudta tenni a verejtékesen megírt szócikkeimet!

Sajnos, az is kiderült, hogy az én fényképeim (bár felajánlottam azokat az újsághoz), nem sokat érnek a kis felbontásuk miatt! Hiába no, sok éven keresztül csak egy hobbi fényképezőgéppel jártam az Országos Kéktúra útvonalát, így aztán csak pár fényképem tűnik fel a magazin hasábjain, a fotók döntő többsége egyéb forrásokból lett beszerezve. Nagyjából június közepére készült el a szerkesztőség az újsággal, ekkor került az egész anyag a nyomdába. Ezután már kíváncsian vártam, hogy mekkora visszhangot ver majd a megjelenő magazin a hazai sajtóban!

Egy oldalpár a Traveler magazin Országos Kéktúrát bemutató számából

Egy oldalpár a Traveler magazin Országos Kéktúrát bemutató számából. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyílik!

Őszintén megvallva semmilyen reakció nem volt, még a kéktúrázó fórumokon sem! Ezen kicsi meglepődtem, de Tamás már korábban megemlítette, hogy a NatGeo rétegmagazin az egész világon, a túrázást, világjárást kedvelők eléggé szűk társaságán kívül a kutyát sem érdekli az egész! Kaptam pár példányt a megjelent szép kiállítású újságból, kifizették a munkámat, ezzel meg is szakadt a szerkesztőséggel a kapcsolatom. Teltek, múltak az évek, egészen meg is feledkeztem már a dologról, amikor is megjelent a NatGeo honlapján a már fentebb említett cikk.

Természetesen angolul íródott, meglehetősen szerény angoltudásommal végig is rágtam magam rajta, és magamban elmosolyodtam, amikor elolvastam az Országos Kéktúráról szóló pár bekezdéses ajánló szerzőjét: ifj. Vitray Tamás írta ugyanis azt!

Végignéztem az összes szócikk szerzőjét, valamennyien az adott országban megjelenő National Geographic szerkesztői, főszerkesztői voltak! Innen fúj tehát a szél! A hosszú cikk legelején le is van írva, a központi szerkesztőség megkérte a helyi szerkesztőket, hogy mindenki próbáljon pár bekezdésben, egy-egy szép fotóval illusztráltan ajánlani egy helyet, nekik pedig nem volt más dolguk, mint hogy ezek közül, illetve saját élményeik alapján kiválasszanak 25 ajánlatot, melyeket megjelentethetnek az ominózus, fentebb említett cikkben!

Mindez persze semmit nem von le abból, hogy az Országos Kéktúra sokunknak a szíve csücske és a világ talán legszebb túraútvonalának tartjuk, de azért egy kicsit helyre teszi a dolgokat. Tehát egy olyan embernek köszönhetjük leginkább az Országos Kéktúra nemzetközileg is ismertté válását, aki a saját bevallása szerint még nem fogott bele a teljesítésébe, habár az országot járva már több tucatnyiszor is érintette egy-egy szép helyen az útvonalát!-hörpölin-