Országos Kéktúra


FEL A TARTALOMJEGYZÉKRE FEL A TARTALOMJEGYZÉKRE UGRÁS A KÖVETKEZŐ ALBUMRA


8. túra: Ötvösi út - Sümeg


Túraleírás


Nyolcadik túránkon érjük el a Kisalföld peremén fekvő Sümeget. Errefelé már nincsenek erdők, a mezőkön átvezető aszfalt- és földutakon tesszük meg a túránkat, miközben áthaladunk Kisvásárhelyen, ahol a haranglábra szerelve találjuk a kéktúra bélyegzőt. Túránkat a Sümeg szélén, a vasútállomáson fejezzük be. A túratáv 14,2 kilométer, 60 méter szintemelkedéssel.

Kéktúra pecsételőhely a Külső-erdőben
A bekerített újulat után keresztezzük az Ukk és Zalaszentiván közötti vasútvonalat, rátérünk az Ötvös és Szalapa közötti országútra, aztán bevesszük magunkat a Dergecsi-erdőbe. Az aszfaltútról való letérés után száz lépéssel érjük el a következő kéktúra pecsételőhelyet. A bélyegző dobozkája egy, a keréknyomok mellett álló tölgyre van felszerelve. Nagyon kevés már az ilyen, minden településtől távol eső erdei pecsételőpont, pedig szerintem pont ezek jelentik a különlegességet a kéktúrázásban!
Furcsa vadászles a Dergecsi-erdőben
A Dergecsi-erdőn is a nyiladékaiban futó keréknyomokon vág át a kéktúra, persze ennek a kis erdőfoltnak fél óra alatt el lehet érni a túlsó szélét. Útközben vettem észre ezt a kissé szokatlan formájú magaslest.
Felszáll a hajnali köd a mezőkről
A Dergecsi-erdő túlsó szélén a kéktúra rátér a Dabroncra vezető országútra, innen pillantjuk meg először a Sümeg mögött magasodó Csúcsos-hegy (Rendeki-hegy) erdős oldalát. A kora reggeli pára éppen most emelkedik fel a mezőkről és paplanszerű réteget képez a Csúcsos-hegy előtt.
A Dabroncra vezető országúton
Visszatekintés az országútról a Dergecsi-erdőre. Ez volt az utolsó erdőfolt a túránkon, innen már a mezők között megyünk egészen Sümegig!
Innen is látható a távoli Somló
Itt is megpillanthatjuk a távolban, Dabronc házai felett a Somló sziluettjét
Feltűnnek hosszú idő után az első dombok
A dabronci országútról letérve dél felé indulunk tovább mezei keréknyomokon. Előttünk a távolban feltűntek a Balaton-felvidék legszélső dombjai, ez is jelzi, hogy lassan elérjük a Kisalföld peremét. Balra a Tátika-hegyet lehet látni, ezt később még megmásszuk, hogy feljussunk a csúcsán lévő várromokhoz.
Nagyon erős zoommal már Sümeg vára is látható
Aztán délkelet felé pillantva egyszer csak feltűnik Sümeg vára, ahogy előbukkan a kora reggeli párából. Még nagyon messze vagyunk tőle - légvonalban is van vagy tíz kilométer a távolság, a kéktúra útján még több is - de már mágnesként vonz bennünket és a tekintetünket is. A kép nagyon erős zoommal készült!
A Mihályfa felé vezető országúton
Néhány száz lépés erejéig rátérünk a Mihályfára vezető országútra, a távolban már látható a falu templomtornya, de mi nem megyünk el odáig, a képen balra lévő jegenyefáknál lefordulunk róla, hogy ismét földútra térjünk.
Kőkereszt Mihályfa határában
Kőkereszt a mihályfai országút mellett.
Kisvásárhelyre vezető keréknyomokon
Mezőkön átvezető keréknyomokon Kisvásárhely felé.
Kisvásárhely egyetlen utcája
Csöppnyi kis falucska Kisvásárhely, csupán egyetlen utcája van, ezen vezet végig az Országos Kéktúra.
Kisvásárhely - A kéktúra bélyegzőt a haranglábon találjuk
A kéktúra bélyegző dobozkáját Kisvásárhely fa haranglábán találjuk. Pecsételés után akár le ülhetünk egy kicsit pihenni valamelyik padra.
Újra feltűnik Sümeg vára a fák között
Kisvásárhely után ismét megművelt földek között folytatjuk az utunkat. Aztán a fák között újra feltűnik Sümeg vára, de most már jóval közelebb vagyunk hozzá.
A Sümegre vezető hosszú, egyenes országúton
A Sümegig hátra lévő utolsó négy kilométert országúton tesszük meg, miközben pontosan a még távoli vár felé ballagunk. Ahogy közeledünk hozzá, egyre több részletet veszünk észre rajta: először csak a falakon lévő zászlókat pillantjuk meg, a városhoz közeledve már a várban mászkáló embereket is észrevehetjük.
Sümeg vára a vasúti átjáróból fényképezve
Aztán vagy egy órás menet végén elérjük a Sümeg határában lévő vasúti átjárót. Talán erről a helyről a legszebb a vár, érdemes megállni itt egy percre és készíteni pár fényképet.
Sümeg vára és a vasútállomás
Sümegen a város határában fekvő vasútállomás a hivatalos Országos Kéktúra pecsételőhely, az állomás pénztárában nyomják bele az igazoló füzeteinkbe a dátumos körbélyegzőt. A vágányokhoz kiballagva a peronról is látható a vár a távolban. Innen indulunk tovább, hogy a városon átvágva tovább kövessük az egész országon keresztülvezető kék jelzéseket. Itt hagyjuk magunk mögött a Kisalföld síkságát, hogy a Balaton-felvidék hegyes-dombos vidékén folytassuk az utunkat.


-hörpölin-


FEL A TARTALOMJEGYZÉKRE FEL A TARTALOMJEGYZÉKRE UGRÁS A KÖVETKEZŐ ALBUMRA

A tárhelyszolgáltató neve: Port Kft.
A tárhelyszolgáltató címe: 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 60.
A tárhelyszolgáltató e-mail címe: info@webtar.hu
A honlap szerkesztőjének neve: Horváth Béla
A honlap szerkesztőjének e-mail címe: horvabe1959@gmail.com
   
A honlap szerkesztője mindent megtesz azért, hogy az itt közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A honlap adatainak használatával Ön elismeri, hogy azt csak és kizárólag saját felelősségére teszi.
Creative Commons Licenc Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Kérem, olvassa el a honlap Cookie Policy-jét! Fontos információkat tartalmaz!