UGRÁS AZ ELŐZŐ ALBUMRA FEL A TARTALOMJEGYZÉKRE UGRÁS A KÖVETKEZŐ ALBUMRA25. túra:
Koldusszállás - Bányahegyi erdészház


Túraleírás

Koldusszállásról továbbindulva földutakon végiggyaloglunk a Pes-kő keleti oldalában, majd a vértestolnai bekötőúton ismét elérjük a Tatabányáról induló és a Gerecsét átszelő országutat. Keresztezzük, bekerített területeken keresztül megmásszuk a Fekete-hegy sziklás tetejét, majd egy nagyobb nekirugaszkodással a Bánya-hegyet is. Túránk végpontja a Bányahegyi erdészháznál van. A táv a kiírás szerint 11,4 kilométer 370 méter szinttel, de ha beleszámoljuk a Bányahegyről a tardosi buszmegállóba vezető további utunkat, akkor nagyjából 14 kilométerre adódik a túratáv, viszont odáig már végig lejteni fog az utunk.

Ez a kiszáradt fatorzó áll a Koldusszállási vadászház előtt, a kis duzzasztott mesterséges tó túlsó partján.
A vadászház után a Pes-kő felé továbbindulva keresztezzük egy hídon a Tarjáni-malompatakot. Ezt már megtettük egyszer Koldusszállás előtt is, de akkor egy gázlóján kellett átlábalnunk.
Hamarosan megérkezünk a Pes-kő aljához, a térképünk is ilyen néven jelöli ezt az erdőrészt. Löszös talajba süllyedt mélyúton kapaszkodunk egyre feljebb a hegyoldalban.
Nem másszuk meg a sziklás hegytetőt, mivel az fokozottan védett területen fekszik, a Pes-kő oldalában hullámvasutaznak velünk sokáig a jól kijárt keréknyomok.
Nyáron a lombok eltakarják, de ezen a téli túrámon jól látszanak az úttól balra a fák között a Pes-kő keleti oldalának sziklái.
A lehullott lombok ilyenkor eltakarják a keréknyomokat, szerencsére így is lehet látni a dózerezett út nyomvonalát a fák között.
Végül elérjük a Pes-kő sziklás gerincének északi végét.
Miután elhagytuk a Pes-kő erdejét és kereszteztük a Gerecsét átszelő főutat, mezőkre érkezünk, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik a völgyben fekvő Vértestolnára és a mögötte emelkedő Öreg Kovács-hegyre.
A mezők szélén kapaszkodunk fel a Fábián-kő lapos hátára, itt pár vadvédelmi kerítés megmászása után érkezünk ennek a bekerített, kocka alakú kaszálónak a felső sarkára. Innen szép kilátás nyílik az előttünk álló, és az egész dombságnak nevet adó Gerecse-hegyre (633 m) és a tetején álló TV toronyra. Ezt a hegyet nem kell megmásznunk, de szinte teljesen megkerüljük majd a válla magasságában.
A kocka alakú bekerített mező után egy hajdani irtásfolt helyén terpeszkedő hatalmas dzsindzsáson kell átvágnunk. Itt hosszú évek alatt sem tudott kialakulni a fiatal erdő, csak egy gazos, csalános, szederindás vadföld.
Ösvényünk kisebb szakaszon a vadvédelmi kerítés és az öreg erdő szélső fái közé szorul, itt a járhatósága is megjavul.
Egy másik irtásfoltot elérve a hagyásfákon láthatjuk a kék jelzéseket. Ez a kép még 2005-ben készült, azóta egy kefesűrüségű tölgyes alakult már ki, ebbe vágtak talán méter széles nyiladékot a túraösvény számára.
A régi irtásfolton keresztül érjük el a Fekete-kő sziklás tetejét. Ösvényünk közvetlenül a kőtömbök mellett vezet el.
A Fekete-kő sziklás oldalában.
A Fekete-kő után kapaszkodunk fel a Gerecse-hegy és a Bánya-hegy közötti nyereg füves tisztására. A rét északi szélén, közvetlenül a mára már lakatlan erdészház mellett álló öreg cserfán (pontosabban annak az odvában) volt található régebben a kéktúra pecsét fémdobozkája. Sajnos az öreg csertölgyet 2014-ben villámcsapás érte, törzse eltört és le is égett. Már csak ez a kép őrzi az emlékét.
Ha az öreg cser leégett törzsétől visszatekintünk a tisztás déli oldalára, már meg is látjuk a másik öreg csertölgyet, ami azért jóval fiatalabb elpusztult társánál, de most annak a törzsére van felszerelve a kéktúra bélyegző dobozkája.
Pecsételés a bányahegyi tisztás csertölgyénél


-hörpölin-


UGRÁS AZ ELŐZŐ ALBUMRA FEL A TARTALOMJEGYZÉKRE UGRÁS A KÖVETKEZŐ ALBUMRA


  View My Stats