2019-ben rekordot dönött az Országos Kéktúrát teljesítők száma!
2019. január 25.

Megjelent egy rövid cikk a Magyar Természetjáró Szövetség honlapján, illetve a Turista Magazin internetes oldalain, amely szerint az Országos Kéktúrát teljesítők száma 2019-ben meghaladta a négyszáz főt, egészen pontosan 404 teljesítés után adott ki a szövetség kéktúra jelvényt. Ez abszolút rekordnak számít, a kéktúrázás történetében eddig még soha nem volt ennyi teljesítő. Próbáljuk utánanézni a dolognak, minek is köszönhető ez az óriási szám?

A kéktúra mozgalom szervezését 1962-ben vette át a szövetség annak a kitalálójától, vagyis a Budapesti Lokomotív Sportklub Természetjáró Szakosztályától, azóta vezetik a teljesítők lajtromát, minden teljesítést egyedi sorszámmal ellátva, amit a teljesítésért járó jelvény hátoldalába is belegravíroznak. Az Országos Kéktúra teljesítések évekre lebontott számát az MTSZ egy rendszeresen frissített diagramban mutatja, ezt az alábbiakban is megtaláljátok.

Az Országos Kéktúra teljesítések számának alakulása a mozgalom kezdetétől napjainkig

Az Országos Kéktúra teljesítések számának alakulása a mozgalom kezdetétől napjainkig. Ez a diagram még nem tartalmazza a 2019-es évet! Az MTSZ honlapjáról átvéve. A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyitható!

A trendet nézegetve egyből feltűnik, hogy a kezdeti felfutást egy stagnáló szakasz követte, amikor az éves teljesítések száma nagyjából száz körül mozgott. Azonban a rendszerváltás körüli években a kiadott jelvények száma erősen visszaesett, 1995-ben mindössze 37 fő teljesítette az Országos Kéktúrát! Ettől az évtől kezdve egy növekedési folyamat indult meg, ami a mai napig szinte töretlenül tart. Ez a „szinte” szó fontos ide, hiszen a teljesítők száma nem monoton nő, bizonyos években van minimális visszaesés, de a trend világosan látszik: egyre népszerűbb a kéktúrázás az erdőt járók körében!

Azt nyugodtan kimondhatjuk, hogy a Rockenbauer Pál és csapata által készített és 1980-ban bemutatott „Másfélmillió lépés Magyarországon” című filmsorozatig csakis a túrázók ismerték a kéktúra mozgalmat, illetve azok, akiknek ők maguk meséltek erről. Bár már 1964-ben megjelent „Az Országos Kéktúra útvonala mentén” címmel egy fényképekkel illusztrált útvonalkalauz, de csupán 6800 példányban és tudomásom szerint nem is ért meg sok kiadást.

Hogy bármilyen esemény, vagy folyamat kéktúrázásra gyakorolt hatását vizsgálhassuk, először is gondolkozzunk el azon, vajon mennyi ideig tarthat egy átlagos Országos Kéktúra teljesítés? Erre nézve nincs semmilyen statisztika, még a Magyar Természetjáró Szövetség sem tartja nyilván azt, hogy milyen gyorsan érkezik vissza hozzá egy-egy megvásárolt kéktúra igazolófüzet. Nem áll rendelkezésemre tehát más adat, csakis a saját kéktúra bejárásom! Én magam háromszor teljesítettem az Országos Kéktúrát, az első bejárásom három évig tartott, a második öt évig, az utolsót pedig hét év alatt fejeztem be.

A saját teljesítéseimből volt átlag tehát öt év, és mindhárom teljesítésem során nagyjából 60 túranap alatt jártam végig az Országos Kéktúra útvonalát. Azt hiszem, ebből a szempontból eléggé átlagos lehetek, hiszen évente csupán – átlagosan – 12 napot töltöttem a kéktúra bejárásával, ennyi időt bárki rá tud szánni a teljesítésre még a munkája, családja, egyéb elfoglaltságai mellett is. Vizsgáljuk meg tehát a teljesítési számok alakulását ez alapján!

A fentebb említett Országos Kéktúra útvonalleírás 1964-ben jelent meg először és az ötéves teljesítési időt tekintve, ha hatása lenne a teljesítések számára, akkor annak nagyjából 1969-1970 körül kellett volna jelentkeznie. Mit látunk a diagramon: a statisztikailag jellemző hullámzástól eltekintve nagyjából 100 körül stagnált abban az időszakban a kéktúra teljesítések száma! Tehát kimondhatjuk: a túrázók, akiket érdekelt az Országos Kéktúra, megvették a könyvet, de a hétköznapi embereket nem tudták megszólítani vele!

Nézzük akkor a Rockenbauer Pál által készített „Másfél millió lépés Magyarországon” című ikonikus filmsorozatot! 1980-ban mutatta be a Magyar Televízió és akkoriban – más program nem lévén – több millió ember nézhette végig az adásokat. Lássuk csak, volt-e ennek a filmsorozatnak bármilyen hatása a teljesítések számának alakulására? Ha lett volna bármilyen befolyása, akkor annak nagyjából öt évvel később látszania kellene a diagramon! Azonban mit látunk: a teljesítések száma továbbra is 100 körül stagnált a következő évtizedben, aztán 1990 után még jobban visszaesett! Bármilyen hihetetlen is, a filmsorozat egyáltalában nem befolyásolta a kéktúrázók és az Országos Kéktúra teljesítések számát!

Nézzük akkor a rendszerváltást és továbbgyűrűző hatását: az 1989-es fordulat után hat évvel, 1995-ben volt a teljesítések számának minimuma, a 37 fő! Az oka nyilvánvaló: a rendszerváltást követően cégek ezrei szűntek meg, több milliónyi ember életminősége fordult rosszabbra, a megélhetési gondok miatt még a túrázóknak is legkisebb gondjuk nagyobb volt a kéktúra teljesítésük folytatásánál! Aztán a helyzet – úgy ahogy – normalizálódott és az éves teljesítések száma 2000 és 2005 között ismét beállt az éves 100 körüli szintre.

Erről a szintről indult meg aztán az a folyamat, aminek hatása a mai napig kitart! De vajon mi lehet a kiváltó ok? A következőkben szeretnék egy másik diagramot is megmutatni, ami az internet hazai elterjedését mutatja a .hu végződésű domain nevek számának alakulásán keresztül. Ez az internet „kínálati” oldalát mutatja, és nyilván a hazai weboldalak száma nagyszerűen mutatja a saját, otthoni internetezésünk fejlődését is. Azt látjuk, hogy a robbanásszerű növekedés 2004 környékén kezdődött, ebből a szempontból ezen honlap sem kivétel: 2004 augusztusában indult az útjára! Pillantsunk rá a teljesítési számok alakulására: a gyors növekedés kezdete pár év késéssel az évtized végére tehető!

A .hu végződésű domain nevek számának alakulása az internetezés kezdetétől napjainkig

A .hu végződésű domain nevek számának alakulása az internetezés kezdetétől napjainkig
(FORRÁS)

Megállapíthatjuk tehát, hogy az Országos Kéktúra teljesítések számára eddig az internet megjelenése és elterjedése volt a legnagyobb hatással! Egymás után jelentek meg a kéktúrás tartalmak az interneten, a Magyar Természetjáró Szövetség honlapján kívül mások is elkezdtek kéktúrás tartalmakat publikálni. Az én szerény honlapom csupán egy csepp az információs tengerben, de azért örülök, hogy általa én is hozzájárulhattam a kéktúrázás fejlesztéséhez és felvirágzásához! Azonban, mint az internet elterjedtségét mutató diagram jelzi, 2012 után megtört a vonal, most már nem bővül olyan sebességgel a net, mint egy évtizeddel korábban. De akkor még mindig nyitott kérdés, hogy mi okozhatta a 2019-es csúcsot?

Eddig még nem szóltam arról, hogy vannak egyéb, a jövőbe mutató folyamatok is. Garancsi István, hazánk egyik legnagyobb vállalkozója 2012-ben lett a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke és az addig templom egere szövetség hirtelen milliárdok felett rendelkezhetett a túrázás fejlesztésére. Pár évvel később kezdődött hatalmas kampányokkal a kéktúrázás reklámozása, és az útvonal fejlesztésének, valamint a reklámozásnak a hatása látszik most beérni!

Hogy hol lesz majd a csúcs? Milyen szinten fog majd állandósulni a teljesítések száma? Vagy esetleg ez a 404-es szám csupán egyszeri, folytatás nélküli kiugró csúcs? Nem tudom, erre választ csak a jövő adhat!-hörpölin-